Sök Stäng

Ny studie visar vägen till cirkulär ekonomi för företag

Cirkulär ekonomi är ett stort samtalsämne inom politiken och bland olika organisationer. Trots det är det långt ifrån alla företag som vet hur de ska ta sig an frågan. I en ny studie analyserar forskare från Högskolan i Halmstad olika verktyg som finns för att jobba cirkulärt och presenterar även en guide för att underlätta för företagen.

Ett löpande band med en massa skräp på. Foto

”Det finns många olika cirkulära strategier. Återvinning är den som oftast tas upp och som är mest populär att använda. Men cirkulär ekonomi handlar inte enbart om att återvinna.”

Mariana Cardoso Chrispim, postdoktor i miljövetenskap

Cirkulär ekonomi handlar i stora drag om att återanvända och återvinna olika resurser så långt det är möjligt, i stället för att kassera dem. Det är ett aktuellt ämne. Bland annat gav forskningsinstitutet Rise, tillsammans med flera organisationer, ut The Circularity Gap Report Sweden 2022. Dessutom finns strategier och handlingsplaner både i Sverige och EU.

– Det pratas om cirkulär ekonomi på alla nivåer. Vissa företag arbetar aktivt för att bli mer cirkulära, medan andra försöker att komma i gång. Men det är inte enkelt och företag som vi forskare är i kontakt med frågar sig hur de ska veta vilka insatser som gör att företaget faktiskt blir mer cirkulärt. Vilka mått ska de använda och vilka jämförelser ska de göra? säger Marie Mattsson, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Halmstad.

Komplext begrepp

Cirkulär ekonomi är inte heller ett enhetligt begrepp, vilket gör frågan mer komplicerad. I den aktuella studien granskas tillgängliga verktyg, totalt 38, som beskrivs i vetenskaplig litteratur och för praktiker.

Person som ler och tittar in i kameran. Foto

Mariana Cardoso Chrispim. Bild: Magnus Karlsson

– Vår studie visar att existerande verktyg för att utvärdera cirkularitet på företag har många brister. Ett exempel är den sociala dimensionen en avgörande dimension som inte tas ordentligt i beaktande i många verktyg. Är den med begränsas den ofta till att handla om anställda och kunder utan att inkludera samhället i stort och lokalsamhället, säger Mariana Cardoso Chrispim, postdoktor i miljövetenskap vid Högskolan i Halmstad och fortsätter:

– Det finns många olika cirkulära strategier. Återvinning är den som oftast tas upp och som är mest populär att använda. Men cirkulär ekonomi handlar inte enbart om att återvinna.

Industriell symbios

Cirkulär ekonomi består alltså av många nivåer.

– Förutom att hushålla med råvaror, använda mindre energi och vatten måste du se till helheten, som att det även krävs en bra arbetsmiljö och schyssta arbetsvillkor, och att företagen samarbetar med andra företag, så kallad industriell symbios, säger Marie Mattsson och fortsätter:

– Företag borde samarbeta mer. Avfall i ett företag kan bli en resurs i annat, som i fallet biogas. Spillvärme från ett företag kan värma upp lokaler i ett annat företag.

Person som ler och tittar in i kameran. Suddig bakgrund. Foto

Marie Mattsson berättar att företag ganska ofta kontaktar Högskolan för att studenter ska komma och göra examensarbeten kring cirkulär ekonomi och hållbarhet. Bild: Anna-Frida Agardson

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt