Sök Stäng

Stipendier och stöd vid utbytesstudier

Här kan du läsa om vilka stipendier och annat stöd du kan ansöka om inför dina utbytesstudier.

Inom Europa

Du som vill studera i något av länderna som ingår i Erasmus+ (EU:s medlemsländer samt Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Turkiet) kan söka stipendium från Erasmus, som är EU:s utbytesprogram. Du ansöker om stipendiet i MoveOn efter att du har blivit antagen till partnerlärosätet. Erasmusprogrammet täcker kostnader för resa och uppehälle i mellan tre och tolv månader. Du kan söka stipendiet flera gånger men du kan bara få bidrag i högst ett år för varje utbildningsnivå (kandidat, master, doktorand). Viktigt att tänka på är att du måste stanna i landet under hela studieperioden för att få fullt stipendium.

Erasmus+ Länk till annan webbplats.

Resebidrag

Du som åker på utbytesstudier och söker Erasmusstipendium får ett resebidrag. Hur mycket du får i bidrag räknas ut utifrån avståndet mellan Halmstad och staden där du ska göra ditt utbyte. Europeiska kommissionen har en digital räknare som du använder för att beräkna hur långt du behöver åka.

I bidraget ingår automatiskt två resdagar. För de dagarna får du stipendiets dagsbelopp. Om du reser på ett hållbart sätt blir ditt bidrag högre.

Grönt resande

Om mer än hälften av resandet till orten för ditt utbyte och tillbaka till Halmstad görs med transportmedel som är hållbara får du automatiskt mer i resebidrag, genom bidrag för grönt resande.

Om du skulle behöva kan du också ansöka om upp till fyra extra så kallade gröna resdagar, och få stipendiets dagsbelopp även för dessa dagar. Du ansöker endast om extra gröna resdagar om du behöver resa fler dagar än de två resdagar som redan ingår i ordinarie resebidrag. Du ansöker om bidrag för extra gröna resdagar inför din resa i samband med att du söker Erasmusstipendium.

Grönt resande är resor där huvudsakligen utsläppssnåla transportmedel används. Till exempel att du åker tåg, buss eller reser tillsammans med andra genom samåkning. Du får inte bidrag för grönt resande om endast en riktning av resan sker på ett hållbart vis. Inte heller om du reser ensam i en el- eller hybridbil.

Tilläggsbidrag för studenter med funktionsnedsättning

Du som ska åka på utbyte inom Europa och söker Erasmusstipendium kan även ansöka om att få extra stipendiemedel på 250 euro per månad för funktionsnedsättning. Detta innefattar permanent eller långvarig funktionsnedsättning, inklusive funktionsnedsättning orsakad av fysisk eller psykisk ohälsa. För detta krävs ett intyg från samordnare för pedagogiskt stöd på lärosätet eller från till exempel den kommun som står för stödet idag. Kontakta i så fall handläggaren för studenter med funktionsnedsättning för att diskutera ditt individuella behov av stödåtgärder.

Kontakta handläggare för studenter med funktionsnedsättning

Tilläggsbidrag för studenter med barn

Du som har barn och ska åka på utbyte inom Europa och söker Erasmusstipendium kan även ansöka om att få extra stipendiemedel på 250 euro per månad. Detta extra stipendiemedel får du oavsett om barnet följer med på ditt utbyte eller inte. För detta krävs ett familjebevis från Skatteverket som visar att du har barn.

Tilläggsbidrag för pedagogiskt stöd

Du som har fått Erasmusstipendium och är berättigad till pedagogiskt stöd på Högskolan i Halmstad kan få tilläggsbidrag för merkostnader för särskilda anpassningar under din tid utomlands. Kontakta i så fall handläggaren för studenter med funktionsnedsättning för att diskutera ditt individuella behov av stödåtgärder.

Kontakta handläggare för studenter med funktionsnedsättning

Språkstöd

När du åker som utbytesstudent erbjuds du automatiskt språkstöd genom Erasmus+ Online Language Support. Du kan därigenom gå en digital kurs inom engelska eller inom det språk som talas i ditt värdland, så att du kan känna dig mer förberedd inför ditt utbyte. Teckenspråksanvändare har också möjlighet att lära sig det teckenspråk som används i värdlandet.

Inom Asien och Oceanien

ASEM-DUO är ett stipendium för dig som vill åka på utbytesstudier i Asien eller Oceanien. Programmet bygger på att en student från Högskolan i Halmstad byter plats med en student på ett annat universitet. För att bli aktuell för stipendiet krävs det att du planerar att studera utomlands i minst en termin. Kontakta Högskolans internationella handläggare om du är intresserad av stipendiet.

ASEM-DUO Länk till annan webbplats.

Stipendium för ingenjörsstudenter

Är du ingenjörsstudent och har fått en av Högskolans utbytesplatser kan du söka Sten Fåhré-stipendiet för internationella studier. Du behöver studera utomlands under minst en termin, och studier utanför Europa prioriteras.

Fåhréstipendier för internationella studier

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt