Sök Stäng

Skaparglädje och innovation när ungdomar samlades på sommarläger i Fab Lab

I början av augusti arrangerade utbildningsorganisationen Unga innovatörer för första gången sitt Maker Camp i Halmstad. Sommarlägret hölls på Högskolan i Halmstads Fab Lab, ett laboratorium och digitalt makerspace. Under fem dagar fick kreativa ungdomar i åldern 12 till 19 chansen att förverkliga sina idéer och lära känna andra med teknikintresse.

”Här får jag möjlighet att träffa nya vänner, vara kreativ och göra något roligt och meningsfullt under lovet.”

Elias Damavandi Jahromi, deltagare

Maker Camp är ett av Unga innovatörers många initiativ för att unga i Sverige ska få möjlighet att upptäcka och utveckla sina innovativa förmågor. Lägren, som är väldigt omtyckta och lockar mångas intresse, kompletterar det arbete som sker i skolan. Maker Camp arrangeras på skolloven och välkomnar alla unga mellan 12 och 20 år. Tidigare läger har ägt rum i X-lab i Lund och Tekniska muséet i Stockholm.

Att lägret hölls i sommarstaden i stället för universitetsstaden eller huvudstaden har visat sig vara väldigt uppskattat av deltagarna.

– De ungdomar som har varit med på tidigare läger har varit lyriska av att få vara just här, säger Niclas Ekholm, lägerledare och utbildningsansvarig på Unga innovatörer, och fortsätter:

– Här är studentmedarbetarna högst involverade i handledningen, och labbet är bättre utrustat och designat för en större variation av projekt och arbetsuppgifter. Det är lättare att titta på vad andra gör, bli nyfiken på varandra och hjälpa varandra. Det är ett makerspace som verkligen bjuder in till kreativitet, problemlösning och samarbete – ett riktigt mentorspace.

Medelåldersman i keps och t-shirt lutar sig mot en trottoarpratare och ler mot kameran. I bakgrunden finns en stor skärm och roll-ups. Foto.

Niclas Ekholm utanför Fab Lab, en av Nordens bäst utrustade digitala makerspace för prototypframtagning.

Fem dagar av kreativt skapande och vänskap

På lägret i Halmstad samlades deltagare från olika delar av Sverige, både från när och fjärran. Tack vare inledande gruppaktiviteter lärde de snabbt känna varandra. Under lägret fick de bland annat lära sig att använda maskinerna i Fab Lab, hur innovationsprocessen Innov8 fungerar, samt hur man genomför problemanalys och genererar idéer i grupp. Vissa deltagare kom till lägret med en klar idé om en prototyp som de länge har velat bygga, medan andra valde att utveckla någon annans idé eller att arbeta med ett uppdrag som en handledare hade föreslagit.

En av deltagarna som valde att utveckla en kompis idé var 16-åriga Elias Damavandi Jahromi från Malmö. Han arbetar med att bygga en vätgasgenerator – en enhet som producerar vätgas genom att dela vattenmolekyler i vätgas och syre via elektrolys, vilket ger en ren och effektiv energikälla. Elias Damavandi Jahromi har designat sin modell i cad och 3D-printar delarna själv. Han berättar:

– På förra Maker Camp i Lund försökte min kompis att bygga en vätgasgenerator i en smoothieflaska, men det fungerade inte så bra. Mina kammare är fyrkantiga, vilket ska göra konstruktionen starkare, och min generator kommer att vara större.

En mörkhårig pojke visar en cad-ritning på sin datorskärm. Foto.

Elias Damavandi Jahromi visar sin cad-ritning. Alla deltagare får chansen att lära sig cad.

För Elias Damavandi Jahromi är Halmstad hans femte Maker Camp. Som en hängiven deltagare har han utvecklats mycket, både socialt och kreativt – något han ser fram emot att ta med sig när han börjar gymnasiet för att studera teknik och produktutveckling till hösten.

– Jag tycker att dessa läger är viktiga. Det är inte alla som har vänner, hobbyer eller intressen, och då kan loven kännas väldigt jobbiga och ensamma. Här får jag möjlighet att träffa nya vänner, vara kreativ och göra något roligt och meningsfullt under lovet, säger Elias Damavandi Jahromi.

Elias Damavandi Jahromi ser fram emot skolloven för att få umgås och skapa med likasinnade.

Framtida ingenjörer formas

Projekten är stora som små. Syftet är inte bara att väcka ungdomarnas intresse för produktutveckling. Målet är också att få dem att tänka cirkulärt och lära sig att reparera saker själva eller bygga något gammalt till något annat. I Fab Labs metall- och träverkstad får ungdomarna praktiska färdigheter genom att använda olika maskiner, verktyg och metoder för att exempelvis ta bort grov rost, lacka om på nytt eller svetsa ihop delar.

– Vi vill att ungdomarna ska få kunskap och förståelse, att de ska inspireras att plugga vidare och motverka slit-och-släng-mentaliteten. Här lär vi dem hur man kan återanvända saker, som till exempel dyra batterier eller motorer, i stället för att köpa en helt ny produkt. Hoverboard är ett praktexempel, säger Niclas Ekholm.

Niclas Ekholm förklarar att hoverboard ofta kastas bort alldeles för tidigt, eftersom ägaren inte vet hur enkelt det kan vara att reparera ett batteri som inte längre laddar eller ett hjul som har slutat snurra. På sommarlägret har ungdomarna plockat isär hoverboard och tagit delar för att bygga allt från en miniatyrmotorcykel och eldriven gokart till en segway.

En ungdom som monterar delar av en hoverboard i en gammal gokartbil. Foto.

Här används många delar av en hoverboard för att utveckla en eldriven gokartbil.

Det är viktigt att poängtera att som deltagare behöver du inte veta allt från början. Det finns många, handledare och andra ungdomar, på plats som hjälper, brainstormar och vägleder. Det enda som krävs är ett intresse för design, konstruktion eller elektronik.

– Här får du chansen att lära dig massor, ha roligt, och utveckla din kreativitet, samarbetsförmåga och problemlösningsförmåga. Det ger dig självförtroendet att tro att du klarar av att lösa vilket problem som helst, kanske inte helt själv, men tillsammans med andra, avslutar Niclas Ekholm.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt