Sök Stäng

Vardagliga upplevelser i fokus för framtidens digitaliserade bilar

För att skapa framtidens hållbara mobilitetslösningar behöver man förstå hur människor tänker kring digitaliserade bilar. Thomas Lindgren, är industridoktorand i informatik och använder designetnografi som metod, lyfter i sin avhandling att användarupplevelser kan vara fyllda av förhoppningar och farhågor. Det påverkar människors val och utvecklingen av nya produkter och tjänster.

”Genom att förstå hur människors förhoppningar kring digitala bilar uppstår och utvecklas kan man utnyttja deras drivkrafter för att skapa hållbarare mobilitetslösningar tillsammans med dem i stället för åt dem.”

Thomas Lindgren

A person stands infront of a digital car in a room – it looks like a hologram.

Ny teknik har gett oss digitaliserade och självkörande bilar som är uppkopplade, automatiserade och intelligenta. I dag går det att skapa en bil i ett digitalt program, som är en prototyp av ens framtida bil, för att sedan dela den i olika sociala kanaler och diskutera den och dela erfarenheter med andra. Detta kan ske innan man har provkört bilen på riktigt.

– Vi upplever bilar genom så många fler sätt än att bara sitta i dem. Gränsen mellan hur man upplever en bil fysiskt och digitalt håller på att suddas ut. Den digitala och elektrifierade bilen är kontinuerligt i kontakt med exempelvis din smartphone eller ditt hushålls energisystem, vilket förändrar förväntningarna och förhoppningarna på vad en framtida bil är och gör, säger Thomas Lindgren.

Digitaliserade bilar väcker känslor

Thomas Lindgren har i sin avhandling studerat människors upplevelser av förväntningar och rädslor kring digitaliserade bilar och hur detta är en del av användarupplevelsen och människors val. Detta kallas ”Digital Anticipatory User Experience” (DAUX). Förväntningarna kan till exempel vara att hoppas på att den digitaliserade bilen efter beställning kommer att fortsätta att utvecklas, erbjuda nya och bättre funktioner över tid och anpassa sig till framtida individuella behov, såsom helt självkörande funktioner eller användas i en bildelningstjänst. Farhågor kan till exempel vara man är rädd att tekniken snabbt ska bli för gammal och att investeringen då blir värdelös, vilket gör en mindre motiverad att följa trender.

En man står framför en ljus bakgrund och tittar in i kameran. En växt syns i förgrunden. Foto

Thomas Lindgren disputerar den 20 maj och arbetar vid Akademin för informationsteknologi på Högskolan i Halmstad.

Om disputationen

Samarbetspartner

Thomas Lindgrens forskning har gjorts i samverkan främst mellan Högskolan i Halmstad och Volvo Cars.

I två VINNOVA-finansierade projekt, HEAD och RELEVANT, har han även samarbetat med RISE, Vattenfall, Kraftringen och SkelleftåKraft.

  • RELEVANT – Realisera Effektiv Laddning av Elbilar (EVs) med Användarcentrerad Smart Teknologi handlar om att förstå förväntningar kring laddbara bilar och utveckla smart hemmaladdning tillsammans med användare.
  • HEAD – Human Expectations and Experiences of Autonomous Driving handlade om att förstå människors förväntningar och upplevelser av självkörande bilar och det andra.



Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt