Sök Stäng

SAIS 2025 samlade Sveriges AI-experter i Halmstad

I juni samlades forskare och yrkesverksamma från hela Sverige på Högskolan i Halmstad för den årliga konferensen Swedish AI Society (SAIS). Evenemanget arrangerades av Centrum för forskning om tillämpade intelligenta system (CAISR) vid Akademin för informationsteknologi och bjöd på föreläsningar, postersessioner och diskussioner om framtidens artificiella intelligens.

Som Sveriges ledande nationella forum för AI-forskning är SAIS en samlingsplats för forskare, praktiker och studenter över ämnes- och sektorsgränser. Konferensen vandrar årligen mellan olika svenska lärosäten och ger en aktuell inblick i trender och framtida riktningar inom AI. Årets SAIS-konferens utgjorde en särskild milstolpe, då det var första gången på tio år som Swedish AI Society möttes i Halmstad.

– Att få vara värd för SAIS 2025 visar att Högskolan i Halmstad och CAISR har en viktig roll inom Sveriges AI-fält. Det är också ett utmärkt tillfälle för oss att fortsätta att utveckla vår forskning under kommande år, säger Slawomir Nowaczyk, professor i maskininlärning vid Högskolan i Halmstad, huvudansvarig för SAIS 2025 och styrelseledamot i Swedish AI Society.

Två män. Foto.

Markus Lingman, ledningsstrateg för Hallands sjukhus och en av huvudtalarna, och Slawomir Nowaczyk, professor vid Högskolan i Halmstad och huvudansvarig för SAIS 2025.

Senaste utvecklingen inom AI

Man i kostym. Foto.

Kalle Åström, professor.

Konferensen samlade över 75 deltagare och inleddes med en presentation av Kalle Åström, professor i matematik och datorseende vid Lunds universitet. Hans föredrag fokuserade på den senaste utvecklingen inom feature-metric learning för bild och ljud, en teknik som ”lär sig” att mäta likhet mellan olika datarepresentationer inom bild- och ljudanalys. Föredraget hade särskild betoning på AI Lund-nätverkets arbete och nya tekniker för geometrisk uppskattning som används för att bestämma okända parametrar hos objekt eller rum utifrån observationer.

Deltagarna fick även lyssna till Markus Lingman, ledningsstrateg för Hallands sjukhus och adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad. I sin presentation belyste han gapet mellan AI:s potential och dess praktiska tillämpning inom hälso- och sjukvården. Han gav insyn i den lokala AI-infrastrukturen i Halland och presenterade internationella samarbeten för tidig upptäckt av sjukdomar med hjälp av avancerad dataanalys.

Man. Foto.

Benyou Wang, biträdande universitetslektor.

Den avslutande föreläsningen hölls av Benyou Wang, biträdande universitetslektor vid Chinese University of Hong Kong. Hans presentation handlade om medicinska stora språkmodeller och hur syntetisk datagenerering och patientsimulering kan forma framtidens AI-drivna sjukvård.

Stärka forskning och partnerskap

Under konferensen hölls flera sessioner där olika AI-teman från teknisk innovation till tillämpad forskning behandlades, vilket skapade möjligheter till nätverkande och samtal om AI:s framtid, både nationellt och internationellt.

Enligt Slawomir Nowaczyk visade de interaktiva inslagen tydligt vikten av gemensamt kunskapsskapande.

– Programmet speglade verkligen vad SAIS står för och visade också Högskolan i Halmstads roll. Vårt mål är att främja gedigna vetenskapliga diskussioner över ämnesgränser, stimulera ny forskning och stärka samarbetet mellan lärosäten, industri och offentlig sektor, säger Slawomir Nowaczyk.

Folksamling i Högskolans lokaler. Foto.

Flera olika typer av sessioner hölls under konferensen, bland annat en postersession.

Pris för bästa examensarbete inom AI

Under konferensen delades SAIS Best AI Master’s Thesis Award 2025 ut, ett pris som uppmärksammar framstående utbildning och forskning på avancerad nivå inom artificiell intelligens. I år nominerades fem examensarbeten från hela landet, och SAIS styrelse utvärderade bidragen noggrant.

Priset gick till Hannes Nilsson och Rikard Johansson från Chalmers tekniska högskola för deras examensarbete ”Att lära sig navigera i slumpmässiga transportnätverk med hjälp av flerarmade banditer”. Deras handledare var biträdande professor Morteza Haghir Chehreghani vid Chalmers.

Hannes Nilsson och Rikard Johanssons arbete bedömdes vara både vetenskapligt starkt och väl lämpat för presentation på konferensen. Arbetet adresserade utmaningen att hitta energieffektiva rutter för elfordon genom att kombinera ett verkligt användningsområde med noggrann analys och testning. Arbetet lyftes fram för sin tydliga motivation, sitt vetenskapliga bidrag och sin grundliga experimentella validering.

Fokus på ansvarsfull AI

Efter SAIS-konferensen fortsatte veckan med en temadag om socialt ansvarstagande och tillförlitlig AI, en endagskonferens som samlade experter från akademin, industrin och rättsväsendet för att diskutera frågor om ansvarstagande AI-utveckling. Bland talarna fanns Rafia Inam från Ericsson och Kristina Knaving från RISE.

Ett centralt tema var EU:s AI-förordning och dess förväntade inverkan på innovation och styrning. Panelsamtalet ”Påverkan av AI-reglering på industri och samhälle” belyste juridiska och praktiska perspektiv på AI-användning i både hög- och lågriskmiljöer. Dagen innehöll också postersessioner och workshoppar som möjliggjorde dialog över ämnesgränser.

– Genom att lägga temadagen om socialt ansvarstagande och tillförlitlig AI direkt efter SAIS-konferensen kunde vi enkelt gå från tekniska frågor till samhälls- och regelverksfrågor. Jag tycker att upplägget visade hur väl Sveriges AI-ekosystem är rustat för ansvarsfull innovation, avslutar Slawomir Nowaczyk.

Text: Emma Swahn

Bild: Marlena Nowaczyk

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt