Sök Stäng

Glädjefull nollning välkomnade Högskolans nya studenter

I helgen avslutades nollningen där över 1 100 nya studenter välkomnades till Högskolan och till Halmstad. Årets nollning började i regn och rusk, men avslutades på bästa sätt med strålande sol under den omtyckta regattan i Nissan i lördags.

Flera personer i färgglada overaller och peruker står bredvid varandra i led i regnväder. Foto.

Regnet föll på nollningens deltagare under invigningen i Linehedsparken.

Nollningen är en tio dagar lång introduktion som varje år arrangeras av Halmstad Studentkår. Under den dryga veckan får nya studenter lära känna varandra och bekanta sig med campus och Halmstad under lättsamma former.

Traditionsenlig invigning på amfiteatern

Nollningen inleddes som varje år med en invigning på amfiteatern i Linehedsparken. Deltagarna trotsade regnet för några festliga timmar med bland annat inspirerande tal, dans och musik och presentation av kårorgan och studentföreningar.

En av dagens talare var Halmstad Studentkårs ordförande Felicia Jakobsson. Hon lyfte hur nollningen är en förberedelse inför, och en start på, ett nytt kapitel i livet för de nyblivna studenterna.

– Det må kännas konstigt att ni nu befinner er runt människor i overaller och i en ny stad, men jag lovar er att allt kommer att lösa sig. Vi brukar säga att Halmstad Studentkår är studentens bästa vän, och det är bland annat genom nollningen som vi jobbar med att säkerställa att er studietid blir så bra som möjligt. Välkommen till Högskolan i Halmstad, till Halmstad Studentkår och till nollningen 2024, sade Felicia Jakobsson och fick jubel till svar.

Två unga kvinnor står bredvid varandra. Den ena håller pratar i en mikrofon. I bakgrunden syns en publik. Foto.

Halmstad Studentkårs ordförande, Felicia Jakobsson, välkomnade deltagarna till årets nollning.

Lekar, tävlingar och viktigt kontaktskapande

Efter invigningen följde dagar fullspäckade med aktiviteter. På agendan stod allt från brännboll i Linehedsparken till lådbilsrally i Slottsparken. Nollningen har fokus på att deltagarna ska ha roligt, men fyller också en viktig funktion genom att hjälpa nyinflyttade studenter att finna sin plats i sin nya hemstad.

– Jag tycker att det här är jätteviktigt. Det är ett sätt att skapa kontakter, vilket gör det lättare sedan när plugget börjar, berättade Isak Östlin, som är ny student på programmet Biomedicin – inriktning träningsfysiologi.

Även Julia Nilsson Jernqvist, som ska läsa Miljö, innovation och hållbarhet, var nöjd med nollningen:

– Det är jättekul! Jag tycker att det är kul med lekar och aktiviteter och det är ett jättebra sätt att skaffa vänner.

En ung kvinna och en ung man står bredvid varandra utomhus i en park. De ser in i kameran och ler. Foto.

Julia Nilsson Jernqvist och Isak Östlin var två av de drygt 1 100 studenter som deltog i nollningen.

”Ett perfekt sätt att lära känna varandra”

Ytterligare två av deltagarna i årets nollning var Iva Klofutar, utbytesstudent från Slovenien, och Philipp Vidmar, utbytesstudent från Österrike.

– Först tyckte jag att det var lite galet, men galet på ett bra sätt. Det här är ett bra sätt att börja året på, konstaterade Iva Klofutar och fick medhåll av Philipp Vidmar:

– En vän till mig var här för två år sedan och berättade att nollningen var det bästa någonsin. Jag kan nu säga detsamma. Det är ett perfekt sätt att lära känna varandra.

En ung kvinna och en ung man i vita t-shirtar ler och ser in i kameran. De befinner sig i en park utomhus. Foto.

Iva Klofutar och Philipp Vidmar var båda på plats för att ta del i lekar och aktiviteter i Linehedsparken.

Avslutning med blöt kappsegling över Nissan

Regattan, där studenterna tävlar över Nissan i egenskapade båtar och flottar, har med åren kommit att bli en välbesökt tradition, vilket också var fallet när årets nollning hade sin avslutning i lördags. Picassoparken var full av nya studenter och engagerade studenter från tidigare årskurser, och efter Nissans kanter hade intresserade från allmänheten samlats för att beskåda tävlingen.

Vissa av båtarna tog sig fram och tillbaka, medan andra hade sämre flytförmåga. Slutligen var det studenterna från Utvecklingsingenjörsprogrammet som segrade.

Två unga män sitter på en liten flotte i en flod i stadsmiljö. De har flytvästar på sig. Foto.

Vissa båtar var stadigare än andra när nollningen avslutades med regattan i Nissan.

När Lukas Burle, ordförande i överstaben som har anordnat nollningen, under lördagen blickade tillbaka på årets nollning var han nöjd.

– Det har gått väldigt bra. Vi har inte haft vädret med oss alla dagar, men det får man ta, sade Lukas Burle och avlutade med att berömma de nya studenterna, som kallas nollor, och studenterna som har engagerat sig i nollningen, de så kallade ovvarna:

– Högt engagemang är ledordet, både från nollor och ovvar. Det här är min fjärde nollning och utan tvekan har det här har varit den mest taggade gruppen. Alla har hejat på varandra, varit högljudda och peppande.

Mer om nollningen

Nollningen är en introduktion innan studierna påbörjas. Det kallas nollning för att de nya studenterna ännu inte har några högskolepoäng, och därför kallas även studenterna för nollor.

Meningen med nollningen är att välkomna nya studenter till studentlivet genom trygghet, kunskap, gemenskap, utmaningar och glädje. Överstaben arbetar aktivt för att säkerställa att varje individ som deltar ska vara i trygga händer och få en god introduktion till allting som studentlivet medför.

Källa: Halmstad Studentkår

Halmstad hjärta student

Vissa av nollningsaktiviteterna genomförs inom samarbetsprojektet Halmstad hjärta student. Projektet startade år 2016 och är ett samarbete mellan Halmstad Studentkår, Högskolan i Halmstad och Halmstads kommun. Projektet har fokusområden som bostad, meningsfull fritid, välkomnande, karriärmöjligheter och inflytande.

Målsättningen med Halmstad hjärta student har från projektets start varit att förbättra studenters roll och situation genom en rad olika satsningar och därmed göra Halmstad till en bättre studentstad.

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt