Affärssystemprogrammet firar ett decennium av framgångsrik samverkan
I förra veckan möttes ett 30-tal organisationer och engagerade studenter från Affärssystemprogrammet på Högskolan, när det var dags för evenemanget Arena Affärssystem att fira tio år. Eventet markerar en viktig milstolpe för avgångsstudenterna på programmet, där de presenterar sin praktik och utforskar framtida karriärmöjligheter inom digital verksamhetsutveckling.
”Att samarbeta med utbildningar ger många fördelar, inte minst tillför det nya perspektiv.”
Linnea Edespong, avdelningschef på Region Halland
Arena Affärssystem är ett event som markerar slutet på affärssystemsstudenternas åtta veckor långa praktikperiod. Utöver att studenterna håller presentationer om praktikperioden har eventet också blivit en mötesplats för studenter och aktörer i branschen.
Arena Affärssystem lockar både lokala och nationella företag inom digital verksamhetsutveckling att visa upp sina verksamheter i montrar och träffa potentiella nya medarbetare. Denna höjdpunkt samlar varje år studenter från programmet liksom lärare, alumner och företag.
Årets event, som ordnades i hus S, lockade 180 besökare från 33 olika organisationer. Två nyckelpersoner inom utbildningen, Ewa Zimmerman och Lars-Göran Persson, har spelat en avgörande roll i utvecklingen av Arena Affärssystem. De tackades med blommor och applåder för sina insatser.
– Vi ska vara stolta över att det här konceptet har hållit i hela tio år. Det har utvecklats till en riktig branschmässa, och det är fantastiskt att vi får så mycket uppskattning för vår samverkan, sade Lars-Göran Persson.

Lars-Göran Persson har i över 30 års tid utvecklat studenters förmåga till entreprenörskap och affärsutveckling, inte minst genom att dela med sig av sitt stora nätverk inom näringsliv.
Samverkan inom utbildning
Samarbetet mellan studenter vid Högskolan i Halmstad och lokala aktörer har en lång tradition och har gynnat både näringslivet och studenter. Det görs exempelvis genom verksamhetspraktik, mässor, gästföreläsningar, studentprojekt och examensarbeten. Genom dessa samarbeten får verksamheter möjlighet att utvecklas, samtidigt som studenterna kan bevaka trender och omsätta sina kunskaper i praktiken.
Praktik gynnar både studenter och arbetsgivare
Bland studenterna på plats fanns Emma Nylund som var spänd inför sin presentation. Studenterna på programmet blir delaktiga i eventet så tidigt som ett år i förväg, då de hjälper till att arrangera Arena Affärssystem.
– Vi har verkligen sett fram emot det här. Man har förberett sig ända sedan första året på Högskolan. Nu är jag plötsligt inne på mitt sista år. Det känns otroligt nervöst, säger Emma Nylund.
Emma Nylund gjorde sin praktik på informatikavdelningen vid Hallands sjukhus, där man sökte en student som kunde stödja i övergången till journalsystemet Cosmic. Den ovanliga kombinationen av vård och Business Intelligence – som handlar om att analysera och presentera data för att stödja smartare beslut i organisationer – var något som väckte Emma Nylunds intresse och fick henne att söka praktikplatsen.
– Mitt uppdrag var att utveckla applikationer som kunde bearbeta nya data från inkommande remisser från vårdcentraler, så att informationen blir tolkningsbar, berättar Emma Nylund, som är väldigt nöjd med sin praktikperiod.
Linnea Edespong, som är avdelningschef på informatikavdelningen vid Hallands sjukhus, besökte Arena Affärssystem för första gången och blev imponerad av upplägget.
– Det var ett bra och lättsamt sätt att ta del av studenternas arbeten. För oss som en möjlig framtida arbetsgivare är det också värdefullt att kunna visa upp vilka möjligheter som finns inom vår verksamhet, säger Linnea Edespong, som ser samarbetet mellan Region Halland och Högskolan som givande för båda parter:
– Att samarbeta med utbildningar ger många fördelar, inte minst genom att tillföra nya perspektiv till avdelningen. Emma har snabbt satt sig in i arbetet och visat stort engagemang för uppdraget.

Linnea Edespong och Emma Nylund såg fram emot att höra presentationerna.
”Vi får tidigt kontakt med företag”
Före studierna på Högskolan i Halmstad arbetade Emma Nylund flera år inom handelsbranschen, men hon ville utbilda sig inom både ekonomi och IT. Hon valde därför Affärssystemprogrammet, som kombinerar de båda områdena och erbjuder flera inriktningar.
– Det känns helt rätt. Vi har riktigt bra kurser och engagerade föreläsare. Det är också väldigt positivt att vi får kontakt med företag och organisationer tidigt i utbildningen, säger Emma Nylund och tillägger:
– Och – vi har en programansvarig som ser oss och är engagerad i allting som vi gör.
Linnea Edespong håller med om att utbildningen håller hög kvalitet:
– Digital verksamhetsutveckling är en utmärkt grund för att arbeta på vår avdelning. Just nu har tre av tio medarbetare hos oss gått utbildningen på Högskolan i Halmstad.
Text: Katarina Tran
Bild: Filippa Petersson
Fotnot. Affärssystemprogrammet heter numera Digital verksamhetsutveckling.
Deltagande partner på Arena Affärssystem
- Ensolution
- Fellowmind
- Dizparc
- Hedin IT
- Perstorp
- PS Provider
- SEIDOR
- Two
- ZeeU
Kontakt
-
Programansvarig för Digital verksamhetsutveckling (tidigare Affärssystemprogrammet)