Sök Stäng

Studenter hyllades på stipendieceremoni: ”Det är överväldigande”

Förra veckan var det dags för Sparbanksstiftelsen Kronans årliga stipendieceremoni för att uppmärksamma några av de mest framstående examensarbetena vid Högskolan i Halmstad. Totalt 250 000 kronor delades ut till åtta examensarbeten som visar på stor samhällsnytta och praktisk relevans inom olika ämnesområden.

Gruppbild på studenter som har mottagit blommor och stora checkar. Alla poserar och ler mot kameran. Foto.

”Man hör bara om elände när man läser och tittar på nyheter, men här blir man hoppfull inför framtiden.”

Susanna Öhman, rektor

Varje år delar Sparbanksstiftelsen Kronan ut totalt 900 000 kronor till studenter vid tre lärosäten: Högskolan i Halmstad, Linnéuniversitetet och Blekinge tekniska högskola.

Årets jury har granskat 213 ansökningar från de tre lärosätena. Av dessa har 28 examensarbeten tilldelats stipendier, varav åtta kommer från Högskolan i Halmstad. Två examensprojekt fick stipendium på 50 000 kronor var, medan sex projekt tilldelades 25 000 kronor vardera.

– Vår vision är att vara värdeskapande, innovationsdrivande och samhällsutvecklande. Jag tycker verkligen att vi har fått många bra exempel på det här i dag. Vilka fantastiska studenter vi har, sade rektor Susanna Öhman vid stipendieceremonin som hölls i hus S på campus.

Utmaningar i arbetet med nikotinprevention

Två lyckliga stipendiemottagare som var på plats var Malin Börjesson och Cecilia Jäger, som båda har läst Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning distriktssköterska. Deras examensarbete handlar om hur man förebygger användningen av nikotinprodukter bland högstadieelever. Inte minst när det gäller tobaksfria nikotinprodukter som till exempel vitt snus och vejp. Genom att intervjua skolsköterskor har de undersökt i vilken utsträckning som nikotinbruk förebyggs på högstadieskolor. För sitt arbete belönades Malin Börjesson och Cecilia Jäger med 50 000 kronor.

– Det är lite överväldigande, säger Cecilia Jäger, och Malin Börjesson fyller i:

– Vi brinner ju för ämnet och har läst på så mycket, diskuterat så mycket och samtidigt haft jättekul under processen!

Malin Börjesson och Cecilia Jäger identifierade flera utmaningar för skolsköterskorna i arbetet med att förebygga nikotinanvändning. De upptäckte brister i riktlinjer och i systematiskt förebyggande arbete. De främsta hindren var tidsbrist, nedskärningar och bristande förståelse från skolans ledningen.

– Det är i skolan som ungdomar ofta får sin första kontakt med nikotin. Det är jättesorgligt att nikotinbruk bland unga letar sig ner i åldrarna och att vart och vartannat barn brukar det, säger Cecilia Jäger.

– Våra intervjupersoner jobbade väldigt olika med nikotinprevention. Det kunde till och med vara personberoende. Vissa hade inget intresse, medan andra hade ett brinnande intresse för det, förklarar Malin Börjesson.

Med stipendiepengarna hoppas de kunna investera i en verksamhet som på sikt ska minska niktotinanvändningen bland ungdomar.

– Vi har redan haft en föreläsning om hur man förebygger nikotinbruk för en förening och vi vill fortsätta med att få ut vårt budskap, säger Cecilia Jäger.

Två finklädda studenter håller upp en värdecheck och en varsin blombukett. Båda ler mot kameran. Foto.

Malin Börjesson och Cecilia Jäger tycker att uppsatsskrivningen var en rolig resa.

Belönade examensarbeten

Stipendium på 50 000 kronor vardera fick:

  • Malin Börjesson och Cecilia Jäger, Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning distriktssköterska, för Prevention av tobaksfria nikotinprodukter bland ungdomar på högstadiet: En intervjustudie med skolsköterskor.
  • Jennifer Cannon och Erica Nilsson, Utvecklingsingenjörsprogrammet, för Demokratisering av proteser: En Circular Business Model Canvas för ökad tillgänglighet av proteser för alla.

Stipendium på 25 000 kronor vardera fick:

  • Johan Elfing och Joel Pålsson, Civilingenjör i datateknik, för V2X Intention Sharing for E-bikes and E-scooters: Design and implementation of a vehicular network protocol for Vulnerable Road Users intention sharing.
  • Kristoffer Raskov och Oliver Christiansson, Civilingenjör i intelligenta system, för LO Phase Shifting for a D-Band Automotive RadCom Antenna: Cost-Effective Beam Steering at 140 GHz.
  • Hugo Forsberg och Evelina Abrahamsson, Civilekonomprogrammet, Artificiell intelligens i verksamhetsstyrning inom tillverkningsindustrin.
  • Filip Andersson och Elton Carlsson, Civilekonomprogrammet, för StrateGAIze: En studie kring hur generativ AI kan stödja styrelsens beslutsfattande i strategiska frågor.
  • Ellinor Nilsson och Sofie Krüger, Utvecklingsingenjörsprogrammet, för FlexiCare: Transportabel andningshjälpenhet för en effektivare patientförflyttning.
  • Kalle Folkesson Ullenby och Matilda Ahlgren, Utvecklingsingenjörsprogrammet, för GTechnologies: Ökad trygghet för familjer som drabbas av barndiabetes typ 1.

Hoppfull framtid

Applåder, blombuketter och stora värdecheckar delades ut till stipendiaterna. Rektor Susanna Öhman uttryckte stolthet över studenternas prestationer inför en publik bestående av handledare och anhöriga:

– Man hör bara om elände när man läser och tittar på nyheter, men här blir man hoppfull inför framtiden.

Martin Åkesson, vd för Sparbanksstiftelsen Kronan, och Henrik Nilsson, företagschef på Swedbank i Halmstad, är mycket nöjda med årets prestationer.

– Vi är glada över att få träffa alla studenter och anhöriga i dag och är tacksamma för det fina samarbetet som vi har med Högskolan i Halmstad. Vi hoppas att det kommer att fortsätta under lång tid framöver, avslutar Martin Åkesson.

Text: Katarina Tran

Bild: Dan Bergmark

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt