Sök Stäng

Samarbete inom socialt arbete prisas: “En modell för framtiden”

Teori och praktik går hand i hand inom socialt arbete. Yrkesverksamma behöver kontinuerlig kompetensutveckling, och utbildning och forskning berikas av kunskap om frågor som praktikerna möter. Kompetensplattformen för socialt arbete är just en sådan arena för utbyten och samverkan. Ett initiativ som nu belönas med Högskolan i Halmstads pris för samverkan och innovation.

”Detta initiativ är en modell för framtiden och väl värd priset för samverkan och innovation. Det gläder mig att se hur detta arbete har resulterat i direkta förbättringar både i kvaliteten på vår utbildning och i de tjänster som våra socionomer utför i samhället.”

Pontus Wärnestål, vicerektor för samverkan, innovation och hållbarhet

– Det är väldigt viktigt för en yrkesutbildning som socionomutbildningen att ha nära anknytning till fältet. Samtidigt är det lika viktigt att stärka forskningen i socialt arbete, säger Helena Eriksson, universitetslektor i socialt arbete vid Högskolan i Halmstad.

För att underlätta och möjliggöra sådan växelverkan mellan teori och praktik tog Högskolan initiativ till en kompetensplattform för socialt arbete inför att Socionomprogrammet startade år 2020, som svar på en mycket stor efterfrågan på socionomer i Hallands kommuner.

Syftet med kompetensplattformen är att yrkesverksamma inom socialt arbete och forskare och studenter vid Högskolan ska kunna utbyta kunskaper och erfarenheter. Grunden för samarbetet är samverkan inom utbildning, verksamhetsutveckling och forskning inom det sociala området. Det kan till exempel handla om verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete (VFU), kompetensutveckling i organisationen eller områden där yrkesverksamma och forskare ser behovet av att utveckla mer kunskap genom forsknings- och utvecklingsprojekt.

Tre kvinnor sitter vid ett bord. Foto.

Sara Helmersson, Helena Eriksson och Sara Högdin tog emot priset för samverkan och innovation under akademisk högtid.

Forskningens koppling till praktiken stärks

Samarbetet inom kompetensplattformen har utvecklat både forskningen, utbildningen och praktiken inom socialt arbete. Forskningen har till exempel blivit mer praktiknära.

– Genom samarbetet kan vi diskutera forskningsbehov och forskningsfrågor och det har bidragit till utveckling inom ämnet socialt arbete hos oss. Det pågår ständiga diskussioner om doktorandtjänster som kan ha ett ben i praktiken och ett i akademin. Vi har en sådan doktorandtjänst just nu i samverkan med socialtjänsten i Halmstads kommun. Doktoranderna blir viktiga brobyggare mellan lärosätet och kommunerna, säger Sara Högdin, professor i socialt arbete, som tillsammans med Helena Eriksson har arbetat med att bygga upp kompetensplattformen.

De yrkesverksamma inom socialt arbete får också möjlighet att regelbundet träffa studenter under deras utbildning, till exempel i form av VFU och föreläsningar och genom att komma med förslag på områden som studenterna kan studera i vissa kurser.

– Vi får kontinuerlig feedback från de yrkesverksamma som möter våra studenter att det är utvecklande och ger tid för reflektion, säger Sara Helmersson, universitetslektor i socialt arbete, och som i dag leder arbetet med kompetensplattformen.

Priset uppmärksammar ett framgångsrikt samarbete

Verksamheten inom Kompetensplattformen i socialt arbete, som den heter, är mycket uppskattad av såväl yrkesverksamma som studenter och forskare. Faktum är att samarbetet är så framgångsrikt att de tre forskarkollegerna Helena Eriksson, Sara Helmersson och Sara Högdin, får 2024 års pris för samverkan och innovation som Högskolan delar ut årligen till den person eller grupp av personer som har varit särskilt framgångsrik i att – genom samverkan – utveckla och stärka samhällsnyttan i Högskolan i Halmstads utbildning och forskning.

– Det är väldigt hedrande och kul att vi uppmärksammas för det här arbetet, säger Sara Helmersson, och får medhåll av Sara Högdin:

– Det har varit många år av hårt arbete att bygga upp plattformen och att hålla den vid liv. Priset uppmärksammar både plattformen och ämnesgruppen för socialt arbete som har arbetat tillsammans för att få till samarbetet. Det har varit en förutsättning för att bygga upp Socionomprogrammet.

Att Kompetensplattformen har varit ett framgångsrikt arbete understryks av Pontus Wärnestål, vicerektor för samverkan, innovation och hållbarhet:

– Kompetensplattformen för socialt arbete vid Högskolan i Halmstad är ett framstående exempel på hur samverkan mellan akademi och praktik kan förstärka både utbildning och samhällsnytta. Detta initiativ är en modell för framtiden och väl värd priset för samverkan och innovation. Det gläder mig att se hur detta arbete har resulterat i direkta förbättringar både i kvaliteten på vår utbildning och i de tjänster som våra socionomer utför i samhället.

Fortsatt utveckling av Kompetensplattformen

Kompetensplattformen utvecklas fortfarande och det sker många aktiviteter kopplade till den. Exempel på detta är en årlig konferens i socialt arbete, ”forskarfrukostar” och workshoppar om samtal med barn. Något som är särskilt uppskattat bland studenterna är när yrkesverksamma socionomer deltar i undervisningen.

– Jag har till exempel bjudit in en grupp socionomer för att träffa våra studenter och diskutera och reflektera över handlingsutrymme och etiska utmaningar i yrket. Det blir bra diskussioner som uppskattas av både av studenter och socionomer, säger Sara Helmersson.

Text: Hilda Liberg

Bild: Dan Bergmark

Om Kompetensplattformen i socialt arbete

Kompetensplattform för socialt arbete är en arena för samverkan om utbildning, verksamhetsutveckling och forskning inom det sociala området. Syftet med samarbetet är att studenterna vid Socionomprogrammet får en praktiknära utbildning samtidigt som de yrkesverksamma i de deltagande organisationerna får möjlighet till verksamhets- och kompetensutveckling. Det är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad, Falkenbergs kommun, Halmstads kommun, Hylte kommun, Kungsbacka kommun, Laholms kommun, Varbergs kommun, Länsstyrelsen i Halland och Samordningsförbundet i Halland.

Kompetensplattformen i socialt arbete

Motivering

Kompetensplattformen för socialt arbete är en arena för samverkan inom det sociala området genom utbildning, verksamhetsutveckling och forskning. Kompetensplattformen har varit ovärderlig för kunskapsutbytet mellan Socionomprogrammet på Högskolan i Halmstad och praktiken i Halland. Forskarna har förmedlat sina kunskaper genom bland annat konferenser och ”forskningsfrukostar”. Yrkesverksamma praktiker inom området socialt arbetet har å sin sida förmedlat sina erfarenheter till studenterna genom olika typer av undervisningsmoment. Forskare når ut med forskningsresultat till verksamheterna i Halland och studenterna får unik inblick i sin framtida profession. Kompetensplattformen har också resulterat i olika forskningssamarbeten, bland annat i form av en så kallad kommundoktorand. Detta är samverkan i sin bästa form!

Helena Eriksson och Sara Helmersson är universitetslektorer i socialt arbete. Sara Högdin är professor i samma ämne. Alla är verksamma vid Akademin för hälsa och välfärd på Högskolan i Halmstad. Kompetensplattformen för socialt arbete är deras idé, som de tillsammans har utvecklat och nu driver. De är alla tre mycket värdiga mottagare av 2024 års pris för samverkan och innovation.

Om priset för samverkan och innovation

Priset ska uppmärksamma framgångar och insatser som har att göra med nyttiggörande, innovation och samverkan. Priset delas ut till den person eller grupp av personer som har varit särskilt framgångsrik i – att genom samverkan – utveckla och stärka samhällsnyttan i Högskolan i Halmstads utbildning och forskning. Priset har delats ut sedan 2017. Tidigare pristagare är:

2023: Magnus Clarin och Stella Erlandsson
2022: Staffan Enting och Jan Karlsson
2021: Olga Torstensson, Malin Bornhager och Muhammad Ahsan Rasool
2020: Frida Stranne
2019: Gerry Andersson
2018: Karin Weman Josefsson
2017: Hans-Erik Eldemark

Andra nominerade till 2024 års pris:

  • Joakim Tell
  • Andreas Ivarsson
  • Camilla Bagler
  • Kalle Jonasson
  • Matts Skagshöj
  • Petra Svedberg och Jens Nygren

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt