Sök

Bra brygga till näringslivet för studenterna

I år hölls Arena affärssystem återigen på plats på campus, efter att ha ställts in eller varit digitalt de senaste två åren. Under evenemanget fick sistaårsstudenterna på Affärssystemprogrammet, genom korta filmer och presentationer, berätta om sina uppdrag och projekt som de har gjort på olika företag och organisationer under sin praktik. Dagen samlade studenter, företag och lärare.

”Valmöjligheterna efter examen är stora. Man är otroligt eftertraktad på marknaden.”

Elin Kjellén, student

En kvinna står i en stor föreläsningssal och håller en presentation inför publik.

Elin Kjellén var en av studenterna som berättade om sin praktik under dagen.

Under praktiken får studenterna testa sina kunskaper genom projekt på företag och organisationer.

– Som handledare är det häftigt att se hur studenterna växer genom den resa som de gör på sin praktik, säger Lars-Göran Persson, universitetsadjunkt på Högskolan och ansvarig för Arena affärssystem.

Viktig länk mellan näringslivet och Högskolan

Arena affärssystem har under åren utvecklats till ett uppskattat branschevenemang där studenterna blir en viktig länk mellan företag och Högskolan. Genom sin praktik inom digital verksamhetsutveckling får de erfarenheter och kontakter inför kommande arbetsliv.

– Vi samarbetar med Högskolan för att vi gärna vill ha en nära koppling till akademin och vi känner att vi kan ge någonting tillbaka genom vårt näringslivsperspektiv. Den stora vinsten med samarbetet är att vi har kunnat hitta och rekrytera talanger från det här programmet, säger Pär Hedin, grundare och vd på PS Provider.

Erika Vinter, ERP-systemspecialist på Koenigsegg, håller med:

– Högskolan är väldigt inriktad på innovation – det är vi på Koenigsegg också. Vi tycker att praktiken är en bra inkörsport både för oss och för studenterna. Vår erfarenhet är att de har en bred utbildning inom olika områden och de visar alltid framfötterna. De vill lära sig nya saker.

Spännande och nervöst

Tredjeårsstudenterna Elin Kjellén och Fredrik Jakobsson har aldrig ångrat valet att söka till programmet. De tycker att det ligger helt rätt i tiden med sitt fokus på digitalisering och digital verksamhetsutveckling. Under dagen höll de presentationer om sina praktikplatser.

– Det är jättespännande och väldigt nervöst! I tre år har vi väntat på att få presentera vår praktik både för studenter, klasskompisar, företaget eller organisationen som man har gjort praktik hos, säger Elin Kjellén.

Fredrik Jakobsson fyller i:

– Det är väldigt roligt att få träffa de olika företagen som är på plats och att få presentera sig själv och det som man har gjort under praktiken.

En man står i en föreläsningsal och håller en presentation inför publik.

Fredrik Jakobsson berättade om sin praktik på ett företag.

Goda chanser till jobb

Studenterna skapar kontakt med företag och organisationer redan under första året på programmet. För alumnen Evelina Lindqvist ledde praktiken till en anställning på det företag som hon nu arbetar på. Den tidiga kontakten med företag och att få testa sina kunskaper i praktiken är något som hon lyfter som särskilt värdefullt.

– Under min praktik fick jag möjligheten att självständigt driva projekt och använda den kunskap, de metoder och verktyg som jag har lärt mig under utbildningens gång. Arena affärssystem ger en bra möjlighet att presentera sitt projekt för en stor grupp människor, och också ta del av andras upplevelser, säger Evelina Lindqvist.

För många av studenterna väntar redan arbete efter examen.

– Valmöjligheterna efter examen är stora. Man är otroligt eftertraktad på marknaden, säger Elin Kjellén.

Text och bild: Anna-Frida Agardson

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt