Sök Stäng

AI-vårdkarta ska skapa möjligheter till samarbete

I dag publicerades Vårdkartan – en kartläggning av pågående AI-initiativ inom hälso- och sjukvården i Sveriges regioner. AI Sweden, som har gjort kartläggningen i samarbete med bland annat Högskolan i Halmstad, menar att användningen av artificiell intelligens (AI) inom vården kommer att förbättra och effektivisera allt från diagnostik och behandling till administration.

”Det är vanligt att innovativa AI-projekt inom kliniska områden initieras som forskningsprojekt vid lärosäten.”

Jens Nygren, professor i hälsoinnovation

Vårdkartan i gul text, i bakgrunden en blåtonad sjukhusmiljö. Foto, illustration.

– Kartan ska skapa möjligheter för samarbete och erfarenhetsutbyte mellan regioner, forskare och företag som utvecklar kunskap och nya innovationer för vården, säger Jens Nygren, professor i hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad.

Vårdkartan bygger på självrapportering från Sveriges regioner. Totalt rapporterade 17 av 21 regioner under juni till och med december förra året, vilket resulterade i en insamling av 179 initiativ. Sammanställningen genomfördes tillsammans med forskare vid Högskolan i Halmstad.
Resultaten visar tydliga trender i hur arbetet med att tillämpa AI har börjat inom hälso- och sjukvården, och vilka områden som är mindre utvecklade. Sammanfattningsvis används AI i svensk sjukvård för närvarande främst för administrativa ändamål och som stöd för diagnostisering och riskbedömning, speciellt inom datadrivna specialistområden som radiologi och patologi. Tillämpningen inom primärvård, psykiatri och prevention är dock begränsad, trots att dessa områden har stor potential att dra nytta av AI för att förbättra tidig upptäckt, prioritering och vårdplanering, enligt kartläggningsrapporten.

Adminstration och effektivisering

– Den stora andelen AI-initiativ inom administration antyder att många satsningar görs för att effektivisera vårdsystemet snarare än att med stöd av AI-teknik verka för direkta kliniska förbättringar. Det är värt att notera att det saknas inrapporterade initiativ inom området folkhälsa, trots att potentialen för att använda AI för riktade preventiva och befolkningsinriktade insatser för att minska behovet av vård och förekomsten av kroniska sjukdomar sannolikt är stor, säger Jens Nygren.

Fördelningen av AI-initiativ skulle troligen se annorlunda ut om kartläggningen hade inkluderat forskningsinitiativ inom akademin.

– Det är vanligt att innovativa AI-projekt inom kliniska områden initieras som forskningsprojekt vid lärosäten. De initiativen fångas sannolikt inte upp i en kartläggning som fokuserar på initiativ som drivs inom regionerna.

Samverkan och vägledning

Jens Nygren menar att AI-vårdkartan ger en värdefull överblick av hur AI används inom svensk sjukvård i dag och kan förhoppningsvis bidra till ökad samverkan mellan regioner, akademi och näringsliv.

– Den kan också spela en viktig roll i att informera och vägleda myndigheter och politiker om pågående initiativ, identifiera områden där insatser behövs och därmed skapa bättre förutsättningar för en strategisk och behovsdriven utveckling av AI inom hälso- och sjukvården, säger Jens Nygren.

Den kartläggning som presenteras i dag ska inte fungera som en statisk nulägesbeskrivning, utan som en dynamisk resurs som kan uppdateras i takt med att nya AI-initiativ tillkommer och utveckling pågår. Kartläggningen genomfördes som en del av arbetet med den Vinnova-finansierade innovationsmiljön Informationsdriven vård, där Högskolan i Halmstad ingår.

Text: Kristina Rörström

Bild: Utsnitt från rapporten Vårdkartan

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt