Så kan data och AI skapa värde i svensk sjukvård: ny upplaga av populär handbok
Idag lanseras en ny, uppdaterad upplaga av den uppskattade boken Handbok för informationsdriven vård och AI. I en tid då hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar med ökande behov och begränsade resurser, erbjuder boken erfarenheter, insikter och praktisk vägledning kring hur användning av data och AI kan bidra till nytta och skapa förändring i svensk vård.
”Vården har välkända utmaningar framåt, men möjligheterna är större.”
Markus Lingman, adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad
Boken, som först lanserades 2021, har genomgått en omfattande uppdatering då både tekniken och kunskapsläget har förändrats. Den nya upplagan innehåller fler perspektiv än tidigare och flera helt nyskrivna kapitel. Markus Lingman, adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad, forskare vid Sahlgrenska akademin och ledningsstrateg i Region Halland har varit redaktör för boken tillsammans med Lorna Bartram, som leder och koordinerar hälso- och sjukvårdsinitiativ på AI Sweden, och Nina Lahti, innovationsstrateg vid Karolinska Universitetssjukhuset.
– Vården har välkända utmaningar framåt, men möjligheterna är större. I boken delar vi med oss av hur man kan hitta mer rätt genom att nyttiggöra och agera på den enorma mängd information som skapas i ett digitalt vårdsammanhang. Att agera baserat på fakta. Ambitionen är att bidra till att svensk sjukvård lyckas ta till sig de möjligheter till sammanhållen precisionssjukvård som utvecklingen erbjuder. Mer av samma är inte en möjlig väg framåt och då måste vi orka ifrågasätta invanda mönster, säger Markus Lingman.

Helhetssyn på data och AI
Boken samlar ledande experter från olika områden inom svensk sjukvård för att ge en helhetssyn på hur data och AI kan användas för att främja en mer effektiv, jämlik, individanpassad och hållbar vård. Några av kapitelrubrikerna är ”Vad är informationsdriven vård?”, ”Organisera för AI och informationsdriven vård”, ”Implementering av AI inom sjukvården” samt ”Nätverk och samarbete som möjliggörare". Lorna Bartram, redaktör och medförfattare till boken, framhåller att samarbete är en nyckel för framgång.
– Att lyckas med införandet av AI är inte en IT-fråga, utan det krävs ett brett samarbete över professionsgränser och mellan olika organisationer. Ingen människa eller organisation kan besitta all kunskap själv. En förutsättning för välfungerande samverkan i sin tur är att man kan prata samma språk och förstå varandras roller. Här fyller boken en viktig roll genom att sammanföra dessa olika perspektiv som är nödvändiga för att skapa förändring med data och AI i vården, säger Lorna Bartram.
En handbok för beslutsfattare, vården och akademin
För regionala och nationella beslutsfattare ger handboken viktiga insikter och ett gediget underlag för att fatta strategiska beslut som kan leda till ökade förutsättningar för en jämlik och modern vårdutveckling, och därmed också stödja den nödvändiga omställningen mot en mer proaktiv och sammanhållen precisionssjukvård.
För vårdpersonal och verksamhetschefer erbjuder boken praktiska verktyg och inspiration för att omvandla det outnyttjade värdet som finns i data till konkreta lösningar i vårdens vardag. Boken har bland annat inspirerat till utveckling inom den prehospitala vården i Region Stockholm.
– Handboken har gett värdefulla verktyg och perspektiv i arbetet med att analysera komplexa data, och i arbetet med att implementera informationsdrivna arbetssätt. Handboken har också inspirerat till att utforska nya metoder för att förbättra resursfördelning och beslutsfattande med hjälp av underlag som skapats genom maskininlärning av den stora datamängd som finns inom vår organisation, säger Peter Hill, verksamhetsledare prehospital vård i Region Stockholm.
Även för studenter och forskare fungerar handboken som en grundläggande resurs för att förstå och aktivt engagera sig i utvecklingen av framtidens hälso- och sjukvård.
Verktyg att gå från vision till handling
En av de stora utmaningarna med att skapa hållbar förändring i hälso- och sjukvården är att framgångsrikt implementera nya arbetssätt och metoder. Petra Svedberg, professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad, är medförfattare till ett kapitel som belyser strategier för lyckad implementering av AI i hälso- och sjukvården.
– Med den här boken vill vi inspirera och förmedla kunskap om hur den stora potentialen i data kan omsättas till praktiska lösningar i vårdens vardag. Genom att konkret visa hur informationsdriven vård och AI kan implementeras, vill vi ge studenter, yrkesverksamma och beslutsfattare verktyg att gå från vision till handling. Min förhoppning är att boken ska ge ökad kunskap och handlingskraft i användningen av AI som stöd för förbättrade vårdprocesser – och därigenom påskynda utvecklingen mot en mer proaktiv, personcentrerad och nära vård, säger Petra Svedberg, professor i omvårdnad, Högskolan i Halmstad
Handbok för informationsdriven vård och AI ges ut av Studentlitteratur. Du kan läsa mer om boken och beställa ett exemplar hos Studentlitteratur.
Handbok för informationsdriven vård och AI Länk till annan webbplats.
Text och bild: AI Sweden
Om informationsdriven vård
Informationsdriven vård är ett begrepp inspirerat av Harvardprofessorn Ziad Obermeyer och The Institute for Information Driven Medicine vid Harvard University. Informationsdriven vård bygger på ett systematiskt användande av data för att förbättra både kvalitet och effektivitet i hela vårdkedjan.
Den första upplagan av En handbok för informationsdriven vård gavs ut av AI Sweden 2021, inom ramen för ett innovationsprogram med syfte att ställa om till informationsdriven individanpassad vård för alla i Sverige. Handboken var ett resultat av ett samarbete mellan ett stort antal aktörer över hela landet.
Projektet Informationsdriven vård finansieras av Vinnova.
Informationsdriven vård hos AI Sweden Länk till annan webbplats.
Redaktörer och författare
- Markus Lingman, adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad, forskare vid Sahlgrenska akademin, ledningsstrateg och specialistläkare i Region Halland. Regeringens ämnesråd för Medicin och Hälsa vid Vetenskapsrådet.
- Lorna Bartram, leder och koordinerar hälso- och sjukvårdsinitiativ på AI Sweden. Tidigare miljöledare för den nationella Vinnova-finansierade innovationsmiljön Informationsdriven vård. Tidigare bakgrund som digitaliseringsstrateg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
- Nina Lahti, innovationsstrateg vid Karolinska Universitetssjukhuset. Tidigare anställd som AI Transformation Strategist – Healthcare vid AI Sweden och har varit miljöledare för den nationella Vinnova-finansierade innovationsmiljön Informationsdriven vård.
Författare
- Farzaneh Kobra Etminani, universitetslektor i maskininlärning vid Högskolan i Halmstad och strateg i Region Halland.
- Peter Kelly, ST-läkare och forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
- Magnus Kjellberg, föreståndare vid Kompetenscentrum AI. Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
- Ola Lövenvald, data scientist och datalagerarkitekt i Region Halland.
- Jens Nygren, professor i hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad.
- Mattias Ohlsson, professor i informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad och professor i teoretisk fysik med inriktning mot maskininlärning för medicinsk diagnostik vid Lunds universitet.
- Carolina Samuelsson, sjukhuschef vid Hallands sjukhus i Region Halland.
- Torkel Strömsten, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad.
- Petra Svedberg, professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad.
- Henrik Vennersten, IT-arkitekt i Region Halland.