Sök

Utexpo 40 år: innovation och stipendieregn

Solen, en dj och en glassbil bjöd på försommarstämning på Högskolan i Halmstad när Utexpo gick av stapeln för 40:e året i rad. För första gången på tre år fylldes åter Högskolans lokaler med innovationsdrivna studenter – ivriga att få visa upp sina examensarbeten. Även i år, som traditionen bjuder, regnade det stipendier och utmärkelser för 300 000 kronor över de innovativa studenterna.

Vy från högt upp över mässan.

Utexpo ägde rum i hus S och hade många besökare.

”Det är tack vare personer som er, som kan tänka utanför boxen, som människan är var den är i dag.”

Jan Rademaekers, alumn

Förberedelserna har varit långa och många. Högskolans examensmässa, Utexpo, var under pandemin digital, och då fick nyfikna besökare vända kosan mot Högskolans webbplats för att ta del av evenemanget. I år, lagom till mässans 40-årsjubileum, kunde vi äntligen välkomna besökarna tillbaka till campus, den här gången till hus S, Högskolans nyaste byggnad, där studenternas examensarbeten fyllde tre våningar.

– Vi är glada att få visa upp vilken miljö vi finns i och var alla projekten skapas, säger Matilda Ahlgren som är en av medlemmarna i årets Utexporåd, den studentgrupp som varje år arrangerar mässan.

Förutom Mathilda Ahlgren ingår ordförande Erik Lesand Ranhög och Martin Jernberg från Utvecklingsingenjörsprogrammet, samt Emma Skoglund från programmet Byggingenjör.

Fyra personer står i en ljus lokal bredvid varandra. De ser in i kameran och ler. Alla har likadana kortärmade tröjor. I förgrunden syns en ljusblå statyett i form av en glödlampa. Foto.

Utexporådet från vänster: Erik Lesand Ranhög, Martin Jernberg, Matilda Ahlgren och Emma Skoglund.

Invigningen pampigare än någonsin

Precis som tidigare år fanns rektor Stephen Hwang på plats för att inviga mässan. Dessutom fick de drygt 200 deltagande studenterna, tillsammans med besökarna, se alumnerna Jan Rademaekers och Sten-Harald Söderström återvända till Utexpo – 36 år efter att de själva ställde ut sina examensprojekt – för att inviga mässan. De två tidigare studiekamraterna tog examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet år 1986, och i ett inspirerande tal delade de med sig av många roliga minnen från studietiden.

– Det är tack vare personer som er, som kan tänka utanför boxen, som människan är var den är i dag. Därför är det väldigt viktigt vad ni och kommande generationer bidrar med, sa Jan Rademaekers, som i dag är vd på företaget PeLift AB.

Två personer håller i en sax och klipper ett gult och blått band. Foto.

Alumnerna Sten-Harald Söderström och Jan Rademaekers ställde själva ut projekt på Utexpo för 36 år sedan.

Stipendier för drygt 300 000 kronor

Vid Utexpo delas det också ut stipendier från Högskolans samverkansparter, samt från lektor Sten Fåhrés minnesfond. I år delar Getinge Sterilization för första gången ut stipendier till examensarbeten inom hälsoinnovation. Totalt delas 100 000 kronor ut, uppdelat på tre stipendier. I år får Pooriya Khorramyar, student på masterprogrammet i inbyggda intelligenta system, ta emot 50 000 kronor för sitt examensarbete Visual Transformers for 3D Medical Images Classification: Use-Case Neurodegenerative Disorders.

– Jag gjorde det! Jag jobbade så hårt för att ha ett examensarbete av hög kvalitet inom det medicinska fältet, med ambitionen att förbättra välmående i samhället. Att få det här stipendiet får mig att vilja kämpa ännu mer, sade Pooriya Khorramyar.

Stipendier delas också ut av Halmstad Energi och Miljö AB, Orange Cyberdefense, Combitech, Chalmerska Ingenjörsföreningen Hallandsavdelningen, Byggföretagen, HMS Industrial Networks AB, Devoteam, EMTW, SeeU AB, Markland Solutions AB och Leap for Life/Hälsoteknikalliansen.

Två personer ser in i kameran.

Ida Bengtsson och Julia Johansson, båda från Utvecklingsingenjörsprogrammet, fick stipendier från både Chalmerska Ingenjörsföreningen Hallandsavdelningen och Leap for Life.

Mässan har hittat hem

Vivian Violin Lönnersjö, eventkoordinator och projektledare för den traditionsenliga examensmässan sedan fem år, är en av hjärnorna bakom årets framgång. För henne känns det stort att arrangera mässan på plats igen, och faktiskt få se alla prototyper och prata med studenterna.

– Tidigare år har vi varit i Högskolehallen, men flytten till hus S har tagit mässan till en helt ny nivå. De toppmoderna lokalerna speglar studenternas avancerade examensarbeten. Det är som att ta ett kliv in i framtiden, säger Vivian Violin Lönnersjö.

Text: Katarina Tran
Bild: Dan Bergmark

Om Utexpo

Utexpo är en plattform där avgångsstudenterna får ge uttryck för sin innovationsförmåga och visa vad de lärt sig under sin skolgång – ett avstamp till nya idéer för en hållbar framtid. Det är en fantastisk tradition som återkommer sommaren 2023.

Missade du årets jubileumsupplaga av Utexpo? I Utexpokatalogen kan du i lugn och ro ta del av studenternas examensprojekt.

Utexpokatalogen Pdf, 3.8 MB, öppnas i nytt fönster.

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt