Sök Stäng

Välorganiserad nollning välkomnade över 1 000 studenter

I slutet av augusti varje år fylls Halmstad av förväntansfulla nya studenter som ska påbörja sina studier vid Högskolan i Halmstad. I helgen som gick avslutades årets nollning där över 1 000 studenter välkomnades under en dryg vecka full av aktiviteter.

Nollningen är en introduktion som ordnas av Halmstad Studentkår för att ge Högskolans nya studenter en så bra start på sin studietid som möjligt. Under tio dagar får nollorna – de nya studenterna – delta i aktiviteter, tävlingar och lekar ledda av så kallade ovvar, det vill säga mycket engagerade andra- och tredjeårsstudenter.

Genom nollningen får studenterna chansen att lära känna sina nya klasskompisar och samtidigt bekanta sig med både campus och Halmstad.

Flaggor i olika färger viftas i luften inne på en mindre rund arena. I bakgrunden sitter publik iklädda färgglada tröjor på en läktare. Foto.

Nollningen invigdes den 18 augusti vid utomhusteatern.

Festlig invigning på amfiteatern

Nollningen invigdes som vanligt under dag två på amfiteatern i Linehedsparken och inleddes med att alla glada nollor marscherade in och tog plats på läktarna iklädda sina programfärger. Därefter väntade presentationer av kårorgan och studentföreningar, tal av representanter för Halmstad Studentkår, Högskolan och Halmstads kommun, dansnummer och mycket annat.

– Det är just här som era studier och er framtid börjar. Redan nu skapar ni nya vänskaper och börjar lägga pusselbitar för era år här på Högskolan, sade studentkårens ordförande, Linnea Håkansson, i sitt välkomsttal och fortsatte:

– Målet med nollningen är att välkomna nya studenter genom trygghet, kunskap, gemenskap, utmaning och glädje. Tillsammans är vi drygt 750 personer som gör detta möjligt. I år är det dessutom 40 år sedan vi välkomnade nya studenter till Halmstad för första gången, ett konstaterande som möttes av publikens jubel.

Välkomnade studenterna gjorde också Anders Nelson, tillförordnad prorektor på Högskolan i Halmstad:

– Jag misstänker att de flesta av er tänker på er utbildning som ett steg i livet på väg mot ett arbete, och så är det naturligtvis. Men det finns något annat med högre utbildning också som handlar om att utvecklas som människa, att växa och att se världen med nya ögon. De här åren är till för er. Jag hoppas att ni får en fantastiskt bra eftermiddag, kväll, fortsättning på nollningen och studietid på Högskolan i Halmstad!

En ung man iklädd en orange tröja och en ung kvinna med ljusblå tröja står bredvid varandra och ler. Mannen håller i en flagga och kvinnan bär en hatt gjord i papper. Foto.

Marcus Moberg och Beatrice Ahlström är två av de många nya studenterna.

”För många är det här otroligt viktigt”

Efter invigningen väntade många aktiva dagar. Två nollor som deltog var Marcus Moberg, blivande student på programmet Kriminologi och kultur, och Beatrice Ahlström som ska läsa Hälsopedagogiskt program. De båda ser nollningen som en bra start på studietiden.

– Det är en jätterolig upplevelse och olikt något annat som man har varit med om. Det är helt klart en folkfest. För många är det här otroligt viktigt. Det är kul att lära känna folk, och det är extremt viktigt för att känna sig inkluderad och för att finna sig till rätta i Halmstad, säger Marcus Moberg.

– Det är jättekul att träffa sin klass som man ska vara med så lång tid och att se alla ovvar och nollor. Eftersom jag också har sett så mycket på Högskolan känner jag mig inte lika vilse som jag kanske hade gjort om jag inte hade varit med, säger Beatrice Ahlström.

En ung man brunt hår och bruna ögon iklädd vit t-shirt tittar mot kameran och ler. Foto.

Sebastian Peterburg deltog i lekarna i Linehedsparken.

Till årets nollning var också alla internationella studenter och utbytesstudenter inbjudna. På plats under torsdagens aktiviteter i Linehedsparken fanns Sebastian Peterburg som är utbytesstudent från Tyskland.

– Det här är väldigt trevligt. Om vi inte hade detta skulle vi inte kunna skapa kontakter. Det skulle vara tufft. Därför är jag här varje dag och har kul, berättade Sebastian Peterburg.

Utsikt över en flod i stadsmiljö. På andra sidan vattnet står en folkmassa samlad i en mindre, lummig park. Foto.

Regattan är en publikfavorit för både studenterna och allmänheten.

Traditionsenlig avslutning med kappsegling i Nissan

I lördags var det slutligen dags att avrunda årets nollning med den populära Regattan i Halmstads centrum. En folkmassa hade samlats för att se när studenterna skulle kappsegla över Nissans kalla vatten i båtar som de själva hade byggt. Vissa lag tog sig fram och tillbaka som de skulle, medan andra kapsejsade på vägen. Vann gjorde till slut Utvecklingsingenjörerna.

Jacob Nilsson, ordförande i studentkårens överstab, ser årets nollning som lyckad.

– Jag är otroligt glad att det är ett så stort deltagande att vi fyller båda sidorna av Nissan med publik, sade Jacob Nilsson om årets regatta och fortsatte:

– Det har gått fantastiskt bra! Nollningen är väldigt strukturerad och det är mycket fokus på att välkomna studenterna. Om jag själv får säga det, tror jag att vi har Sveriges bästa nollning, utifrån det engagemang som finns med ovvarna.

Två personer, en med hatt och en med hockeyhjälm, sitter på en träpall i en flod i stadsmiljö och paddlar. Foto.

Studenterna hade som mål att ta sig över Nissan i de kreativt skapade båtarna.

Mer om nollningen

Nollningen är en introduktion innan studierna påbörjas. Det kallas nollning för att de nya studenterna inte ännu har några högskolepoäng, och därför kallas även studenterna för nollor.

Meningen med nollningen är att välkomna nya studenter till studentlivet genom trygghet, kunskap, gemenskap, utmaningar och glädje. Överstaben arbetar aktivt för att säkerställa att varje individ som deltar ska vara i trygga händer och få en god introduktion till allting som studentlivet medför.

Källa: Halmstad Studentkår

Halmstad hjärta student

Vissa av nollningsaktiviteterna genomförs inom samarbetsprojektet Halmstad hjärta student. Projektet startade år 2016 och är ett samarbete mellan Halmstad Studentkår, Högskolan i Halmstad och Halmstads kommun. Projektets fokusområden är hälsa och att må bra; karriär samt studentinflytande.

Målsättningen med Halmstad hjärta student har från projektets start varit att förbättra studenters roll och situation genom en rad olika satsningar och därmed göra Halmstad till en bättre studentstad.

Nollningen i Halmstad är ett mycket uppskattat evenemang bland nya studenter och 2019 tilldelades Halmstad utmärkelsen Årets studentstad av Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt