Sök Stäng

Kan AI rädda ditt brustna hjärta?

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. För att förebygga och upptäcka hjärt-kärlsjukdomar och förutse det fortsatta sjukdomsförloppet och vårdbehovet hos de som drabbas, arbetar forskare och läkare i projektet AIR Lund med artificiell intelligens (AI) och självlärande datorprogram.

Två ritade röda hjärtan på en rosa bakgrund. Ett mänskligt hjärta och en hjärtform. Illustration

Jag ser stora möjligheter med det här projektet. Vi hoppas kunna bidra till ett bättre beslutsunderlag för vårdpersonalen, och en säkrare och mer genomtänkt resa genom hälso- och sjukvården för dem som drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Mattias Ohlsson, professor i informationsteknologi

Genom artificiell intelligens och maskinlärning kan vi träna datorprogram att klara en viss uppgift. Självlärande datorprogram har till exempel visat sig vara användbara inom en rad olika medicinska områden, exempelvis för att känna igen komplicerade sjukdomsmönster, tolka röntgenbilder och för att göra riskbedömningar av olika slag. Nu undersöker forskarna också hur vi kan använda tekniken för att rädda liv och förbättra livskvaliteten för de som drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Mattias Ohlsson, professor i informationsteknik, har länge sett möjligheterna:

– Jag började tidigt intressera mig för maskininlärning och hur man gör prediktioner, det vill säga förutsäger till exempel sjukdomsförlopp. Sedan snöade jag snabbt in på data inom hälso- och sjukvården. Jag ser stora möjligheter med det här projektet. Vi hoppas kunna bidra med bättre beslutsunderlag för vårdpersonal och en säkrare och mer genomtänkt vårdresa för de som drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Prevention, diagnos och prognos

Projektet har tre olika fokus: prevention, diagnos och prognos. Det preventiva – förebyggande – arbetet handlar om att hitta mönster och kombinationer av riskfaktorer för att förutsäga hjärt-kärlsjukdomar och förhindra dem genom förebyggande insatser.

– Det går att använda AI för att förutsäga förlopp och situationer som vi vill vara rustade för eller kunna undvika, säger Mattias Ohlsson och fortsätter:

Porträttbild. Foto

Mattias Ohlsson.

Om projektet

AIR Lund pågår mellan 2019 och 2023 och koordineras av Lunds universitet. Projektledare är Jonas Björk, professor vid Lunds universitet. Vid Högskolan i Halmstad drivs projektet av bland andra Mattias Ohlsson, professor i informationsteknologi och Ali Amirahmadi, doktorand i maskininlärning. I projektet ingår Högskolan i Halmstad, Lunds universitet och Region Halland. Projektet finansieras av Vetenskapsrådet.

AIR Lund är en del av den satsning på informationsdriven vård som görs vid Högskolan i Halmstad, tillsammans med offentlig och privat sektor. Även forskningsprofilen CAISR Health, det industriella forskningscentrumet Health Data Centre och innovationscentrumet Leap for Life är del av denna satsning.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt