Nationell studenthälsokonferens
Den nationella studenthälsokonferensen ägde rum den 14–15 maj 2025 i Halmstad! Konferensen vände sig till dig som jobbar med studenters hälsa vid Sveriges högskolor och universitet.

Bild från lanseringen av studenthälsa.se
Tema
2025 års konferenstema var Samverkan för studenters hälsa och utgick från komplexiteten i att jobba med att främja studenters hälsa, och behovet av att samarbeta med andra aktörer som på olika sätt berör studenten.
Program onsdag 14 maj
12.00: Registrering
Plats: entrén hus S, Högskolan i Halmstad
12.45: Gemensam föreläsning
Sal: S1002
Vi inleder konferensen med ett spännande panelsamtal om Studenthälsans kompletterande roll till primärvården i arbetet med psykisk hälsa. En viktig roll som lyfts både i Universitetskanslersämbetets rapport Studenthälsovården vid Sveriges universitet och högskolor samt Socialdepartementets betänkande God och nära vård - Rätt stöd till psykisk hälsa. I panelen deltar:
- Malin Hallén, prorektor med utbildningsansvar, Högskolan i Halmstad
- Patrick Svensson, driftansvarig Studenthälsa.se, Universitets- och högskolerådet
- Mårten Skogman, utredare och psykolog, Socialstyrelsen
- Julia Nemirovski, verksamhetschef, Studenthälsan, Karolinska institutet
Moderator
- Felicia Jakobsson, ordförande, Halmstad studentkår
Studenthälsovården vid Sveriges universitet och högskolor Länk till annan webbplats.
God och nära vård – Rätt stöd till psykisk hälsa Länk till annan webbplats.
14.00: Paus
14.15: Valbara parallella pass
Valbart pass: Ett lyckat samarbete inom studentstödjande verksamheter om inkludering
Sal: S1080
Under rubriken inkludering har Sektionen för studentstöd vid Stockholms universitet arbetat för att öka samarbetet mellan de tre verksamheterna inom sektionen; Studenthälsan, Riktat pedagogiskt stöd och Studie-och språkverkstaden. Inkludering visade sig vara något samtliga kunde relatera till och som vi har gemensamt i arbetet med varandra och studenter. Vi kommer att berätta om hur arbetet började och processen från att medarbetare inte upplevde att det fanns några gemensamma utgångspunkter till att vara nyfikna och kunniga om varandras uppdrag. Vi har skapat gemensamma aktiviteter för studenter som en del av vårt ordinarie utbud. Vi berättar om vår vision och policy som leder oss i fortsatta dialoger och samarbeten.
Talare: Ingemar Dahlgren och Karin Dahl, Stockholms universitet.
Valbart pass: Två vägar till integrerat stöd i utbildning
Sal: S1002
Går det att integrera det hälsoförebyggande arbete i utbildningen? Under det här passet berättar Studenthälsorna vid Malmö universitet och Högskolan i Halmstad deras väg in i klassrummet och lärdomar av samverkan med kärnverksamheten för studenterna.
Talare: Jessica Wastring och Karolina Källoff, Malmö universitet samt Sara Hagehall, Högskolan i Halmstad.
Valbart pass: Hur jobbar Studenthälsan vid Högskolan i Halmstad?
Sal: S1020
Under det här passet ges möjligheten att få en rundvandring i Studenthälsans lokaler och några inblickar i det systematiska arbete vi upplever gett bäst resultat. T. ex. insatser tillsammans med Studentkåren, vår kommunikation via instagram och återkoppling till kärnverksamheten i arbetet med studenternas arbetsmiljö.
Talare: Amanda Johansson och Helen Kniberg, Högskolan i Halmstad.
Valbart pass: Workshop kring hur vi kan främja studenters hälsa, med fokus på samverkan
Sal: S1078
Under det här passet bjuder Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) in till workshop. SAIF arbetar med att främja hälsa hos studenter genom fysisk aktivitet och social interaktion i samarbete med lokala studentidrottsföreningar. Under workshopen kommer SAIF att presentera sina lärdomar om att samarbeta med studentorganisationer, såsom föreningar och studenthälsor. Vi vill även tillsammans med er studenthälsor utforska samverkansformer/modeller mellan våra olika organisationer med syfte att bidra till välmående och rörelse för fler studenter. Det långsiktiga målet med workshopen är att tillsammans kunna skapa en hälsosammare och mer aktiv studentmiljö för Sveriges studenter!
Talare: Maja Andersson och Sanna Svensson, Sveriges Akademiska idrottsförbund.
15.00: Paus med fika
Plats: entrén hus S
15.30: Workshop om hur vi kan använda material på studenthälsa.se i våra samtal!
Sal: S1002
Webbportalen har sedan start fyllts på med texter inom Psykisk hälsa och Livet som student. Inom psykisk hälsa finns självhjälpsmaterial som fortsatt utvecklas. Självhjälpsmaterialet kan användas helt på egen hand av den student som behöver, men det kan också användas i våra individuella samtal med studenter. Vi kan rekommendera studenten att ta del av materialet på egen hand inför en kommande samtalskontakt, använda det som grund i pågående samtalskontakt eller som en rekommendation vid avslut av en kontakt.
I denna workshop funderar vi tillsammans på materialets olika användningsområden. Vi diskuterar hur det kan introduceras för studenter och hur vi kan följa upp och stötta studenten att använda sig av de olika modulerna självhjälpsmaterialet erbjuder för att åstadkomma en förbättring i sitt mående.
I workshoppen kommer vi också att diskutera vilket material som efterfrågas från studenthälsorna för att komplettera portalens innehåll och som kan vara till stöd i de enskilda samtalen på studenthälsan.
Håller i workshoppen gör Andreas Engmark ihop med redaktionen.
16.30: Gemensam avrundning av dagen
Kvällsprogram onsdag 14 maj
17.45: Lär känna Halmstad!
Frivillig stadsvandring med en lokal guide. Du får möjlighet att nätverka i kombination med att du får se och lära känna staden Halmstad. Vid samlas vid Norre Port och avslutar vid Hallands konstmuseum.
19.00: Gemensam mingelmiddag på Halmstads konstmuseum
Hallands Konstmuseum ligger vackert beläget intill Nissan och Norre Katts park i centrala Halmstad. Här kommer vi att avrunda dagen med mat och underhållning. Alla som vill har möjlighet att besöka pågående utställningar på muséet innan eller efter middagen.
Program torsdag 15 maj
8.30: Omvärldsspaning med Folkhälsomyndigheten
Sal: S1002
Hur ser den övergripande bilden ut baserat på resultatet och erfarenheterna från pågående eller nyligen avslutade undersökningar och kampanjer i områdena fysisk, psykisk och sexuell hälsa, ANDTS och digitala medier. Folkhälsomyndigheten ger oss en övergripande bild av nuläget av deras arbete inom områdena och hur det förhåller sig till målgruppen student eller ung vuxen.
Talare: Robin Nilsson, Folkhälsomyndigheten.
9.15: Paus
9.30: Valbara parallella pass
Valbart pass: Sexuell hälsa
Sal: S1080
Under det här passet fördjupar vi oss och samtalar utifrån resultaten från UngKAB23 – Ungas hälsa, relationer och sexliv.
Talare: Kalle Röcklinger, Folkhälsomyndigheten.
Valbart pass: Psykisk hälsa
Sal: S1002
Under det här passet fördjupar vi oss och samtalar utifrån arbetet att främja psykisk hälsa bland studenter.
Talare: Christel Lynch, Folkhälsomyndigheten.
Valbart pass: ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel)
Sal: S1020
Under det här passet fördjupar vi oss och samtalar om användningen av alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar.
Talare: Mimmi Eriksson Tinghög, Folkhälsomyndigheten.
Valbart pass: Digitala medier
Sal: S1022
Under det här passet fördjupar vi oss och samtalar om användning av digitala medier, spel om pengar, dataspelande och fenomen i gråzonen mellan spel om pengar och dataspelande.
Talare: Robin Nilsson, Folkhälsomyndigheten.
10.30: Paus med fika
Plats: entrén hus S
11.00: Problematiskt dataspelande – vad vet vi och hur kan vi hjälpa?
Sal: S1002
Gamingprojektet Skåne arbetar sedan 2021 på uppdrag av Region Skåne och Malmö stad för att kartlägga förekomst, erbjuda behandling och sprida kunskap om problematiskt dataspelande och Gaming disorder. Välkommen till en föreläsning om vår mottagning, om hur vi arbetar och vad du som professionell kan bidra med i mötet med personer med problematiskt dataspelande. Talar gör Per Bore, leg psykolog och Joel Attvall, socionom/familjebehandlare.
Avrundning med överlämning av konferensen
12.15: Grab n' go-lunch
Konferensavgiften
I konferensavgiften ingår fika, lunch, middag och stadsvandring. Avgiften är 1 500 kronor per deltagare, exklusive moms. Du betalade konferensavgiften i samband med att du anmälde dig.
För organisationer utanför statlig sektor gäller avgift inklusive moms.
Betalningsuppgifter
Organisationsnummer: 202100-3203
VAT-nr: SE202100320301
Bankgiro: 5328-2414
Bankuppgifter
Danske Bank Sverige
Box 7523
SE-103 92 Stockholm
IBAN-nr: SE4612000000012810112657
SWIFT-adress: DABASESX
Aktivitet
Aktivitetsnummer vid betalning: 921045
Undantag eller pris inklusive moms
Vid undantag eller pris inklusive moms, skicka ett mejl till Vivian Violin Lönnesjö:
Boende
Högskolan i Halmstad har avtal med olika hotell, se nedan förslag på hotell nära campus. Som deltagare under konferesen bokar och betalar du själv hotell.
Halmstad Plaza
Bokning och kontakt
Boka senast den 1 april 2025 via denna länk: Halmstad Plaza Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bokningskod: SHK25
Telefon: 035-240 10 00
Elite Hotell Mårtenson
Bokning och kontakt
Boka senast den 1 april 2025 via denna länk: Elite Hotell Mårtenson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bokningskod: SHK2025
Telefon: 035-17 75 75
Hitta till Högskolan i Halmstad
Att cykla eller åka buss/bil mellan centrum och Högskolan tar bara några minuter, det är cirka två kilometer. Du följer lättast Laholmsvägen raka vägen till Högskolan.
Med bil
Om du kommer på E 6 från Malmö eller Göteborg tar du södra avfarten och kör sedan mot centrum. Efter någon kilometer ser du på vänster sida ett höghus i glas. I korsningen vid höghuset svänger du vänster.
Även om du kommer från öster, till exempel från Växjö eller Jönköping, är det lättast om du kör ut på E 6 och tar södra avfarten och sedan kör mot centrum.
Parkering
Det finns flera parkeringar inom området. Ett parkeringshus, P-hus Högskolan, finns bredvid hus I och Q. Parkeringsmöjligheter finns bakom hus N och T samt på Nitaregatan. Gratis parkeringsplatser finns på Knäredsgatan för den som vill promenera. Gångväg finns mellan husen så att man kommer till Pilefeltsgatan.
Du kan enkelt hitta parkeringsplatser samt laddplatser på vår campuskarta.
Campuskarta Länk till annan webbplats.
Med flyg
Halmstads flygplats är en av Sveriges mest centrala flygplatser. Från flygplatsen tar du dig till centrum med buss, cykel eller taxi. Färd med bil tar cirka 10 minuter från city. Lokalbuss linje 40 stannar precis utanför terminalentrén.
Halmstads flygplats Länk till annan webbplats.
Med tåg
Med tåg tar du dig till centrala Halmstad och från stationen är det gångavstånd till centrum. Till Högskolan tar det cirka 15 minuter att gå. Det går även bussar från tågstationen till de flesta delarna av Halmstad. För information om tågtidtabeller, se respektive tågbolag.
Öresundståg Länk till annan webbplats.
Krösatågen Länk till annan webbplats.
Med buss
Till Halmstad går både läns- och expressbussar. Att ta sig mellan Högskolan och centrum tar cirka fem minuter med cykel och en kvart att gå. De flesta väljer att cykla dit de ska men annars kan man välja att åka buss. Busstidtabell för lokala och regionala bussar får du från Hallandstrafiken.
Eduroam
Om du har inloggningsuppgifter för eduroam från ditt eget lärosäte kan du använda dessa för att ansluta till Högskolan i Halmstads Wi-Fi-nätverk.