Sök

Fler sökande än någonsin till Högskolans program

Aldrig tidigare har antalet förstahandssökande till Högskolans program varit så många som inför höstterminen 2024. Det visar siffrorna efter att ansökningsperioden till högskolestudier i höst stängde den 15 april. Programmen på grundnivå har 11 procent fler förstahandssökande än förra året.

Inför höstterminen 2023 var Högskolan i Halmstad ett av få lärosäten med ökat antal förstahandssökande till program, och den utvecklingen fortsätter inför höstterminen 2024. Ansökningarna till Högskolans program på grundnivå har ökat med 11 procent i jämförelse med förra året, vilket innebär att antalet förstahandssökande är fler än någonsin.

– Ansökningssiffrorna visar att Högskolans utbildningar är attraktiva och eftersökta. Av de program på grundnivå som ökar mest i antalet förstahandssökande hittar vi Tillämpad artificiell intelligens (AI) som ökar med 89 procent – en utbildning som uppenbarligen ligger helt rätt i tiden, säger prorektor Malin Hallén.

Fem unga människor står i grupp framför entrén till en modern byggnad. De ser på varandra och ler. Foto.

Högskolan i Halmstad har under ett par år haft ett särskilt fokus på bristyrkena ingenjör och lärare i rekryteringskampanjen. Flera av programmen inom dessa områden har i år fler sökande än tidigare.

– Glädjande nog ökar antalet förstahandssökande till våra ingenjörsutbildningar i stort. Främst är det våra civilingenjörsutbildningar som ökar, men även antalet förstahandssökande till den behörighetsgivande utbildningen Tekniskt basår ökar. För våra lärarutbildningar ökar vi främst antalet förstahandssökande till förskollärarutbildningen, vilket är särskilt roligt efter att den har gått svagt nedåt under några år, berättar kommunikationschef Selma Sedelius.

De tio mest sökta programmen vid Högskolan

 1. IT-forensik och informationssäkerhet
 2. Socionomprogrammet
 3. Civilekonomprogrammet
 4. Sjuksköterskeprogrammet (studieort Halmstad)
 5. Kriminologi och kultur
 6. Arbetsvetenskap
 7. Ekonomprogrammet
 8. Sjuksköterskeprogrammet (studieort Varberg)
 9. Bygg- och fastighetsekonomprogrammet
 10. Tekniskt basår

Till Högskolans program och kurser inför hösten 2024 har totalt 21 870 ansökningar gjorts – varav 5 766 är ansökningar i första hand. Likt förra året är det mest sökta programmet IT-forensik och informationssäkerhet. Bland de populäraste programmen finns också Socionomprogrammet, Civilekonomprogrammet, Sjuksköterskeprogrammet och programmet Kriminologi och kultur.

– IT-forensik och informationssäkerhet är en eftersökt utbildning som vi länge var helt ensamma om i Sverige att erbjuda. Den har visat sig ligga mitt i prick i samhällsutvecklingen och studenterna är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden efter sin utbildning, säger prorektor Malin Hallén och avslutar:

– Det är väldigt roligt att se att det är så många olika typer av utbildningar i topp – inom allt från teknik och samhälls- och beteendevetenskap till ekonomi, vård och humaniora.

Publicerad

kontakt

 • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt