Sök

Tioårsjubileum för IT-forensik

I höst fyller programmet IT-forensik och informationssäkerhet tio år. Det firades i fredags med en fest för både studenter, alumner och lärare. Skumpa, tårta och inspirerande alumnföreläsningar inledde firandet, som senare följdes av en gemensam middag.

Två kvinnor står med bubbelglas framför silverballonger i form av talet 10.

Olga Torstensson, ansvarig för Högskolans magisterprogram i nätverksforensik, och Malin Bornhager, ansvarig för kandidatprogrammet IT-forensik och informationssäkerhet, firar tioårsjubileet tillsammans med studenter, alumner och lärare.

Millenium-trilogin bidrog till ökande intresse

– Ni som är här är pionjärer! Jag hoppas att vi alla tillsammans kan utveckla utbildningen till att bli ännu bättre, sade Nicolina Månsson i sitt välkomsttal.

Efter att IT-bubblan sprack i början av 2000-talet var intresset för IT-utbildningar svalt. En driftig grupp lärare på Högskolan i Halmstad, med Nicolina Månsson i spetsen, beslutade att ändra på detta. De ville utveckla en utbildning i tiden med fokus på IT-säkerhet, som kunde passa både killar och tjejer.

– I samma veva publicerades Millennium-trilogin om Lisbeth Salander. Plötsligt fanns ett växande intresse för IT-forensik, berättade Nicolina Månsson.

”Det var, och fortfarande är, en helt unik utbildning som fick väldigt mycket uppmärksamhet över hela landet när vi startade den.”

– Nicolina Månsson

Utbildning som är eftertraktad på arbetsmarknaden

Högskolan i Halmstad var 2008 först ut med en högskoleutbildning inom det helt nya området IT-forensik. Programmet, som döptes till IT-forensik och informationssäkerhet, har varit populärt från start.

– Det var, och fortfarande är, en helt unik utbildning som fick väldigt mycket uppmärksamhet över hela landet när vi startade den. Den hamnade på stora uppslag i medierna, särskilt i Polistidningen eftersom det var just en sådan utbildning som polisen behövde, sade Nicolina Månsson.

Alumnföreläsning av IT-säkerhetskonsult

Sandra Eriksson tog examen från IT-forensik och informationssäkerhet i våras och arbetar i dag på revisions- och konsultföretaget PWC:s huvudkontor i Stockholm. Sandra höll en alumnföreläsning vid tioårsjubileet och berättade om sitt jobb som IT-säkerhetskonsult.

På frågan om vad hon tycker om arbetslivet svarade hon: ”Jag älskar att jobba! Jag har fått med mig så mycket från åren på Högskolan och känner verkligen att jag kan bidra i arbetslivet. Utbildningen är ju unik, så visst känner man sig eftertraktad på arbetsmarknaden.”

I höst började 48 nya studenter med sikte inställt att arbete med IT-säkerhet, riskrådgivning eller digital forensik – antingen inom privat sektor eller offentlig verksamhet, till exempel hos polisen. Totalt har cirka 500 studenter läst programmet under de tio år som utbildningen har funnits vid Högskolan i Halmstad. Och det går inte att ta miste på den goda stämningen inom programmet, tioårsfirandet bubblade av skratt, glada återseenden och lyckönskningar.

Text och bild: Louise Wandel

Läs mer

Utbildning och forskning kan motverka cyberattacker (artikel i forskningsmagasinet Samspel) Länk till annan webbplats.

Festen samlade studenter, alumner och lärare

Studenten Hans Bade var en av initiativtagarna till tioårsfesten som samlade nästan 70 studenter, alumner och lärare inom IT-forensik och informationssäkerhetsprogrammet.

”Jag är nöjd med min utbildning! Området IT-forensik är fortfarande rätt nytt, det är klart att det hela tiden finns saker att utveckla inom programmet. Själv har jag inte helt bestämt mig för vad jag vill jobba med, antingen säkerhet eller forensik. Jag gick ut programmet i våras, men har några kurser kvar som jag inte är helt klar med.”

Publicerad

kontakt

Dela