Sök

Högskolans Fab Lab lockade nordiska grannar

Fab Lab Halmstad, Högskolans tillverkningslaboratorium och prototypverkstad, stod som värd för årets upplaga av Fab Lab Nordic Boot Camp. Under en vecka samlades Fab Lab-deltagare från Danmark, Finland, Island och Färöarna, på Högskolan i Halmstad för att tillsammans nätverka, problemlösa, kunskapsöverföra och framför allt stärka det nordiska samarbetet.

”Här får besökarna tillgång till kompetenser, material och den avancerade teknologin som tillåter vem som helst att skapa nästan vad som helst.”

Joakim Wahlberg, forskningsingenjör

Fab Lab – ett globalt nätverk

Fab Lab, eller Fabrication Laboratory, är ett av Högskolans toppmoderna laboratorier och samverkansarenor, och en del av ett globalt nätverk som sträcker sig över 100 länder. Alla labb tillhör dock inte lärosäten – somliga labb är privata medan andra är statliga eller är knutna till bibliotek.

– Högskolans Fab Lab är till för studenter, forskare, allmänhet och företag. Här får besökarna tillgång till kompetenser, material och den avancerade teknologin som tillåter vem som helst att skapa nästan vad som helst, säger forskningsingenjör Joakim Wahlberg.

Fab Lab Halmstad klassas som ett av de bättre utrustade, vilket engagerade de nordiska besökarna att testa utrustning som de tidigare aldrig hade sett.

Joakim Wahlberg är forskningsingenjör i Högskolans Fab Lab.

3D-printar för överlevnad

Lunnefågeln, som häckar på båda sidor av nordatlanten, minskar kraftigt i antal. 3D-modeller av den hotade arten kan vara ett sätt att öka dess odds att överleva. Forskning pekar nämligen på att om man placerar artificiella fåglar i ett område kan det attrahera andra fåglar, som förhoppningsvis stannar och förökar sig.

– Vi har börjat diskutera hur vi kan replikera lunnefågeln på ett snabbt, billigt och enkelt sätt. En digital skanner med hög upplösning möjliggör experiment med olika tillverkningsmetoder. Jag är väldigt imponerad av den avancerade utrustningen som finns här, och de resultat jag lyckats uppnå tack vare den, säger Lars Eriksen Høeg från Fab Lab Spinderihallerne i Danmark.

Lars Eriksen Høeg 3D-printade en lunnefågel genom att först skanna originalet i 3D-skannern, editera färg och form i ett program, för att slutligen skriva ut fågeln i vår HP 3D-skrivare.

3D-skrivaren kan användas till små som stora objekt. Här har en deltagare 3D-printat en ny bandhållare till sitt klockarmband.

Mikael Kinnander, från Fisksätra folklabb, passade på att printa stativ till sin synt. De två delarna, som placeras på varsin sida av synten, är gjorda av akryl. Färgerna är printade med UV-printer och motivet är av konstnären Alex Grey.

Med hjälp av en laserskärare graverade deltagarna ett gruppfoto på en bit linoleumgolv. Ett jämnt lager färg lades på den graverade biten som i sin tur trycktes mot papper.

Resultatet är en egengjord tryckpress. Gruppfotot togs på alla deltagare av Fab Lab Nordic Boot Camp 2022.

En vecka av organiserat kaos

Joakim Wahlberg tycker att det nordiska samarbetet är viktigt och är väldigt stolt över att Högskolan stått värd för årets boot camp. Han menar att nätverket inte skulle blivit så framgångsrikt utan personerna som stöttar varandra – både i labben och mellan labben:

– Vi har varit en aktiv del i det nordiska samarbetet under en lång tid. Vi har tidigare varit på boot camp på Färöarna, Danmark och Island.

Målet med den årliga traditionen är att stötta varandra inom områden där man har mindre kunskap, och att utbyta kunskap kring utrustning, för att få inspiration och idéer för vidare utveckling. Genom kunskapsutbyte hoppas de på att få idéer på utrustning de kan investera i. Alla workshoppar under veckan arrangerades av samtliga deltagare.

– Alla får fria händer att göra vad de vill. Det är otroligt roligt att organisera, men kaotiskt att hålla ihop, förklarar Joakim Wahlberg och skrattar.

Norden möter staden med tre hjärtan

Under lägret fick våra nordiska besökare också en rundtur i Halmstad. De fick bland annat besöka kafferosteriet I’m Coffe för att se hur innovation möter kaffe, företaget 3Dialog som tillverkar 3D-skrivare och Halmstad Brygghus. Veckan avslutades med en middag på Magasinet i Slottsmöllan.

Det nordiska samarbetet leds av en styrelse, där varje land representeras av en person. Styrelsen är ny och har varit aktiv i tre år. Ordförande är Sam Edlund, som är sistaårsstudent på magisterprogrammet i industriell organisation och innovation på Högskolan i Halmstad:

– Vi försöker planera mervärdet för våra medlemmar och lista ut hur vi ska göra det så bra som möjligt. Vi har kämpat med det byråkratiska, men nu har vi börjat initiera projekt och finansiering.

Sam Edlund är magisterstudent i industriell organisation och innovation och styrelseordförande i Fab Lab Nordic.

Årets upplaga av Fab Lab Nordic Boot Camp kunde arrangeras på plats på campus, något som varit efterlängtat under pandemin.

– Jag har varit på de globala konferenserna i Frankrike och Egypten, men jag tycker de nordiska labben har mest hjärta. Vi har ett unikt sätt att styra saker och härlig attityd mot varandra. Vi är sammansvetsade och gör allt för att labben ska bli ännu bättre så att vi kan bidra till att göra forskningen, företagen och samhället bättre, säger Joakim Wahlberg.

Text: Katarina Tran
Bild: Ida Fridvall

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt