Sök

Praktik på Affärssystemprogrammet viktig inkörsport för framtida jobb

Häromveckan var det åter dags för det uppskattade evenemanget Arena affärssystem på Högskolan i Halmstad. Det är en höjdpunkt för avgångsstudenterna på Affärssystemprogrammet, och samlade i år 170 personer. Studenterna får möjlighet att berätta om sina praktikerfarenheter för en stor publik och mingla med potentiella arbetsgivare.

”Det är glädjande att se hur väl vår samverkan fungerar här på den nionde upplagan av Arena affärssystem.”

Pontus Wärnestål, vicerektor med ansvar för samverkan, innovation och hållbarhet

Varje år samlar branschevenemanget Arena affärssystem avgångsstudenter från Affärssystemprogrammet, alumner, lärare och företag. Företagen är inte enbart utställare, många av dem är också aktiva i utbildningen genom att erbjuda möjligheter till praktik och gästföreläsa och hålla i laborationer.

Vid eventets öppnande hyllade Pontus Wärnestål, vicerektor med ansvar för samverkan, innovation och hållbarhet, i sitt tal både studenterna och näringslivsrepresentanterna. Han betonade vikten av att stärka och fördjupa samarbetet mellan Högskolan och olika lokala aktörer.

– Det är glädjande att se hur väl vår samverkan fungerar här på den nionde upplagan av Arena affärssystem, sade Pontus Wärnestål.

Från kunskap till erfarenhet

Under 16 veckor får avgångsstudenterna på Affärssystemprogrammet tillämpa sina teoretiska kunskaper i projekt och uppdrag på företag. En av dessa studenter är Nina Gren, vars praktikuppdrag var att stödja kemiindustriföretaget Perstorp AB när ett nytt affärssystem skulle introduceras, eller som det kallas, rullas ut. Detta projekt presenterade hon stolt på årets Arena affärssystem.

– Praktiken har varit jätterolig och lärorik. Under utbildningen får vi lära oss teoretiskt om hur en utrullning går till, och nu har jag fått möjligheten att verkligen förstå hur det fungerar i praktiken, säger Nina Gren.

Praktiken öppnade verkligen dörrar för Nina Gren. Endast tre dagar efter examen senare i vår börjar hon sin första arbetsdag som masterdata-specialist på Perstorp AB.

– Det visar verkligen på att praktiken är en viktig inkörsport för framtida jobb och att den har ett enormt värde i utbildningen, säger Nina Gren.

Nina Gren tycker att det roligaste med praktiken var att få träffa många nya människor och att jobba i team.

”Praktiken är den bästa kursen på programmet”

Utöver flera presentationer på denna händelserika dag, fylldes entrévåningen i hus S av representanter för drygt 40 företag och organisationer. Bland dem fanns alumnen Jack Mortimer. För ett år sedan var han själv student på samma evenemang och minglade bland företagen. I dag är han konsult på ZeeU, vilket han tackar sin verksamhetspraktik för. När Jack Mortimer blickar tillbaka på studentlivet på Högskolan är han övertygad om en sak:

– Praktiken är den bästa kursen på programmet, och Arena affärssystem, som avslutar den, är guld värd, säger Jack Mortimer.

Jack Mortimer ser ett stort värde för både studenter och företag att nätverka. Som företagsrepresentant får han chansen att lära känna andra företag inom samma bransch och hitta potentiella samarbeten med studenter. Som student får du visa upp dina färdigheter och personlighet – aspekter som inte syns på ett cv eller under en digital intervju.

– Du växer som person när du måste presentera inför en stor publik, säger Jack Mortimer.

Man i kortklippt, lockigt hår lutar sig mot sin monter och ler mot kameran. I bakgrunden står rollups. Foto.

ZeeU:s monter, där Jack Mortimer stod med kollegor, var välbesökt på årets Arena affärssystem.

Nina Gren tycker att dagen är ett mycket lyckat inslag i utbildningen. Förutom möjligheten att knyta kontakter med företag, har hon sett fram emot att lyssna på sina kurskamraters presentationer.

– Det är kul att få höra hur de har tacklat sina problem och vilka insikter de har fått. På så sätt kan vi dra nytta av varandras erfarenheter och lärdomar in i det kommande arbetslivet, avslutar Nina Gren.

Text och bild: Katarina Tran

Fotnot. Affärssystemprogrammet heter numera Digital verksamhetsutveckling.

Deltagande partner på Arena affärssystem 2024

 • Ensolution
 • Fellowmind
 • Dizparc
 • Hedin IT
 • Novacura
 • Perstorp
 • PS Provider
 • SEIDOR
 • Two
 • ZeeU

Publicerad

kontakt

 • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt