Vanliga frågor och svar om studier
På denna sida har vi samlat svar på vanliga frågor för dig som vill plugga hos oss.
Studier
Får man kurslitteratur på skolan eller måste man skaffa den själv?
Du skaffar all kurslitteratur själv. Antingen kan du köpa den i en bokhandel eller på nätet. Du kan exempelvis hitta många begagnade böcker på nätet. Det finns även ett begränsat antal exemplar av kurslitteraturen på högskolebiblioteket som du kan låna.
Var hittar jag kursplan och kurslitteratur?
På Högskolans webbplats kan du söka fram din kursplan med kurslitteratur. Som programstudent måste du veta vilket kursnamn den första kurs har, detta hittar du i din utbildningsplan. Du hittar också länkar till alla kursplaner för den första terminens kurser på programmets webbsida här på hh.se.
Är det lätt att träffa nya kompisar när man börjar plugga hos er?
Högskolan och studentkåren anordnar många aktiviteter för att våra studenter ska hitta sammanhang att lära känna varandra i. Du hittar alla aktiviteter i vår studentkalender.
Hur kan man engagera sig utöver sina studier som student hos er?
Vill du engagera dig under din studietid är möjligheterna många. Starta eller gå med i en studentförening, engagera dig i studentkåren och dess olika organ, bli studentambassadör eller var med och anordna några av våra årliga event.
Vilket stöd kan man få från Högskolan om man har det tufft under sin utbildning?
Via språkhandledarna kan du få support och stöd med dina akademiska texter och tips om hur du kan göra för att lyckas med studierna. Som student har du också tillgång till stöd via Studenthälsan.
Jag har en funktionsnedsättning – vem kan jag vända mig till?
Du kan läsa mer om att studera med funktionsnedsättning och pedagogiskt stöd på vår webbplats.
Studera med funktionsnedsättning
Hur kommer jag i kontakt med eller bokar tid med studie- och karriärvägledare?
Du hittar kontaktuppgifter och telefontider till vägledarna samt länk för att boka tid online för personlig studie- och karriärvägledning här på vår webbplats.
Vad är viktigt att tänka på angående studiemedel från CSN?
Om du ska läsa flera terminer är det bra att söka studiemedel för ett helt läsår på en gång. Då prövar CSN dina studieresultat för hela läsåret i stället för en termin i taget. För att få rätt till nya studiemedel nästa gång du söker ställer CSN krav på dina studieresultat.
Läs mer om CSN Länk till annan webbplats.
Hur kan jag förbereda mig för studier på Högskolan?
Läs våra tips om studier på högskolenivå på vår webbplats. Om du känner dig osäker på att läsa engelsk kurslitteratur kan det vara bra att läsa en engelsk bok i sommar. Behöver du fräscha upp dina matematikkunskaper kan du läsa Sommarmatte.
Mer om att studera på högskola
Sommarmatte Länk till annan webbplats.
Jag vill studera utomlands. Går det?
Vi planerar i dagsläget utifrån att det kommer att vara möjligt att studera utomlands från hösten 2022. Högskolan följer dock Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer och möjligheterna kan därför komma att ändras beroende på hur coronapandemin utvecklar sig och om myndigheterna kommer med nya rekommendationer.
Vad är det för skillnad mellan att plugga på gymnasieskola och högskola?
Den stora skillnaden mellan att läsa på gymnasiet och att läsa på universitetet är att du själv får ta ansvar för dina studier. Du har inga läxor och ingen kontrollerar om du har börjat läsa till tentan eller inte. Du har heller inte lika mycket undervisning (lektioner) som på gymnasiet, utan får läsa mycket på egen hand. Kurslitteraturen är också betydligt mer omfattande på högskolan. Det blir kul att studera eftersom du själv har valt dina ämnen. Ofta läser du en eller två kurser i taget.
Jag kan inte vara med på liveseminarierna. Kan man se webbinarierna i efterhand?
Bland annat på grund av GDPR spelar vi inte in webbinarierna, men de frågor som kommer inte hinner besvaras under webbinarierna kommer att läggas till här. Har du programspecifika frågor finns kontaktuppgifter till programansvarig under respektive progam (tänk på att det kan ta längre tid att få svar under semestertider). Det går också bra att kontakta Högskolans Servicecenter.
Vad kan jag jobba med efter min utbildning?
Våra utbildningar ger goda möjligheter att hitta jobb efter examen. Vill du veta mer om vad du kan jobba med efter just din utbildning kan du titta på våra filmer med programansvarig för respektive program eller fråga våra studie- och karriärvägledare. Filmerna hittar du här den 3 mars.
Vem kan jag prata med om jag har frågor om innehållet i ett specifikt program?
Du kan kontakta programansvarig för respektive program för frågor om till exempel kurslitteratur eller de olika kurserna inom programmet. Du har även möjlighet att ställa frågor direkt till våra studenter. Kontaktuppgifter finns på programsidorna. Har du däremot frågor om antagning eller behörighet ska du vända dig till Servicecenter, antingen via servicecenter@hh.se eller ring 035-16 71 00.
Behöver jag som student bekosta Officepaketet på egen hand?
Som student har du tillgång till Microsoft Office 365 ProPlus och flera andra programvaror genom din studentinloggning. Just Officeprogrammen kan du köra direkt i webbläsaren eller ladda ner dem och installera programmen på upp till fem datorer, fem plattor och fem telefoner. Oavsett om du använder webbläsaren eller installerar programmen fungerar de så länge du har ett aktivt studentkonto på Högskolan.
Boende, ekonomi, nollning och studentliv
Var kan jag hitta information om studentbostäder?
Läs mer om olika alternativ för boende på vår webbplats.
Hur gör jag för att ta del av studentrabatt på exempelvis tåg och i butiker?
Det får du genom att ansöka om ett Mecenatkort. Som medlem i studentkåren får du automatiskt rabattkortet från Mecenat och studenthäftet.
Halmstad Studentkår Länk till annan webbplats.
Mer om Mecenatkort Länk till annan webbplats.
Funkar det att pendla?
Högskolan ligger tio minuters promenad från Halmstads resecentrum dit du kan ta dig med tåg och buss från de flesta närliggande orter. Halmstad har också en flygplats med förbindelse till bland annat Bromma Stockholm Airport.
Kan man jobba samtidigt som man pluggar?
Det är upp till varje student att avgöra om man har möjlighet att arbeta vid sidan av sina studier. Heltidsstudier innebär 40 timmars studietimmar per vecka. En del är lärarledda, medan en del är självstudier.
Hur ser det ut på campus, pluggar alla på samma ställe eller är olika utbildningar på olika platser i stan?
Alla utbildningar sker på campus som är samlat i centrala Halmstad. En del av våra sjuksköterskestudenter pluggar på Campus Varberg, men bara de studenter som har valt Varberg som studieort.
Campuskarta (Halmstad) Länk till annan webbplats.
Campuskarta (Varberg) Länk till annan webbplats.
När börjar nollningen?
Vi hoppas att nollningen ska kunna genomföras i slutet av augusti 2022. Högskolan och studentkåren följer dock Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer och planen kan därför komma att ändras beroende på hur coronapandemin utvecklar sig och om myndigheterna kommer med nya rekommendationer. Håll dig uppdaterad om nollningen via studentkåren.
Halmstad Studentkår Länk till annan webbplats.
Vad är viktigt att tänka på angående studiemedel från CSN?
Om du ska läsa flera terminer är det bra att söka studiemedel för ett helt läsår på en gång. Då prövar CSN dina studieresultat för hela läsåret i stället för en termin i taget.
För att få rätt till nya studiemedel nästa gång du söker ställer CSN krav på dina studieresultat.
Till CSN Länk till annan webbplats.
Vad ska jag göra om jag blir sjuk under terminen?
Om du får studiestöd från CSN är det viktigt att du sjukskriver dig om du blir så sjuk att du inte klarar av att studera.
Läs mer om vad som gäller om du blir sjuk Länk till annan webbplats.