Sök

Späckat program när nollningen var tillbaka

I helgen avslutades årets upplaga av nollningen, som för första gången på tre år äntligen kunde hållas i ett traditionsenligt format. I år deltog runt 1 000 nya studenter – nollor – och cirka 750 engagerade andra- och tredjeårsstudenter – ovvar. Under tio dagar fyllda med aktiviteter gjordes allt för att välkomna de nya studenterna till Högskolan i Halmstad.


Årets nollning började den 18 augusti, och invigdes under dag två i Linehedsparken. Traditionsenligt fylldes parkens amfiteater av glada och jublande studenter klädda i de egna programfärgerna.

På invigningen presenterades bland annat olika kårorgan och studentföreningar under festliga former. På agendan stod också välkomsttal av representanter för Högskolan, Halmstads kommun och studentkåren.

– För de flesta öppnas nya dörrar i livet genom att studera på en högskola. Inte bara dörrar till era framtida yrken, utan även dörrar till nya erfarenheter och möten med nya människor. Oavsett vad ni ska studera, hoppas jag att ni kommer att ha en riktigt bra tid med oss på Högskolan i Halmstad, sade Anders Nelson, tillförordnad prorektor.

Även Halmstad Studentkårs ordförande, Johanna Sjögren Eliasson, hälsade alla välkomna.

– Nollningen skapar nya vänskaper och lägger en stadig grund inför dina kommande studier. Vi är så otroligt stolta över att få välkomna just dig som ny student vid Högskolan i Halmstad.

”Man känner att man tillhör gemenskapen”

Efter invigningen väntade en dryg vecka med aktiviteter som gav möjlighet att få nya vänner, lära sig att hitta på campus och upptäcka Halmstad. Tre blivande och glada språk- och statsvetare berättade om sina upplevelser några dagar in på nollningen:

– De tar väldigt bra hand om oss och man får en stark sammanhållning, som en liten familj. Det känns som en självklarhet att vara med och man känner att man tillhör gemenskapen. Det är även väldigt bra för folk som precis har flyttat hit och som inte kan staden eller känner någon. De får en bra start, konstaterade Nikolina Bosson, Axel Sjöstrand och David Stadin samstämmigt.

En kvinna och två män i organgea t-shirts står tätt intill varandra och ler. Personerna har armarna placerade på varandras ryggar. Foto.

Nikolina Bosson, Axel Sjöstrand och David Stadin var några av de cirka 1 000 nya studenter som deltog i nollningen.

Atmosfären på campus under nollningen var glädjefylld både för nollorna och för ovvarna. Ett gäng blivande lärarstudenter beskrev relationen med ovvarna som trygg och säker och att de alltid visste vad som var på gång och vad som skulle hända.

– Nollningen har varit över förväntan. Alla har kul och man är aldrig ensam. Man får all information som man behöver om var, när och hur allt händer. Ovvarna tar väldigt bra hand om oss och får alla att vara med och ser till att ingen är ensam, förklarade Alice Wilhelmsson och Emilia Bergholtz.

Två kvinnor i gröna t-shirts står tätt bredvid varandra och ler. Kvinnan till vänster i bilden har vänsterarmen om axlarna på kvinnan till höger. Foto.

De nyblivna lärarstudenterna Alice Wilhelmsson och Emilia Bergholtz.

Fartfylld avslutning på Nissan

Nollningen avslutades med publikfavoriten Regattan i Halmstads centrum. Trots gråa moln och hällregn var stämningen på topp när studenterna kappseglade över Nissan i båtar som de hade byggt själva av återvinningsmaterial av alla de slag. Vissa lag tog sig över felfritt och snabbt medan andra kapsejsade på direkten. Vinnande ur striden gick slutligen Utvecklingsingenjörsprogrammet.

Emilia Stenman, ordförande i studentkårens överstab, är nöjd med årets nollning.

– Det har gått jättebra! Vi har jobbat inför det här så länge. Höjdpunkten är att få se alla olika program samlas på en och samma plats, sade Emilia Stenman och skickade en hälsning till Högskolans nya studenter:

– Ta gärna reda på vad det finns att engagera sig i på Högskolan. Det finns olika kårorgan och föreningar som passar många. Delta gärna i evenemang, engagera dig och träffa nya människor. Det kommer att vara väldigt gynnsamt inför framtiden.

Två personer sitter på en avlång båt i en flod i stadsmiljö och paddlar. I bakgruden på land står en folkmassa med regnkläder och med paraplyer. Foto.

Studenterna tävlade över Nissan i regnet på de farkoster som de själva hade byggt.

Halmstad hjärta student

Vissa av nollningsaktiviteterna, invigningen och kappseglingen Regattan, genomförs inom samarbetsprojektet Halmstad hjärta student. Projektet startade år 2016 och är ett samarbete mellan Halmstad Studentkår, Högskolan i Halmstad och Halmstads kommun. Projektets fokusområden är hälsa och att må bra; karriär samt studentinflytande.

Målsättningen med Halmstad hjärta student har från projektets start varit att förbättra studenters roll och situation genom en rad olika satsningar och därmed göra Halmstad till en bättre studentstad.

Nollningen i Halmstad är ett mycket uppskattat evenemang bland nya studenter och 2019 tilldelades Halmstad utmärkelsen Årets studentstad av Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt