Sök

Teknik på DLC

På DLC hittar du utrustning, teknik och digitala verktyg för exempelvis hybridmöten, visualisering, eye-tracking, programmering och gaming.

Grön skärm eller så kallad green screen, person I blå tshirt står framför den och på en läsplatta syns samma person på månen

Green screen ger många möjligheter både för lek och allvar.

Exempel på teknik på DLC

Green screen

Med green screen-tekniken kan du låta fantasin skena iväg och skapa fantastiska produktioner. Tekniken används flitigt i många produktioner och går ut på att du med hjälp av grön skärm eller tyg byter ut bakgrunden. På så sätt kan du placera dig själv eller ett objekt i vilken miljö som helst. Du behöver en Ipad, ett stativ och grön skärm eller ett grönt tyg för att använda tekniken på ett bra sätt.

Stop motion

Stop motion är en teknik som används för att få stillbilder att bli rörlig bild. Genom att ta många stillbilder där objektet förflyttas lite i taget kan du sedan skapa illusionen av att den/det/du rör sig.

På DLC:s Ipads finns en applikation som heter ”Stop motion”, den används för att skapa projekt med denna teknik. Appen låter dig ta bilder och lagrar dessa bilder i en bildserie som du sedan kan spela upp.

Det finns en rad olika inställningar och funktioner du kan använda dig utav – exempelvis green screen. På så sätt kan du kombinera två väldigt smarta tekniker i en och samma produktion.

Tre personer, uppifrån, på ett grått golv och de bär VR-headset

VR-teknik.

Utrustning

På DLC finns Ipads, stativ, mikrofoner och belysning för att ge dig rätt förutsättningar att skapa bra produktioner. Det finns också möjlighet att arbeta med redigeringsprogram (Imovie och Audacity) på våra 4 arbetsstationer för studenter.

Bee-Bot och Blue-Bot

Bee-Bot och Blue-Bot är barnrobotar som är enkla att programmera med hjälp av knapptryckningar på robotens rygg. Dessa robotar riktar sig främst till yngre barn och kan användas i olika sammanhang.

Dash robot

Dash är en rolig och stimulerande programmeringsrobot som redan i tidig ålder ska ge förståelse för programmering på ett enkelt sätt. Dessa robotar har en rad olika funktioner som du styr/programmerar med hjälp av blockprogrammering. För att använda dessa robotar behöver du en iPad och tillhörande applikation.

Double Robotics

Double Robotics är en revolutionerande robot för telenärvaro. Med en kombination av telefon- och videokonferensteknik på hjul som du själv kan navigera från distans ger tekniken dig möjlighet att vara närvarande med både ljud, bild och rörelse.

På DLC finns Double Robotics 2 och 3 där den senare versionen uppdaterats väsentligt med bättre kameror, enklare navigering med Mixed Reality och fler funktioner för den som kopplar upp sig mot roboten.

Två läsplattor med på stativ med hjul. Två personers ansikten syns på dem - i bakgrunden syns samma personer som sitter och pratar i rummet

Double Robotic

Furhat Robotics

Furhat är en social robot med realistiskt ansikte och ansiktsuttryck.

Sony Playstation/Playstation VR

Upplev hur spelvärlden väcks till liv runt omkring dig. Genom ett obegränsat synfält förflyttas du till platser och miljöer du aldrig tidigare besökt. Playstation VR tar gaming till en helt ny nivå och ger oss möjlighet att utforska spel, miljöer, berättelser, immersivitet, kommunikation, lärande och mycket mer.

Podcast

I Poddstudion på DLC finns teknik och utrustning för att du ska kunna spela in din egen podcast.

Poddstudion på DLC

360 graders hybridmöteskamera

Med Kandaos helintegrerade lösning som är enkel att bära med sig och installera kan du skapa bra möten där alla får höras och synas. Med två högupplösta kameror och vidvinkellinser täcker hybridmöteskameran hela mötesrummet (360 grader).

Digital terapihund

Terapihunden är utvecklad för att ge glädje och trygghet till människor med kognitiva sjukdomar så som demens. Den interaktiva hunden kan med hjälp av sensorer svara på beröring, rörelse och röst. Du känner även terapihundens hjärtslag när du sitter med den i knät.

VR (Virtuell verklighet, på engelska Virtual Reality)

VR har de senaste åren haft en kraftfull utveckling när det gäller grafik, komfort, batteritid, tracking, kameror och funktionalitet som gjort att tekniken blivit oerhört användbar i många olika sammanhang.

Oculus quest 2 är en smidig allt-i-ett-lösning för en riktigt bra VR-upplevelse. Med detta headset kan du röra dig obehindrat både i den fysiska och virtuella världen utan sladdar och datorer.

Det finns en mängd olika spel, upplevelser och applikationer att utforska.

HTC Vive är ett högkvalitativt PC-VR system som är byggt för att klara det mesta inom VR. Detta system kräver dock att du är kopplad till en kraftfull dator samt separata hörlurar vilket gör att du inte kan röra dig lika fritt som i exemplet ovan.

Lightform AR-projektor

Lightform är en AR-projektor som med hjälp av projection mapping (en form av videoprojektion) används för att projicera video på föremål och objekt. Genom en programvara kan du arbeta med former, rörligt material och ljud för att levandegöra olika föremål/objekt.

Boka utrustning

Kontakta DLC för att boka utrustning oavsett vilken lokal du bokat: dlc@hh.se

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt