Sök

Kungabesök med studenter i fokus

I dag, den 24 augusti, besökte kungaparet Högskolan i Halmstad som en del i sitt jubileumsbesök i Halland. Ett besök i Fab Lab och en presentation av solbilsprojektet Halmstad University Solar Team, HUST, var huvudpunkterna, liksom Högskolans eget jubileum.

Sett uppifrån i bakgrunden en stor folksamling bakom avspärrningsband. I förgrunden ett antal personer som står och pratar i grupp. Foto

Många studenter, medarbetare och andra åskådare, hade samlats utanför hus S för att välkomna kungaparet. Rektor Susanna Öhman (längst till vänster) och kårordförande Linnéa Håkansson (till höger om kungen) tog emot kungaparet vid ankomst till Högskolan, och berättade om den pågående nollningen.

Kungaparet ställde många frågor om både HUST-bilen och projektet i stort. På vägen ut fick kungen och drottningen några glimtar från Högskolans historia.

I år firar Kung Carl XVI Gustaf 50 år vid tronen och som en del av firandet besöker kungaparet Sveriges samtliga län. Den 24 augusti besökte kungen och drottningen Halland, och startade dagen på 40-årsjubilerande Högskolan i Halmstad. Färgglada studenter, medarbetare och andra åskådare hade samlats bakom avspärrningarna utanför hus S för att välkomna och få en skymt av kungaparet. Rektor Susanna Öhman och kårordförande Linnéa Håkansson tog emot och berättade om den pågående nollningen.

Samverkan med Försvarsmakten på Fab Lab

Martin Bergman, föreståndare för Fab Lab, presenterade laboratoriet tillsammans med forskningsingenjör Joakim Wahlberg. De visade bland annat det projekt som Fab Lab driver tillsammans med Försvarsmaktens tekniska skola för att kunna tillverka reservdelar till reparationer i fält med hjälp av 3D-skrivare. Kungaparet var mycket intresserat och ställde många frågor om tillverkning, metoder och material.

En man i kostym (Sveriges kung) står till höger och tittar på en liten pryl som han håller i händerna. Till vänster syns ryggtavlan på en man.

Fab Lab driver ett projekt med Försvarsmaktens tekniska skola för att kunna tillverka reservdelar i fält med hjälp av 3D-skrivare. Kungen var mycket intresserad av Fab Labs verksamhet och ställde många frågor.

En grupp personer står till höger och tittar mot vänster. I bakgrunden en skärm som visar en bild på ett antal personer som står runt en bil. Foto

”Tur att tävlingen går i Australien”, utbrast kungen, efter att ha fått veta allt om Halmstad University Solar Team, HUST, som ska tävla med sin solcellsdrivna bil i Australien om ett par månader.

HUST-bilen tävlar i Australien

Turen fortsatte därefter genom hus S vidare till en av de soldrivna elbilarna som Halmstad University Solar Team (HUST) har tillverkat. Tre studenter presenterade projektet där de i gruppen av totalt 35 studenter från 12 olika program har jobbat tillsammans med att planera, designa, producera, budgetera och marknadsföra HUST-projektet. Årets bil är i detta nu på väg till Australien och tävlingen The Bridgestone World Solar Challenge i oktober.

– Tur att tävlingen går i Australien då, utbrast kungen med en skämtsam anspelning på det svenska vädret.

Kungaparet ställde många frågor om både bilen och projektet i stort. På vägen ut fick kungen och drottningen några glimtar från Högskolans historia. En hoodie från Högskolan med jubileumstrycket ”Innovative since 83” överlämnades till kungen innan kungaparet lämnade campus för nästa programpunkt på jubileumsbesöket, stadsbiblioteket i Halmstad.

Text: Selma Sedelius
Bild: Dan Bergmark

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt