Sök Stäng

Samarbete för vårdens arbetssätt gjorde intryck på europeiskt nätverk

Vården behöver skapa nya förutsättningar som motiverar medarbetarna att stanna kvar och bedriva kvalitativ vård för att möta patienternas behov, nu och i framtiden. Det var huvudbudskapet när WHO-Europa och Socialstyrelsen besökte Halmstad i förra veckan. På agendan stod innovation, nytänkande och utökade samarbeten. Flera forskare från Högskolan i Halmstad presenterade sin forskning under mötet.

”Vi som högskola har en roll att spela i att vara en möjliggörande och oberoende part i den typer av relationer som behövs för att driva förändringsarbete i detta ekosystem.”

Jens Nygren, professor i hälsoinnovation

Gruppbild med cirka sextio personer som tittar in i kameran. Foto

WHO-Europa och Socialstyrelsen besökte Halmstad den 23–25 september.

Mötet i Halmstad mellan Region Halland, Socialstyrelsen och WHO-Europa är det första i en serie möten där frågor som rör vårdanställda står i fokus.

– Vi behöver bli bättre på att behålla den vårdpersonal som vi redan har genom att förbättra deras arbetsvillkor, öka deras kompetens och minska risken för att de blir utbrända, sade Tomas Zapata, specialist på frågor som rör personalstyrka inom vården och som leder Health Workforce and Service Delivery Unit vid WHO-Europas kontor i Köpenhamn.

Nyttiggöra data för att arbeta faktabaserat

Forskare från Region Halland och Högskolan i Halmstad, tillsammans med utvecklare och ledare presenterade praktiska exempel från akademin, primärvården och sjukhusvården på hur man kan arbeta faktabaserat och samtidigt nyttiggöra data som finns i digitaliserade hälso- och sjukvårdssystem. Bland annat presenterades hur dessa data kan användas för att effektivisera planeraringen av medarbetares tid.

Fem personer står framför en posterutställning och tittar in i kameran. Foto

Flera forskare från Högskolan i Halmstad presenterade postrar med sin forskning under mötet, från vänster: Lina Lundgren, Ingrid Larsson, Sara Karnehed, Lena Pettersson och Anna Marzelius. Även Jens Lundström och Amira Soliman deltog.

Farzaneh Etminani är docent i informationsteknologi och en av forskarna från Högskolan i Halmstad som deltog i mötet.

– WHO och Socialstyrelsen betonade att Halland har kommit långt inom informationsdriven vård och förstod att samarbetet mellan akademin, hälso- och sjukvården och näringslivet, så kallade triple helix, är en av framgångsfaktorerna för att Halland är i framkanten av den informationsdrivna vården. Särskilt lyftes arbetet runt hälsodata inom akademin, men också i praktiken. CAISR Healths partner arrangerade ett tillfälle för diskussion om hur vi kan arbeta tillsammans inom denna ”triple helix” för att göra nytta för patienterna, berättar Farzaneh Etminani.

AI, implementering och innovation

Petra Svedberg, professor i omvårdnad och ledare för forskningsprogrammet Informationsdriven vård (IDC) vid Högskolan i Halmstad, lyfter fram att det betonades hur lärosätet framgångsrikt arbetar tvärvetenskapligt inom områdena AI, implementering och innovation.

En person står bakom ett podium och talar. I förgrunden publiks om lyssnar med ryggen mot kameran. Foto

Professor Petra Svedberg var en av flera forskare som höll i en presentation för besökarna.

– Detta lyftes fram som en väldigt viktig faktor för vår framgångsrika samverkan med Region Halland inom informationsdriven vård, säger Petra Svedberg och fortsätter:

– Det är ofta en utmaning för regioner att få olika discipliner att samarbeta i samma projekt, men vårt tvärvetenskapliga arbetssätt underlättar och effektiviserar samarbetet, vilket skapar tydliga fördelar för både vården och regionens utveckling.

Jens Nygren, professor i hälsoinnovation och ledare för lärosätets fokusområde Hälsoinnovation, påpekar att mycket forskning på Högskolan i Halmstad knyter an till utmaningar inom hälso- och sjukvårdssektorn.

– Det har att göra med behandling, vårdprocesser och annat som handlar om patientens resor genom vårdsystemet. Viktigt är att allt detta också har en påverkan på de yrkesverksamma i hälso- och sjukvården, deras arbetsbelastning och arbetsmiljö, vilket det här mötet handlade om. Högskolans forskning har väldigt mycket att göra med de frågorna.

Hälso- och sjukvårdssektorn ett ekosystem

Jens Nygren menar att han också tar med sig från mötet att det visar på den roll som Högskolan i Halmstad har för att driva utvecklingen.

– Det finns många olika parter i hälso- och sjukvårdssektorns ”ekosystem”, Region Halland i det här fallet, och även näringslivsaktörer och andra regioner i Sverige. Vi som högskola har en roll att spela i att vara en möjliggörande och oberoende part i den typer av relationer som behövs för att driva förändringsarbete i detta ekosystem.

Text: Region Halland och Kristina Rörström

Bild: Region Halland

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt