Sök

Sommaröppet stillar nyfikenhet och nerver

I dag väcktes ett så här års rätt så tyst campus till liv när Högskolan i Halmstad slog upp portarna till Sommaröppet. Blivande studenter och andra intresserade välkomnades för att se sig om och ställa frågor till studenter, studentkåren, lärare, vägledare och andra medarbetare på Högskolan.

”Sommaröppet är uppskattat och vi vet att dagen bidrar till att stilla oro och lugna nerver som många som ska börja plugga kan ha.”

Sofia Ryan Hägerling, projektledare för Sommaröppet

En dag varje sommar bjuder Högskolan i Halmstad in till Sommaröppet. Då får de som har blivit antagna till utbildningar vid Högskolan till hösten möjlighet att bekanta sig med campus och träffa studenter, studentkåren och Högskolans medarbetare. På plats i år fanns också HFAB som svarade på frågor om studentboende.

En första kontakt

– Sommaröppet är ett bra tillfälle för oss att träffa blivande studenter första gången, för att berätta om oss och vad studentkåren gör, Vi berättar också om nollningen, säger Linnea Håkansson, ordförande i Halmstad studentkår.

En kvinna mellan två informationsskyltar tittar in i kameran.

Linnea Håkansson är kårordförande och tycker att Sommaröppet är ett jättebra första tillfälle att välkomna nya studenter till Högskolan.

Ett viktigt syfte med Sommaröppet är just att välkomna nya studenter:

– Vi vill visa att vi är glada att de kommer till oss på Högskolan, och kunna svara på frågor. Den mesta informationen finns visserligen på Högskolans webbplats, men det är trevligare att kunna ses och berätta, säger Jeanette Gullbrand, programansvarig för Utvecklingsingenjörsprogrammet.

En kvinna och en man står framför en grön växt och tittar in i kameran.

Hebah Bayyumi och Mohammad Bayyumi ska läsa Dataingenjör till hösten.

Gott rykte

Syskonen Hebah Bayyumi och Mohammad Bayyumi ska båda läsa Dataingenjör med siktet inställt på att bli systemutvecklare.

– Vi har hört mycket bra om Högskolan här, och att lärarna är bra. Därför sökte vi till Högskolan i Halmstad, säger Hebah Bayyumi, som liksom sin bror bor i Helsingborg.

Under Sommaröppet kunde besökarna gå guidade turer runt campus med studentambassadörerna Leah Viola Bernitsky och Leva Ekenberg som ciceroner. Populära stopp på turerna är Fab Lab, E-sportlabbet och 22:a våningen i Trade Center.

Mår bra av att engagera sig

Både Leah Viola Bernitsky och Leva Ekenberg stortrivs i rollen som studentambassadör.

– Högskolan är fantastisk! Jag vill gärna berätta för andra, inte bara om mitt program, utan om hela Högskolan, de innovativa programmen, där några är unika för Högskolan i Halmstad och den trevliga miljön, säger Leah Viola Bernitsky som läser Psykologi inriktning idrott och motion, och som har tagit sig ända från Tyskland för att studera vid Högskolan i Halmstad.

Två kvinnor tittar in i kameran och ler.

Studentambassadörerna Leah Viola Bernitsky och Leva Ekenberg tog med sig besökarna på guidade turer runt campusområdet.

För Leva Ekenberg är det roligt att kunna bidra till att göra både sitt program Miljö, innovation och hållbarhet och hela Högskolan ännu mer känt.

– Jag mår bra av att engagera mig, konstaterar Leva Ekenberg.

Sommaröppet brukar vara välbesökt och många blivande studenter kommer hit med sina anhöriga för att titta runt och ställa frågor. Så även i år.

– Sommaröppet är uppskattat och vi vet att dagen bidrar till att stilla oro och lugna nerver som många som ska börja plugga kan ha, inför både högskolestudier i stort och själva studievalet. Att komma hit och titta på lokalerna, träffa lärare, studentkåren, vägledare och andra och få möjlighet att ställa frågor, gör att du vet lite vad som väntar när du kommer tillbaka till terminsstarten om en månad, säger Sofia Ryan Hägerling, eventkoordinator och projektledare för Sommaröppet.

Frågor om allt möjligt

Besökarna som i huvudsak är blivande studenter har frågor om allt möjligt, från programmet som man har kommit in på, vad som gäller vid reservplats och köplacering, utlandsstudier, schema och möjligheter till pedagogiskt stöd, till vad man kan jobba med efter studierna.

En kvinna intill ett broschyrställ tittar in i kameran.

Anna Blazevic har rest från Gislaved för att bekanta sig med campus inför studiestarten om en månad.

Anna Blazevic från Gislaved som ska läsa Samhällsförändring och social hållbarhet, hittade programmet på Högskolan i Halmstad när hon sökte på ämnet sociologi och utbildningar inom det.

– Jag visste vad jag ville och har redan tackat ja, säger Anna Blazevic.

Antagningsbeskedet kom alltså den 12 juli och nu har man på sig till den 21 juli att tacka ja till sin plats för att behålla den.

Fem personer i grupp framför ståbord med låda med informationsmaterial. 

Flera studentföreningar var med på Sommaröppet för att berätta om sina verksamheter.

Nära 10 000 antagna till Högskolan i Halmstad

Den 12 juli kom antagningsbeskeden till landets högskoleutbildningar inför höstterminen och 9 506 personer fick beskedet att de har blivit antagna till en kurs eller ett program vid Högskolan i Halmstad. Ungefär lika många, 9 480 personer, står på reservplats.

Totalt sett har antalet antagna till Högskolan i Halmstad minskat något jämfört med föregående år, från 10 112 antagna respektive 10 779 reserver. Samtidigt är Högskolan i Halmstad ett av få lärosäten i landet där antalet förstahandssökande till programstudier ökar.

I höst kan Högskolan välkomna fler ingenjörsstudenter än tidigare tack vare ett ökat intresse för utbildningar inom ingenjörsvetenskap. En positiv trend visar sig också för KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning, där det ser ut att bli en dubblering av antalet studenter kommande läsår.

– Det är roligt att vi fortsätter att rekrytera bra till många bristyrken, till exempel socionom, sjuksköterska och ingenjör. Särskilt glädjande är den kraftiga ökningen till KPU, vilket är ett sätt för personer med en akademisk utbildning att studera ett år för att bli behörig lärare, säger, Högskolans rektor Susanna Öhman.

Text: Lena Lundén och Katarina Tran

Bild: Louise Jinbäck

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt