Sök

Studera på Högskolan

Att plugga på högskola är annorlunda än att läsa på gymnasiet eller komvux. Du har ett större eget ansvar för dina studier, men också en större frihet.

Plugga i Halmstad

Det finns många fördelar med att välja Högskolan i Halmstad. Och ingen kan svara bättre på vilka de är än våra studenter!

Vad är det bästa med Halmstad och Högskolan?

Vi passade på att fråga ett gäng avgångsstudenter om vad de tycker om Halmstad och Högskolan. De har pluggat och bott i Halmstad i tre år och var färdiga på sina respektive utbildningar i juni 2019.

Hannah Carnefjord, Samhällsförändring och social hållbarhet, 180 hp

Kvinna sitter framför en bokhylla. Foto.

”Det händer mycket för studenter i Halmstad. Det kan vara olika event och inspirationsföreläsningar om hur du lyckas på arbetsmarknaden och hur du gör om du vill starta eget. Här kan du både festa, boosta ditt cv och förbereda dig för arbetslivet. Därför passar Halmstad för alla, tänker jag.

Jag är nöjd med min utbildning för att den var bred, aktuell och relevant. Vi fick träffa folk som jobbar inom områden som vi läser om. Det var inspirerande!”

Jacob Eriksson, Energiingenjör – förnybar energi, 180 hp

Man sitter ner framför skolbyggnad och tittar in i kameran. Foto.

”I Halmstad känns det som att det är liv överallt i staden, att alla får plats och att staden nyttjas av alla. När du går på stan ser du barnfamiljer, äldre och studenter. Det är väldigt trevligt att bo här, kanske särskilt under sommarhalvåret. På vintern har du studentlivet, vännerna och pluggandet.

Jag är mycket nöjd med min utbildning till energiingenjör. Den ligger väldigt bra i tiden och är unik med sin betoning på förnybar energi.”

Lucas Ebers, Elektroingenjör,180 hp

Man sitter framför glasvägg och tittar in i kameran. Foto.

”Studenterna här har en väldigt bra gemenskap och sammanhållning. Halmstad är en fin, trygg och trivsam stad vid havet.

Min utbildning har hållit en god kvalitet och jag kan rekommendera den till andra som vill bli elektroingenjörer.

Den fina gemenskapen här är mycket tack vare nollningen. Var med på den! Under nollningen bryter man isen på ett fantastiskt roligt sätt. Gemenskapen som skapas är en av dina framgångsnycklar till lyckade studier.”

Maja Waldau, Statsvetenskap – samhälls­analys och kommunikation, 180 hp

Kvinna tittar in i kameran. Foto.

”En stor fördel med Halmstad är att det är nära till allting och att du kan cykla överallt. Högskolan är varken pytteliten eller jättestor. Trots att det finns mycket folk är det lätt att lära känna människor.

Jag var intresserad av mitt program för att det är tvåvetenskapligt, med samhällsanalys och medie- och kommunikationsvetenskap. Praktiken på en kommunikations- och eventbyrå i Stockholm gav mig en väldigt bra erfarenhet.”

Victor Pettersson, Biomedicin – inriktning fysisk träning, 180 hp

Victor Pettersson, som läser programmet Biomedicin – inriktning fysisk träning, berättar i filmen nedan vad han tycker är det bästa både med Halmstad och Högskolan.

Om undervisningen

När du är student på en högskola förväntas du redan från början ta ett stort eget ansvar för dina studier. Det är ofta mindre schemalagd undervisning än på gymnasiet. Du måste plugga mer självständigt och läsa in kurslitteraturen på egen hand.

Program och fristående kurser

Alla utbildningar på högskolenivå består av kurser. Ett program består av en kombination av kurser som leder till en examen. Programmen är ofta på 180 högskolepoäng, alltså tre års studier, eller längre. Om du väljer att läsa fristående kurser har du möjlighet att styra vilken profil du vill ha på din utbildning, men då måste du själv se till att du samlar rätt antal poäng för att kunna få ut en examen.

Att läsa på distans

Att studera på distans är ett flexibelt sätt att läsa. På en distansutbildning har du den mesta undervisningen via internet. Du är mindre bunden till en viss tid eller plats. En del distanskurser är helt utan fysiska träffar på Högskolan, medan andra har några obligatoriska moment på campus varje termin då du behöver komma hit. Du hittar mer information om vad som gäller vid varje enskilt distansprogram eller distanskurs.

Plugga utomlands

Som student hos oss har du möjlighet att gå en del av din utbildning i ett annat land. Det ger erfarenheter för livet – och ser bra ut i ditt cv när det är dags att söka jobb!

Det finns många möjligheter för dig som vill studera en eller två terminer på ett utländskt lärosäte eller vill göra din praktik utomlands. Högskolan i Halmstad har utbytesavtal och samarbeten med ett 50-tal universitet runt om i världen.

Heltids- och deltidsstudier

Du som studerar på heltid bör räkna med att lägga ned 40 timmar i veckan (i genomsnitt) på dina studier. Du har ofta en blandning av

  • schemalagd undervisning
  • grupparbeten
  • tid som du behöver avsätta för egna studier

Hur mycket tid som du behöver lägga ned kan variera mellan olika perioder under terminen. Det kan också bero lite på vilken utbildning du läser. Heltidsstudier motsvarar 30 högskolepoäng per termin.

Om du vill läsa på deltid kan du söka en kurs som går på halvfart eller kvartsfart. De kurserna motsvarar 15 hp respektive 7,5 hp per termin. Undervisning på deltid är ofta förlagd till sen eftermiddag eller kväll.

Stöd och service

För dig som är student i Halmstad finns mycket stöd och service som underlättar dina studier och ditt välmående.

Man pekar och visar på en datorskärm för en annan man i biblioteksmiljö. Foto.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt