Sök Stäng

Ingenjörer i hållbar energi på besök hos jättar inom dansk vindkraftsindustri

Energikrisen i Europa har knappast undgått någon, men i sådana tider kan vi på Högskolan glädjas åt att vi har ingenjörsstudenter som utbildas i att lösa framtida energifrågor. I våras åkte studenterna vid programmet Ingenjör i hållbar energi på en tvådagars resa fylld med intressanta studiebesök på temat vindkraft.

Programresan är ett nytt initiativ där studenter, tillsammans med lärare och forskare, besöker olika aktörer inom energiindustrin. I år gick resan till Danmark men planen är att det ska bli ett årligt inslag för samtliga årskurser på programmet, där tema och destination ändras varje år.

”Jag blev påmind om att vara öppen och våga gå utanför ramen för att kunna skapa innovation, särskilt inom energiområdet.”

Tara Kadir, student vid programmet Ingenjör i hållbar energi

Två dagar, fyra anhalter

Första anhalten för bussen blev Danmarks tekniska universitets Risø-campus, världens största forskningsanläggning för vindkraft. Här fick studenterna ta del av testfaciliteter och imponeras av anläggningens toppmoderna vindtunnel. Studenterna kastades sedan tillbaka till 1978 när de gjorde ett studiebesök på historiska Tvindkraft, som då var världens största vindkraftverk. Det betraktades som ett modigt pionjärprojekt eftersom det var byggt av hundratals amatörer – ingenjörer och aktivister – för att bana väg för vindkraftens genomslag i Danmark.

Efter en övernattning stod Vestas naecellefabrik i Ringkøbing på schemat. Här tillverkas de stora skokartongsformade maskinhusen som du kan se högst upp i vindkraftverk. Maskinhusen innehåller bland annat en generator och växellåda, och där sitter även bladen fast.

– Studiebesök av det här slaget ger värdefull insikt i energisektorns infrastruktur och utgör även ett välkommet avbrott från de teoretiska studierna, säger Helge Averfalk, universitetslektor i energiteknik och programansvarig för programmet Ingenjör i hållbar energi.

En grupp studenter och lärare står utomhus framför en staty och ler mot kameran.

Studenter från samtliga årskurser inom programmet deltog i programresan till Danmarks jättar inom vindkraftsindustrin.

Innan den långa hemresan besökte studenterna Danmarks tekniska universitets testcenter Østerild långt upp på Jyllands västkust. Vindkraftstillverkarna Vestas och Siemens-Gamesa testar här sina gigantiska offshore-modeller för havsbaserad vindkraft. Det största vindkraftverket har vingar som var och en motsvarar ett och ett halvt Trade Center, det 22 våningar höga hus som kännetecknar Högskolan i Halmstad.

– När man läser en kurs på Högskolan kan det kännas väldigt abstrakt. Att själv få se och klättra upp i ett vindkraftverk ger ett helt annat djup och förståelse, säger studenten Tara Kadir entusiastiskt.

”Energifrågan är och har alltid varit på tapeten”

Tara Kadir kommer från Jönköping och flyttade till Halmstad för att studera på programmet Ingenjör i hållbar energi. Studievalet var det en självklarhet eftersom hon är intresserad av hållbarhet och energifrågor. Studenten Oskar Engman från Nyköping, deltog också i programresan och är en stark förespråkare för programmet.

– Energifrågan är och har alltid varit på tapeten, inte minst nu. Utbildningen vi går har en bred bas för el och elkraft och ett stort inslag av förnybara energikällor, säger Oskar Engman.

Branschen skriker efter ingenjörer som specialiserar sig på energi. Tara Kadir har dessutom ett intresseområde som är väldigt eftertraktat på arbetsmarknaden: biogas. Biogas är en förnybar energikälla som framställs ur biomassa, till exempel växter och växtdelar.

– Jag vill skriva mitt examensarbete om bioenergi och undersöka i vilken utsträckning det produceras i andra länder och kanske hur vi kan dela vår kompetens mellan varandra, säger Tara Kadir.

Mörkhårig tjej i blå tröja sitter ner och ler mot kameran.

Tara Kadir är student vid akademin för företagande, innovation och hållbarhet.

En relationsbyggande programresa

För både Tara Kadir och Oskar Engman var det väldigt givande att få åka på en resa med studenter från samtliga årskurser inom programmet. De uppskattade chansen att lära känna nya människor som är intresserade av samma ämne, men även att bekanta sig mer med sina lärare.

– Det häftigaste var att få se huvudena, det vill säga maskinhusen, som Vestas tillverkar. Det var verkligen unikt att få se det eftersom det är det enda stället i Europa där de tillverkas, säger Oskar Engman.

Tara Kadir tyckte att det var roligt att se vindkraftverk och att ha något att relatera till när hon läser om vindkraft. Hennes favoritprogrampunkt var den andra anhalten, Tvindkraft, framför allt för att dess personal var så engagerade i studiebesöket.

– Jag blev påmind om att vara öppen och våga gå utanför ramen för att kunna skapa innovation, särskilt inom energiområdet, säger Tara Kadir.

– Vi har fått uppleva vindkraft på ett sätt som är omöjligt i Halmstad. Jag tycker programresan blev lyckad tack vare vänliga danska värdar och inte minst positiva studenter. Jag ser redan framemot nästa år. Det känns verkligen som att en tradition startats, avslutar Erik Möllerström, universitetslektor i energiteknik.

Text: Katarina Tran
Bild: Kurt Noesgaard och Katarina Tran

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt

  • Helge Averfalk

  • Universitetslektor i energiteknik och programansvarig för Ingenjör i hållbar energi