Sök

Tre frågor till forskaren Amogh Vedantha Krishna

Amogh Vedantha Krishna, doktor i tillverkningsteknik, forskar om additiv tillverkning, alltså tekniken att skriva ut i 3D. Han använder Fab Lab i sin forskning, för att hålla sig själv ajour och som en plats för att arrangera workshoppar, övningstillfällen och undervisning.

Vad handlar din forskning om?

– Min forskning handlar om additiv tillverkning, AM, som är en tillverkningsteknik som ofta kallas för 3D-printing. AM har kommit långt de senaste åren och används nu som ett alternativ till traditionella metoder för att tillverka plast- och metallkomponenter för en mängd olika användningsområden.

– En av de största bristerna hos additiv tillverkning är att komponenterna kan få dåliga yta, vilket kan påverka objektens funktionalitet. Syftet med min forskning är att förbättra ytkvaliteten i AM-produkter genom olika ytförädlingsmetoder, ytmätningsinstrument och karakteriserings- och analystekniker. Forskningen görs inom ramen för projektet Ingenjör 4.0, som är en del av samverkansprojektet Civilingenjör 4.0.

Mörkhårig man med skägg iklädd brun t-shirt hänger med armarna mot ett räcke och ler mot kameran. Foto.

Amogh Vedantha Krishna var inskriven som doktorand vid Chalmers tekniska högskola men gjorde större delen av sitt arbete vid Högskolan Halmstad.

Hur stöttar Fab Lab dig i din forskning?

– Fab Lab har en väldigt central roll i min forskning. Forskningen kretsar kring 3D-skrivare och Fab Lab erbjuder ett brett utbud av skrivare med gott om material att arbeta med, från enkla skrivare för skrivbordet till skrivare med industriell kvalitet. Dessutom är ett visst antal skrivare specifikt avsatta för forskningsändamål. Detta säkerställer att jag har konstant tillgång till dessa maskiner, vilket i hög grad underlättar schemaläggning och utförandet av mina experiment.

– Fab Lab är också en central punkt för gemensamt skapande, där företag och forskare möts för att testa nya idéer, utveckla prototyper och etablera riktlinjer för effektiv implementering inom industrier. Jag har arbetat med många företag och sjukhus. De har tagit med sig sina idéer och tillsammans, med hjälp av Fab Lab och akademisk expertis, har vi utvecklat innovativa lösningar för deras behov.

”Testa så mycket du kan!”

Amogh Vedantha Krishna

Har du tips till forskare som funderar på att använda Fab Lab?

– Testa så mycket du kan! Här kan du arbeta med olika maskiner och material, reparera elektronik, skanna och skriva ut 3D-modeller, med mera. Det är ett digitalt tillverkningsutrymme där du kan hålla sig uppdaterad kring programvaror och andra digitala verktyg.

– Fab Lab har mycket att erbjuda när det gäller kompetensutveckling och kan användas för lärande på många olika nivåer – från grundläggande till avancerad utbildning. Jag har använt Fab Lab som en plats för att arrangera workshoppar, övningstillfällen och undervisning. Det har hjälpt studenterna att utveckla vissa färdigheter och kompetenser, men har också hjälpt mig att hålla mig ajour.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt