Sök

Ingenjörs­studenter belönades med Halmstads Handelsförenings årliga stipendium

I förra veckan var det dags för Halmstads Handelsförening att belöna studenter från Högskolan i Halmstad för sjätte året i rad. Tre högpresterande civilingenjörsstudenter fick ta emot stipendier på 20 000 kronor vardera ur Janne Richardssons stiftelse.

”Att bli kursetta inom någon av de ingenjörsvetenskapliga grunderna är en bragd väl värd att uppmärksamma.”

Hans Löfgren, universitetslektor i maskinteknik

Stipendierna, som uppmärksammar utmärkta kunskaper inom de ingenjörsvetenskapliga grunderna, delas ut årligen till kursettor på några av Högskolans ingenjörsvetenskapliga grundkurser. I år var de lyckliga stipendiaterna Mai-Lill Vu och Lina Svensson, båda från Civilingenjör i datateknik, och Charlie Krantz, från Civilingenjör i maskinteknik, hållbar design och innovation. De tre fick ta emot stipendierna under en ceremoni på onsdagen.

– Det är verkligen roligt att se dessa unga, motiverade och fantastiskt duktiga studenter motta de här stipendierna. Att bli kursetta inom någon av de ingenjörsvetenskapliga grunderna är en bragd väl värd att uppmärksamma, säger Hans Löfgren, universitetslektor i maskinteknik.

Den 22 november fick ingenjörsstudenterna Charlie Krantz, Mai-Lill Vu och Lina Svensson ta emot stipendier à 20 000 kronor.

Teknik, problemlösning och jämställdhet

Att bli ingenjörer har inte alltid varit drömmen för ingenjörstrion. Lina Svensson har tidigare elitsatsat på pingis och Charlie Krantz var länge maskinförare, medan Mai-Lill Vu föll för datateknik först när hon läste en programmeringskurs i gymnasiet. Lina Svensson är i dag nöjd med den inriktning som hon slutligen valde.

– Datatekniken ger stora och många möjligheter, både till att åstadkomma ny, storslagen teknik och för att skapa lösningar som förenklar vardagen för både privatpersoner och företag, säger Lina Svensson.

Också Charlie Krantz tycker att han har hittat rätt:

­– Valet att studera till ingenjör har blivit mer och mer givet. Jag älskar utmaningar och jag älskar problemlösning och inte minst har det visat sig att jag har en fallenhet för det. Det är den perfekta matchningen.

Mai-Lill Vu hoppas på att hennes val av utbildning kan inspirera fler till att våga bryta könsnormer:

– Många blev förvånade när jag berättade att jag skulle läsa datateknik och tyckte inte alls att det passade en tjej som mig. Jag vill därför inspirera fler tjejer till att bryta normen och våga följa sitt intresse.

Text: Katarina Tran
Foto: Moa Svensson

Motiveringar

Charlie Krantz

Civilingenjör i maskinteknik, hållbar design och innovation. För kursen Mekanik – Statik.

Motivering: Charlie Krantz studerar till civilingenjör i maskinteknik och är årets kursetta i ämnet Statik. Han har visat en genuin förmåga till matematisk problemlösning av mekaniska problem. Charlie älskar problemlösning och antar nyfiket en utmaning. Han hjälper också gärna sina studiekompisar att förstå problemlösningens metoder vilket är en stor hjälp för hans lärare. Charlie kommer att bli en stor tillgång för hans framtida arbetsgivare.

Lina Svensson

Civilingenjör i datateknik. För kursen Programmering.

Motivering: Lina Svensson studerar till civilingenjör i datateknik och är 2023 års kursetta i ämnet programmering. Hon har ett starkt utvecklat systematiskt och logiskt tänkande som lämpar sig väl för mjukvaruutveckling. Hon är inte rädd för utmaningar, en egenskap Lina visat inte minst inom sin elitsatsning i pingis. Lina vill också bryta könsnormer och inspirera fler tjejer att välja en teknisk yrkesbana. Lina spås göra stora framsteg både som ingenjör och inspiratör.

Mai-Lill Vu

Civilingenjör i datateknik. För kursen Digitalteknik.

Motivering: Mai-Lill Vu studerar till civilingenjör i datateknik och är 2023 års kursetta i ämnet Digitalteknik. Hennes stora passion och styrka är matematik och problemlösning, en kombination som borgar för en framgångsrik karriär inom dagens och framtidens informationsteknologi. Med visdomsorden Kunskap har inga gränser hämtar hon sin kraft. Som driven ingenjörsstudent vill Mai-Lill också hjälpa andra tjejer till att våga välja en karriär inom IT. Mai-Lills kreativitet och tro på sig själv kommer göra henne till en mycket kompetent ingenjör.

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt