Högskolan är del av KK-stiftelsens initiativ för framtidens samverkansforskare
Högskolan i Halmstad ingår i KK-stiftelsens nya stora satsning på doktorander. Två av dem kommer att verka inom fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen vid Högskolan i Halmstad. Syftet med satsningen är att stärka samarbetet mellan akademin och näringslivet.
![Tre personer pratar glatt med varandra. Foto.](/images/200.3448501b193d2a74c886653f/1734506324240/241218-jub-dr-istock-990x660.jpg)
"Jubileumsdoktorander är en unik investering för att stärka forsknings- och utbildningsmiljöer vid Sveriges högskolor och nya universitet."
Therése Nordström, utvecklingsansvarig på KK-stiftelsen
De så kallade jubileumsdoktoranderna kommer att finnas vid 22 lärosäten i Sverige. Initiativet ska överlag stärka forskningsmiljöerna vid svenska lärosäten, enligt KK-stiftelsen.
Therése Nordström är utvecklingsansvarig på KK-stiftelsen:
– Våra jubileumsdoktorander är en unik investering för att stärka forsknings- och utbildningsmiljöer vid Sveriges högskolor och nya universitet, säger hon i ett uttalande.
Doktorander förbereds inte enbart för akademiska karriärer, utan även för roller utanför akademin.
– Doktorander som får göra sin forskarutbildning i samproduktion med externa parter i offentlig sektor eller näringslivet får utveckla sina förmågor att arbeta mångdisciplinärt och lösa komplexa, samhällsrelevanta problem, säger Jens Nygren, professor i hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad och ledare för ett av de nya doktorandprojekten.
AI och bemanningsutmaningar
Doktoranden inom hälsoinnovation kommer att fokusera på användning av AI för att lösa bemanningsutmaningar inom hälso- och sjukvården. Arbetet kommer att ske i samarbete med företagen Capio och Ambea.
– Att aktivt kunna samverka med näringslivet, offentlig sektor och forskning och utbildning är väldigt stimulerande och belyser nya möjligheter och utmaningar. Högskolan i Halmstad är duktig på att skapa unika möjligheter genom sitt arbete, vilket vi är tacksamma över att få vara del av, säger Niklas Sundler, Technology Innovation Director på Capio.
Jennifer Ivstam, innovationsledare på Ambea innovation hub, menar att samarbetet med Högskolan i Halmstad ger Ambea möjlighet att kombinera akademisk spetskompetens med omsorgsverksamheten.
– Genom att utforska AI och digitaliseringens roll i omsorgen hoppas vi kunna hitta nya sätt att stärka våra medarbetare, öka kvaliteten i omsorgen och frigöra mer tid för mänskliga möten. Vi tror att samarbeten är nyckeln till hållbar innovation. Genom detta projekt vill vi inte bara utveckla tekniska lösningar, utan också bidra till ny kunskap som hela omsorgssektorn kan ha nytta av, säger Jennifer Ivstam.
Design för hållbara studentbostäder
Det andra doktorandprojektet vid Högskolan i Halmstad ligger inom Smarta städer och samhällen och syftar till att tillsammans skapa designkoncept för socialt hållbara studentbostäder på Högskolans campusområde.
Vaike Fors, professor i designetnografi, är ledare för projektet.
– Det blir spännande att vara med i utvecklandet av miljön på campus och att göra det med ett arbetssätt som bygger på principer för deltagande design, säger Vaike Fors.
Projektet handlar om att få in djupgående kunskaper om vad studenter i dag värdesätter och att utforska hur digital teknologi kan implementeras för att skapa hållbara livsmiljöer. Samarbetspartner är Halmstad Studentkår, HFAB, Intea Fastigheter, Carlstedts Arkitekter och Ikea. Katalin Osz är Principal Experience Design Researcher på IKEA Group.
– Teoretiska framsteg och tvärvetenskapliga perspektiv på socialt hållbart boende och framtida beboeliga smarta samhällen erbjuder ett rikt fält för kunskapsutbyte och lärande att ta tillbaka till Ikea-koncernen. I synnerhet är utvecklingen av ”Tiny Living Labs”-metodiken ett fascinerande studieområde för att utforska hållbara boendelösningar för yngre generationer, säger Katalin Osz.
Veronica Junblad, chef för underhåll och nyproduktion på HFAB, menar att det är en självklarhet att samarbeta med Högskolan i Halmstad och att tillsammans skapa förutsättningar för studentbostäder och ett levande campus.
– Genom doktorandprojektet ser vi möjligheter att involvera och skapa dialoger med studenter och få olika perspektiv på hur ett levande campus kan vara, säger Veronica Junblad.
Rikard Ahlgren, fastighetschef vid Högskolan i Halmstad, menar att utvecklingen av studentbostäder på campusområdet är en viktig del i Högskolans utveckling.
– Att vi i ett tidigt skede i planeringen av studentbostäder får möjlighet att samarbeta inom ett doktorandprojekt med fastighetsägare, studenter och externa intressenter med fokus på socialt hållbara boenden och livsmiljöer, ger unika förutsättningar för det fortsatta arbetet. Projektet kan påverka utformning av boende- och campusmiljön både här och på andra håll i Sverige, säger Rikard Ahlgren.
Utveckla en särskild förståelse
Vaike Fors menar att arbetssättet skapar processer där olika intressenter möts på ett nytt sätt.
– Det gör att doktorandernas forskning bidrar till, utöver exempelvis kunskap för utformning av socialt hållbart boende, förståelse för olika samskapande arbetsprocesser, säger hon.
Jens Nygren framhåller att doktoranderna genom samverkan utvecklar en särskild förståelse för organisationers behov och utmaningar.
– Detta bidrar inte bara till doktorandernas egen kompetensutveckling, utan även till att skapa forskning som är direkt användbar och som driver innovation och utveckling i samhället, säger han.
Text: Kristina Rörström
Bild: Istock
Mer om jubileumsdoktoranderna
I samband med KK-stiftelsens 30-årsjubileum investerar stiftelsen 170 miljoner kronor i nästa generation forskare. Satsningen på jubileumsdoktorander omfattar 44 doktorander över hela Sverige. Syftet är att stärka samarbetet mellan akademin och näringslivet. Genom att tydligt involvera externa samverkansparter förbereds doktoranderna inte bara för akademiska karriärer, utan även för roller utanför akademin.
På Högskolan i Halmstad stärker de nya doktoranderna forskarutbildningsområdena hälsa och livsstil samt informationsteknologi. Högskolan i Halmstads jubileumsdoktorander kommer att rekryteras under början av 2025.
Mer information
170 miljoner kronor till framtidens samverkansforskare Länk till annan webbplats.
Jubileumsdoktorander Länk till annan webbplats.
Fokusområde Hälsoinnovation (HI)
Forskningsprogrammet Informationsdriven vård (IDC)
Fokusområde Smarta städer och samhällen (SCC)
Forskningsprogrammet REBEL: Re-Imagining Future Smart Living – Beyond the Living Lab