Profilområde Hälsoinnovation
Profilområde Hälsoinnovation samlar mångvetenskaplig forskning och utbildning som bedrivs i samverkan med näringsliv och offentliga verksamheter för att tillsammans skapa nya innovativa sätt att arbeta med framtidens hälsoutmaningar.
Forskning i samverkan inom hälsoinnovation
Samverkan är en förutsättning för att möta de komplexa och sammansatta hälsoutmaningar som samhället står inför. Profilområde Hälsoinnovation skapar mötesplatser och forum för samarbete och dialog.

Samverka med Högskolans forskare
Forskningen vid Högskolan i Halmstad är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer i nära samverkan med aktörer utanför akademin. Se exempel på Högskolan i Halmstads forskning inom bland annat hälsa i forskningsmagasinet Samspel.
Forskningsnyheter inom Hälsoinnovation
-
AI betydelsefullt för framtidens individanpassade vård
En åldrande befolkning och begränsade resurser innebär stora utmaningar. Doktoranden Alexander...
-
Hästars helande kraft
Hästsport är en av de vanligaste fritidsaktiviteterna i Sverige, och det visar sig att hästar också...
-
AI och sjukvården
Tag del av ett samtal om hur AI kan förbättra sjukvården, hjälpa till att ställa diagnoser och...
-
Med AI kan vi förutspå och förhindra sjukdomar
Kobra Etminani vill se ett friskare samhälle genom att artificiell intelligens, AI, används inom...
-
Omvärlden har stor påverkan på sysselsättning efter gymnasiesärskolan
Nästan var fjärde tidigare elev från gymnasiesärskolan saknar en känd sysselsättning efter...
KK-miljön Forskning för innovation
Högskolan i Halmstad är ett av fem lärosäten i landet som har kvalificerat sig för att bli utnämnd till så kallad KK-miljö av Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen. Högskolans KK-miljö har namnet Forskning för innovation, där hälsoinnovation utgörs av integreringen av de tre profilerade forskningsområdena informationsteknologi, innovationsvetenskap och hälsa och livsstil.
Leap for Life
Leap for Life är Hallands gemensamma satsning på informationsdriven vård. Det är ett innovationscentrum för Region Halland, Högskolan i Halmstad, alla halländska kommuner och regionens näringsliv i vår gemensamma strävan att förändra och utveckla framtidens vård.
Innovations- och samverkansarenor
På Högskolan i Halmstad finns ett flertal andra innovations- och samverkansarenor med betydelse för profilområdet hälsoinnovation – här möts forskare, studenter och externa samverkansparter i både projekt och dialog.
Läs mer på respektive arenas hemsida:
Digitalt laborativt centrum (DLC)
Forskarskola inom Hälsoinnovation
För att kunna möta de krav som den svenska hälso- och sjukvården ställs inför, krävs en omställning som tar hjälp av digitaliseringens möjligheter. För att kunna ta sig an denna omställning, behöver hälso- och sjukvården tillsammans med näringsliv och akademi utveckla nya innovationer. Vägen dit går genom utveckling av företagens spetskompetenser. Nu kraftsamlar sju svenska lärosäten och startar en företagsforskarskola inom området hälsoinnovation. Vi kommer att utbilda framtidens nyckelpersoner inom den svenska hälso- och sjukvården.
Forskarskola inom Hälsoinnovation
Kompetensutveckling inom hälsoinnovation
Högskolan i Halmstad erbjuder både kompetensutveckling och kompetensförstärkning. Inom hälsoinnovation görs detta främst via nedanstående projekt och satsningar.
Digga Halland
Digga Halland var ett samverkansprojekt för att öka den digitala kompetensen inom vård- och omsorgssektorn. Syftet var att genomföra kompetenshöjande insatser för medarbetare inom vård- och omsorgssektorn i Halland, för att öka förutsättningarna att möta utvecklingen inom digitaliseringsområdet.
Kompetensplattform för socialt arbete
Forskning och utbildning behöver vara förankrade i det omgivande samhället, därför vill vi samarbeta med kringliggande kommuner inom det sociala området när vi startar Socionomprogrammet. Grunden för samarbetet är en samverkansarena som vi kallar Kompetensplattform för samverkan om utbildning, verksamhetsutveckling och forskning inom det sociala området.
Kompetensplattform för socialt arbete
Uppdragsutbildning
Söker du fortbildning eller kompetensutveckling för dina medarbetare inom området hälsoinnovation? Högskolan i Halmstad kan erbjuda företag, offentlig sektor och andra organisationer ett stort utbud av kurser på högskolenivå. Uppdragsutbildning kan vara kurser ur vårt ordinarie kursutbud men ofta diskuterar vi fram lösningar med kurser som både utvecklas och specialanpassas efter beställarens önskemål och behov.
Projektbaserad master
Högskolan i Halmstad utvecklar en möjlighet för yrkesverksamma i företag och offentlig verksamhet att genomföra utvecklingsprojekt på sin arbetsplats och samtidigt förvärva fördjupad kompetens inom ämnesområdet för utvecklingsarbetet. Det ska kunna tillämpas på Högskolans samtliga masterprogram. Det nya formatet förväntas göra utbildning på avancerad nivå mer lättillgänglig, särskilt för personer som är verksamma inom näringslivet.
Läs mer
Kompetensutveckling vid Högskolan i Halmstad
Utbildning inom hälsoinnovation
Profilområde Hälsoinnovation bidrar till att integrera kunskapsområden vid Högskolan i Halmstad. På lärosätet finns flera utbildningar med inriktning mot hälsoinnovation – både som enskilda kurser och som moment i programspecifika utbildningar på grund-, avancerad och forskarnivå.
Under 2021 genomförs kurser på samtliga nivåer.
Kurser på avancerad nivå
- Hälsoinnovation I – teori och metod, 7,5 hp
- Hälsoinnovation II – perspektiv, 7,5 hp
- Examensarbete med inriktning hälsoinnovation, 15 hp (för mer information, kontakta Jens Nygren, programchef Hälsoinnovation)
Kurser på forskarnivå
- Hälsoinnovation, 7,5 hp (information kommer)
- Hälsoinnovation – entreprenörskap och nyttiggörande
Företagsforskarskola
Sju svenska lärosäten kraftsamlar och startar en företagsforskarskola inom området hälsoinnovation. Vi kommer att utbilda framtidens nyckelpersoner inom den svenska hälso- och sjukvården.

Om profilområde Hälsoinnovation
Hälsoinnovation på Högskolan i Halmstad är ett tvärvetenskapligt utbildnings- och forskningsprofilområde som möter hälsoutmaningar genom ämnesöverskridande och värdeskapande forskning och utbildning i samverkan med samhällsaktörer.
Profilområde Hälsoinnovation har inriktningen Personalized proactive care och inom den finns två specifika områden: Information driven care och Co-created care improvement. Integreringen av dessa två områden bidrar till mångvetenskaplig forskning som är en förutsättning för att lyckas med att utveckla och implementera nya lösningar.
Inriktning för en mer proaktiv och personanpassad vård
Svensk hälso- och sjukvård står inför flera viktiga utmaningar. Det handlar om att kunna möta krav på en likvärdig och jämlik vård, god medicinsk kvalitet, tillgänglighet och kostnadseffektivitet. Profilområde Hälsoinnovation möter dessa utmaningar genom utveckling och implementering av informationsdriven vård. Integreringen av kompetens inom AI, datainfrastruktur, effektutvärdering, hälsoekonomi och implementering bidrar till mångvetenskaplig forskning som ger förutsättningar för att lyckas med att utveckla och implementera nya lösningar, som i sin tur bidrar till ett mer personanpassat och proaktivt sätt att arbeta inom hälso- och sjukvården.
Nyhetsbrev
Anmäl dig här för att prenumerera på Högskolan i Halmstads nyhetsbrev inom Hälsoinnovation och få reda det senaste om forskningsresultat, samverkansinitiativ och nätverksaktiviteter.
Tidigare nyhetsbrev
2021
2020
December
Frukostseminarier
Tillsammans med Region Halland och Hallands kommuner arrangeras frukostseminarier om den gemensamma satsningen i regionen på informationsdriven vård med specifikt fokus på kunskapsstyrning, uppföljning/analys och verksamhetsutveckling. Syftet med seminarieserien är att få möjlighet att mötas, nätverka och diskutera gemensamma utmaningar som kan ta oss framåt i utvecklingen av hälso- och sjukvården i Halland.
Health Innovation Day 2020
Den 17 september ägde den årliga innovationskonferensen rum. Fokus under konferensen var implementering av informationsdriven vård och vikten av strategiska samarbeten. Konferensen var digital och kommer att kunna ses i efterhand.
Årsberättelse 2019
Fram till 2020 gjordes årsberättelser för att sammafatta verksamheten inom profilområde Hälsoinnovation. Detta har ersatts av nyhetsbrev.
Profilområde Hälsoinnovation årsberättelse 2019
Två profilområden
Hälsoinnovation är ett av två lärosätesövergripande profilområden vid Högskolan i Halmstad. Det andra profilområdet är Smarta städer och samhällen.

Kontakta profilområde Hälsoinnovation
Vill du veta mer om profilområde Hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad, eller ta del av något av det vi kan erbjuda? Kontakta oss via formuläret nedan.