Sök

Europeisk sommarskola formar nästa generation forskare

I slutet av juni var Högskolan i Halmstad arrangör för en internationell sommarskola för doktorander från fyra lärosäten: Högskolan i Halmstad, Aalborg universitet (Danmark), Uleåborgs universitet (Finland) och Glasgow universitet (Storbritannien). I en vecka samlades forskare, doktorander och entreprenörer för att delta i föreläsningar, workshoppar och studiebesök för att utbilda en ny generation forskare.

”Det är första gången sommarskolan arrangeras, och det är otroligt kul att det blir i svensk regi.”

Svante Andersson, professor i företagsekonomi

Svante Andersson står i en av Högskolans lokaler.

Svante Andersson är lokal projektledare och professor i företagsekonomi.

Sommarskolan, som ligger inom ramen för forskningsprojektet Legitimation of Newness and Its Impact on EU Agenda for Change (LNETN), syftar till att utbilda en ny generation forskare och utrusta dem med perspektiv för att de ska kunna tolka och förstå komplexa fenomen inom innovation på ett sätt som kan förändra beslutsfattande och implementering av policyer och slutligen bidra till positiv påverkan på samhällsutvecklingen.

– Det är första gången som sommarskolan arrangeras, och det är otroligt kul att det blir i svensk regi, säger Svante Andersson, som är lokal projektledare och professor i företagsekonomi.

I arrangörsgruppen har han förstärkning från Jonas Gabrielsson, professor i företagsekonomi, och Natasha Evers, som är gästprofessor på Högskolan i Halmstad.

En vecka med flera tungviktare

På programmet stod bland annat öppen frågestund, karriärutveckling, hisspitch, studiebesök, strukturerad debatt och andra teambuildingaktiviteter. Bland 15 deltagande doktorander var fyra från Högskolan i Halmstad: Manoella Antonieta Ramos da Silva, Jackson Kinyanjui, Deniz Dönmez och Luiza Stein da Silva. Samtliga studerar på forskarutbildningen i innovationsvetenskap med inriktning företagsekonomi.

Doktoranderna var på studiebesök hos Halmstadsföretaget HMS Network, där vd Staffan Dahlström, som också är alumn från Högskolan i Halmstad, med stort engagemang presenterade – med betoning på hållbarhet och innovation – hur det är att leda ett internationellt tillväxtföretag.

Sommarskolan fick dessutom besök av två internationella tungviktare från entreprenörsvärlden. Jeremy Lefroy, vd för Cafe Africa, och David Woollcombe, grundare och vd för Peace Child International, delade med sig av sina erfarenheter av ledarskap utanför den akademiska världen och lyssnade när doktoranderna presenterade sin forskning. Varje doktorand fick som uppgift att under tre minuter presentera sin forskning i klarspråk, riktat till en icke-akademisk publik. Doktoranderna tog med glädje emot feedback på både presentationer och forskning.

– Det är inte varje dag som du får en chans att presentera din forskning för experter av den här kalibern. Att få återkoppling från ledare utanför den akademiska världen är ovärderligt och hjälper oss att forma de samhällsbidrag som vi vill skapa med vår forskning, säger Felix Honecker, doktorand på Glasgow universitet.

”Varje programpunkt var värdefull”

– Det bästa med sommarskolan var att alla projektmedlemmar var på plats för att utbyta berättelser och diskutera forskning och samverkan. Varje programpunkt var värdefull och användbar för oss doktorander och fick oss att reflektera kring vår nuvarande forskning, såväl som vår riktning efter doktorsexamen, säger Manoella Antonieta Ramos da Silva, som i sin forskning undersöker hur institutionella sammanhang och politik formar och formas av framväxten, legitimeringen och internationaliseringen inom medicinsk teknik, läkemedel och bioteknik.

Manoella Antonieta Ramos da Silva står och ler framför en byggnad på Högskolan.

Manoella Antonieta Ramos da Silva tycker det bästa med sommarskolan var att alla projektmedlemmar var på plats för att utbyta berättelser och diskutera forskning och samverkan.

Doktoranderna i projektet kommer fortsättningsvis att vistas hos projektpartner utomlands, såväl universitet som organisationer, och så småningom fullfölja sitt avhandlingsarbete.

– Sommarskolan blev så lyckad. Vi ser redan fram emot nästa sommarskola i projektet, som kommer att arrangeras i Glasgow år 2023, säger Svante Andersson.

Text: Katarina Tran
Bild: Dan Bergmark och Katarina Tran

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt