Sök Stäng

Så kan data och AI skapa värde i svensk sjukvård: ny upplaga av populär handbok

Idag lanseras en ny, uppdaterad upplaga av den uppskattade boken Handbok för informationsdriven vård och AI. I en tid då hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar med ökande behov och begränsade resurser, erbjuder boken erfarenheter, insikter och praktisk vägledning kring hur användning av data och AI kan bidra till nytta och skapa förändring i svensk vård.

”Vården har välkända utmaningar framåt, men möjligheterna är större.”

Markus Lingman, adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad

Boken, som först lanserades 2021, har genomgått en omfattande uppdatering då både tekniken och kunskapsläget har förändrats. Den nya upplagan innehåller fler perspektiv än tidigare och flera helt nyskrivna kapitel. Markus Lingman, adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad, forskare vid Sahlgrenska akademin och ledningsstrateg i Region Halland har varit redaktör för boken tillsammans med Lorna Bartram, som leder och koordinerar hälso- och sjukvårdsinitiativ på AI Sweden, och Nina Lahti, innovationsstrateg vid Karolinska Universitetssjukhuset.

– Vården har välkända utmaningar framåt, men möjligheterna är större. I boken delar vi med oss av hur man kan hitta mer rätt genom att nyttiggöra och agera på den enorma mängd information som skapas i ett digitalt vårdsammanhang. Att agera baserat på fakta. Ambitionen är att bidra till att svensk sjukvård lyckas ta till sig de möjligheter till sammanhållen precisionssjukvård som utvecklingen erbjuder. Mer av samma är inte en möjlig väg framåt och då måste vi orka ifrågasätta invanda mönster, säger Markus Lingman.

En bok står mot en vit bakgrund. På omslaget syns texten Handbok för informationsdriven vård och många tecknade ikoner och personer som illustrerar sambandet mellan människa och AI i vården. 

Om informationsdriven vård

Informationsdriven vård är ett begrepp inspirerat av Harvardprofessorn Ziad Obermeyer och The Institute for Information Driven Medicine vid Harvard University. Informationsdriven vård bygger på ett systematiskt användande av data för att förbättra både kvalitet och effektivitet i hela vårdkedjan.

Den första upplagan av En handbok för informationsdriven vård gavs ut av AI Sweden 2021, inom ramen för ett innovationsprogram med syfte att ställa om till informationsdriven individanpassad vård för alla i Sverige. Handboken var ett resultat av ett samarbete mellan ett stort antal aktörer över hela landet.

Projektet Informationsdriven vård finansieras av Vinnova.

Informationsdriven vård hos AI Sweden Länk till annan webbplats.

Redaktörer och författare

  • Markus Lingman, adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad, forskare vid Sahlgrenska akademin, ledningsstrateg och specialistläkare i Region Halland. Regeringens ämnesråd för Medicin och Hälsa vid Vetenskapsrådet.
  • Lorna Bartram, leder och koordinerar hälso- och sjukvårdsinitiativ på AI Sweden. Tidigare miljöledare för den nationella Vinnova-finansierade innovationsmiljön Informationsdriven vård. Tidigare bakgrund som digitaliseringsstrateg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
  • Nina Lahti, innovationsstrateg vid Karolinska Universitetssjukhuset. Tidigare anställd som AI Transformation Strategist – Healthcare vid AI Sweden och har varit miljöledare för den nationella Vinnova-finansierade innovationsmiljön Informationsdriven vård.

Författare

  • Farzaneh Kobra Etminani, universitetslektor i maskininlärning vid Högskolan i Halmstad och strateg i Region Halland.
  • Peter Kelly, ST-läkare och forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
  • Magnus Kjellberg, föreståndare vid Kompetenscentrum AI. Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
  • Ola Lövenvald, data scientist och datalagerarkitekt i Region Halland.
  • Jens Nygren, professor i hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad.
  • Mattias Ohlsson, professor i informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad och professor i teoretisk fysik med inriktning mot maskininlärning för medicinsk diagnostik vid Lunds universitet.
  • Carolina Samuelsson, sjukhuschef vid Hallands sjukhus i Region Halland.
  • Torkel Strömsten, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad.
  • Petra Svedberg, professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad.
  • Henrik Vennersten, IT-arkitekt i Region Halland.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt