Sök Stäng

Årets alumn tar med sig kunskaperna från Högskolan in i landslaget

För femte året i rad utser Högskolan i Halmstad Årets alumn och i år går utmärkelsen till en person som har tagit med sig kunskaperna från studierna vid Högskolan, ända in i det svenska herrlandslaget i fotboll. 2022 års alumn är Daniel Ekvall, fotbollspsykologisk rådgivare åt herrlandslaget i fotboll och IFK Norrköping.

”Så mycket härligt som jag har varit med om under mitt arbetsliv som jag aldrig kunde föreställa mig – mycket tack vare min utbildning vid Högskolan i Halmstad.”

Daniel Ekvall, Årets alumn 2022

Porträtt på man som tittar in i kameran. Foto

Årets alumn Daniel Ekvall ansvarar för fotbollspsykologi på Svenska Fotbollförbundet och arbetar också som tränarutbildare. ”Daniel är verkligen en förebild för våra studenter, inte minst på våra idrottsprogram”, konstaterar Anders Nelson, tillförordnad prorektor på Högskolan.

Daniel Ekvall ansvarar för fotbollspsykologi på Svenska Fotbollförbundet och arbetar också som tränarutbildare. På meritlistan kan nämnas tidigare uppdrag som idrottspsykologisk rådgivare åt Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté.

– Daniel är verkligen en förebild för våra studenter, inte minst på våra idrottsprogram, konstaterar Anders Nelson, tillförordnad prorektor med särskilt ansvar för samverkan, innovation och internationalisering.

Motivering Årets alumn 2022: Daniel Ekvall

Daniel Ekvall har utmärkt sig som en värdefull ambassadör för Högskolan i Halmstad genom att vara en viktig samarbetspartner inom både utbildning och forskning. Han är idrottspsykologisk rådgivare åt svenska herrlandslaget i fotboll och IFK Norrköping och arbetar systematiskt med att införliva evidensbaserade metoder i både tränar- och spelarutbildning i svensk fotboll.

Daniel Ekvall har varit en viktig samarbetspartner för Högskolans idrottsforskare i att identifiera relevanta forskningsfrågor och att implementera resultat från genomförda studier. Genom åren har han återkommande föreläst vid Högskolan samt initierat flera studentprojekt där studenter har genomfört projekt med stor relevans för både idrotten och samhället.

Daniel Ekvall är med sin väg från studier i Halmstad till en viktig roll i svenska herrlandslaget en stor förebild för Högskolans studenter.

Daniel Ekvall är utbildad dels i pedagogik, dels i psykologi, båda med inriktning idrott, på Högskolan i Halmstad. Han tog examen 2003. Han har också en psykoterapiutbildning inriktning KBT. Daniel Ekvall, som är glad och stolt över utmärkelsen Årets alumn, beskriver sig själv som en person som alltid har haft ett stort idrottsintresse. Under tiden på fotbollsgymnasiet i Norrköping började han fundera på och intressera sig för de psykologiska aspekterna av spelet. Hur hanterar man motgångar och vad är det som gör att vissa lag presterar bättre än andra?

– Redan då hade Högskolan i Halmstad gott rykte inom området idrottspsykologi, varför det var naturligt att jag sökte mig dit efter gymnasiet, berättar han.

Daniel Ekvall har väldigt positiva minnen från studietiden i Halmstad, som han beskriver som utvecklande, rolig och trygg:

– En fantastisk tid på många sätt!

På det privata planet träffade han under studietiden i Halmstad sin blivande fru och fick flera goda vänner. Studiekamraterna är flera av dem kollegor till Daniel Ekvall i dag och fungerar som ett viktigt yrkesmässigt nätverk.

Fortsatt engagemang

Daniel Ekvall framhåller engagerade lärare vid Högskolan, som stimulerade till fortsatt lärande. Han återkommer särskilt till vikten av ett vetenskapligt förhållningssätt, ett medskick från lärarna som Daniel Ekvall upplever att han har haft stor nytta av under sitt arbetsliv.

– I idrottspsykologiutbildningen har jag dessutom fått med mig idrottspsykologiska teorier och modeller som jag i dag använder i arbetet med herrlandslaget och i tränarutbildningar.

Daniel Ekvall har sedan studietiden fortsatt kontakt med Högskolan. Genom åren har han varit en återkommande föreläsare, där studenterna i Halmstad har fått ta del av hans kunskaper om att arbeta inom idrotten, både med utbildning och rådgivning.

Även i forskningssammanhang har Daniel Ekvall varit en viktig samarbetspartner för Högskolans idrottsforskare, bland annat när det handlar om att identifiera relevanta forskningsfrågor och implementera resultat från genomförda studier. Ett pågående projekt handlar exempelvis om psykisk hälsa i ungdomsfotboll.

– Jag vill gärna ge något tillbaka, säger Daniel Ekvall, och är ödmjuk när han beskriver sin resa:

– Så mycket härligt som jag har varit med om under mitt arbetsliv som jag aldrig kunde föreställa mig – mycket tack vare min utbildning vid Högskolan i Halmstad.

Text: Matilda Sommelius
Bild: Bildbyrån

Om utmärkelsen Årets alumn

Högskolan i Halmstad delar varje år ut utmärkelsen Årets alumn för att uppmärksamma och lyfta fram tidigare studenter som på olika sätt har utmärkt sig efter examen samt är en positiv förebild för såväl Högskolan och dess studenter som för omgivande samhälle.

Utmärkelsen Årets alumn delas ut under avslutningshögtiden som i år äger rum den 3 juni. Då firas och tackas de studenter som tar examen vid ett festligt evenemang som återigen kan äga rum i fysisk form efter två ”digitala år” på grund av pandemin.

Mer information om utmärkelsen Årets alumn

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt