Sök Stäng

Professorsporträttet: Forskare med vilja att förbättra världen

Med ett stort intresse för både miljömässig och social hållbarhet var det i det tvärvetenskapliga ämnet humanekologi som Pernilla Ouis hittade hem. Vid Högskolan i Halmstad har hon varit med och tagit fram ansökan om ett socionomprogram där hållbart socialt arbete är ett av fokusområdena. Nu blir Pernilla Ouis professor i socialt arbete.

”Mina områden – ekologisk och social hållbarhet – handlar om att vilja skapa goda livsförhållanden för människor.”

Pernilla Ouis, professor i socialt arbete

En person sitter vid ett bord framför ett fönster. Foto

Pernilla Ouis arbetar fortfarande vid Malmö universitet, bland annat med att avsluta olika projekt för att kunna börja arbeta heltid på Högskolan i Halmstad från hösten 2020. I Halmstad har hon varit med i arbetet med att ta fram ett socionomprogram för Högskolan i Halmstad. Tre teman ska genomsyra utbildningen: hållbart socialt arbete, digitalisering och intersektionalitet. (Beslut om tillstånd att utfärda socionomexamen ges i december 2019.)

Vem ska ha rätt att konsumera när jordens resurser är knappa? Hur påverkas välfärdsstaten av miljö- och klimatproblematiken? Inom humanekologin ryms tvärvetenskapliga perspektiv från både natur- och samhällsvetenskaperna. Det var detta som i mitten av 1990-talet lockade Pernilla Ouis att läsa den första av Lunds universitets kurser i humanekologi. Hon kom med en kandidatexamen i naturvetenskap med kemi som huvudämne och ett stort djur- och miljöintresse som hade väckts i barndomen.

– En viktig orsak till att jag bytte från kemi till humanekologi var att jag insåg att miljöproblem inte enbart handlar om molekyler, utan att det i väldigt hög grad omfattar människors värderingar, livsstil och produktionssätt, säger Pernilla Ouis.

Socialt konstruerad natur

I Pernilla Ouis doktorsavhandling “Power, Person, and Place: Tradition, Modernity, and Environment in the United Arab Emirates” är ett tema att natur är socialt konstruerad, det vill säga påverkad av människan. Även där många av oss kanske tänker att vi inte påverkar så mycket – som i naturreservat eller i det vi kallar ”öppna landskap” – är det, som Pernilla Ouis påpekar, just människor som har fattat besluten om att skapa naturreservat och öppna landskap och sedan aktivt verkar för att upprätthålla naturtyperna.

Om Pernilla Ouis

Pernilla Ouis föddes 1965 i Göteborg och växte upp i värmländska Säffle och Arvika. Hennes forskningsprofil är tvärvetenskaplig. År 1996 tog hon en kandidatexamen i naturvetenskap med kemi som huvudämne vid Lunds universitet. Samma år blev hon antagen till forskarutbildningen i humanekologi och år 2002 disputerade hon på sin avhandling ”Power, Person, and Place: Tradition, Modernity, and Environment in the United Arab Emirates” Perilla Ouis anställdes 2006 vid Malmö (dåvarande) högskola och blev år 2007 biträdande lektor i hälsa och samhälle. År 2011 blev hon docent i hälsa och samhälle, inriktning etniska relationer vid Malmö högskola och 2012 lektor i socialt arbete vid samma lärosäte. Pernilla Ouis var under 2012 med och startade ett nytt masterprogram i socialt arbete vid Malmö högskola. 2016–2017 var hon vikarierande föreståndare för forskningscentrumet Centrum för sexologi och sexualitetsstudier vid Malmö universitet. Under 2018 var Pernilla Ouis verksamhetsledare för ISU, Institutet för hållbar stadsutveckling, en samverkansplattform mellan Malmö universitet och Malmö stad. År 2018 anställdes hon som universitetslektor i socialt arbete vid Högskolan i Halmstad och deltog i arbetet med Högskolans ansökan om ett socionomprogram. 2019 blev Pernilla Ouis professor i socialt arbete vid Högskolan i Halmstad. Hon installeras som professor vid Högskolans akademiska högtid den 15 november 2019.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt