Strategisk svenska - digital kommunikation, forensik och marknadsföring
Med en utbildning inom strategisk svenska kan du arbeta med alltifrån brottsutredning till företags kommunikation och språklig marknadsföring. Du kan till exempel arbeta med kriminaltekniska utredningar, med företags sökoptimering och tillgänglighet eller som copywriter med slogans och sociala medier. Utbildningen är idag helt unik i sitt slag i landet.
Om utbildningen
Vad läser du inom programmet?
Språkkompetens är efterfrågad inom många sektorer i det digitala samhället. Genom välskrivna, sökbara och tilltalande texter blir det möjligt att nå fram i informationsbruset för både företag, myndigheter och organisationer. Kompetenser i att strategiskt analysera språk och textmassor behövs för att utveckla verksamheter, men också för att bidra till brottsutredning och informationssäkerhet. Digitala kanaler utnyttjas även av kriminella och här kan språkanalyser bli ett innovativt forensiskt verktyg.
Under utbildningens gång utvecklar du verktyg för att analysera och producera språk och texter, muntligt såväl som skriftligt. Inom programmet har du efter hand möjlighet att specialisera dig inom digital kommunikation, forensik eller marknadsföring – genom examinationsuppgifter, projekt, praktikplatser och examensarbete. På så sätt spetsar du din utbildning så att den passar dig.
Utbildningsplan och information om behörighetskrav hittar du i faktarutorna – klicka på Visa utbildningsinfo under den termin du är intresserad av för att fälla ut rutan.
Programmets innehåll
Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.
Klicka på länkat kursnamn för att söka fram aktuell kursplan med kurslitteratur. Observera att du behöver skrolla nedåt på sidan du kommer till för att hitta kursplanen.
* ingår i huvudområdet svenska språket
År 1
Termin 1 – Introduktion till strategisk svenska
- Introduktion till svenska språket och svensk språkvetenskap, 7,5 hp*
- Svenska språkets struktur, 7,5 hp*
- Språket i det digitala samhället, 7,5 hp
- Professionellt skrivande, 7,5hp*
Termin 2 – Textproduktion för digitala plattformar
- Språkförändring och textkritik i det digitala samhället, 7,5 hp*
- Strategisk språkproduktion i digitala genrer, 7,5 hp
- Undertextning och webbtillgänglighet, 7,5 hp
- Global kultur och kommunikation, 7,5 hp
År 2
Termin 3 – Forensisk lingvistik
- Språk, lag och brott, 7,5 hp
- Forensisk interaktion och samtalsanalys, 7,5 hp*
- Textuell upphovsanalys, 7,5 hp
- Språklig profilering, 7,5 hp*
Termin 4 – Lingvistik i marknadsföring
- Multimodalt betydelseskapande, 7,5 hp*
- Retorik och etik för digital marknadsföring, 7,5 hp
- Kommunikationsstrategier, 7,5 hp
- Språkvetenskapligt projekt, 7,5 hp*
År 3
Termin 5
- Praktik med fördjupningsprojekt I, 15 hp
- Praktik med fördjupningsprojekt II, 15 hp
eller - Utlandsstudier, 15 hp eller 30 hp
Termin 6 – Vetenskaplig fördjupning i strategisk svenska
- Språkvetenskapliga teorier och metoder, 15 hp*
- Självständigt arbete i svenska språket, 15 hp*
Programansvarig berättar
Samarbete med arbetslivet
Under programmet ingår kontinuerligt samverkan med företag, arbetslivscase och möten med yrkesverksamma. I programmet ingår också möjlighet till en hel termins praktik. Du väljer själv om du vill förlägga praktiken på en eller två arbetsplatser och du genomför ett eller flera utvecklingsprojekt om arbetsplatsens kommunikation.
Testa, pröva och experimentera
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning i moderna studiemiljöer, tillsammans med engagerade lärare och studenter. Du har nära till Digitalt laborativt centrum (DLC) som är en digital, utforskande miljö med fokus på lärande, kreativitet, kommunikation och kultur.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder till en kandidatexamen i svenska språket.
Vad kan du jobba med?
Efter examen har du utvecklat en eftersökt expertis som ger en mängd möjligheter på arbetsmarknaden. Du kan till exempel arbeta inom polisen, på reklambyråer, webbyråer, kommunikationsföretag, eller kommunikationsavdelningar på företag, myndigheter eller andra organisationer. Din yrkesroll ger dig också goda möjligheter att driva eget företag och ta frilansuppdrag.
Studera utomlands
I en global värld är internationella erfarenheter en eftertraktad kompetens hos många arbetsgivare. På utbildningen kan du välja att läsa utomlands under en hel eller halv termin (termin 5).
Högskolan i Halmstad har omfattande internationellt utbyte med lärosäten jorden runt. Tidigare studenter har valt att studera i till exempel Sydkorea, USA, Kina, Kanada och Belgien.
Läs mer om att studera utomlands.
Till Högskolan kommer många utländska studenter genom utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid och vill uppleva mer av Högskolans internationella atmosfär kan du bli mentor till en internationell student.
Möt våra studenter och tidigare studenter
Fem frågor till studenten Erik Sundgren
Erik Sundgren läser Språk, textbearbetning och digital kommunikation, numera programmet Strategisk svenska – digital kommunikation, forensik och marknadsföring. I framtiden vill han alltid se fram emot att gå till jobbet, oavsett vilken lön eller prestige som ges.
Från kurslitteratur till praktiskt arbete
Praktikexpo är en årlig mässa där sistaårsstudenterna på programmet Strategisk svenska - digital kommunikation, forensik och marknadsföring visar vad de har gjort och lärt sig under sin praktik.
Från kurslitteratur till praktiskt arbete – erfarenheter från praktik
Språkvetaren Lisa Närenborn jobbar på ett internationellt IT-säkerhetsbolag
Det blev en intensiv start på nya jobbet för Lisa Närenborn, som är språkvetare. En ny roll, en ny bransch och en pandemi som har tvingat henne att vara ny på jobbet hemifrån har varit utmanande, men hon trivs bra och har stor nytta av sin specialistkompetens.
Språkvetaren Lisa Närenborn jobbar på ett internationellt IT-säkerhetsbolag
Skrivandet är den röda tråden i Julias val
Skrivandet är den röda tråden i Julia Bromans utbildnings- och yrkesval. Hon hittade programmet Språk, textbearbetning och digital kommunikation (nu heter programmet Strategisk svenska – digital kommunikation, forensik och marknadsföring) lite av en slump, men kände direkt att det var något för henne – utbildningens bredd innebär bland annat att man får prova på olika sorters skrivande, vilket hon uppskattade mycket.
Student Matilda Mared samarbetar med Länsstyrelsen
Länsstyrelsen i Halland är en av de samverkansparter som har upptäckt vad kompetensen hos våra studenter kan tillföra. Språkvetaren Matilda Mared fick ingå i ett pågående projekt och jobba med att ta fram en informationsbroschyr om alkohol och droger för nyanlända.
Kunskaper om språk, text och målgrupper väger tungt för digital marknadsförare
Sina Sultani driver Bäver Media i Göteborg, som jobbar med företags marknadsföring och reklam på sociala medier. För ett par år sedan gick han ut Språkvetarprogrammet – inriktning textbearbetning (numera Strategisk svenska – digital kommunikation, forensik och marknadsföring), och ägnar nu dagarna åt språk, text och en hel del humor.
Kunskaper om språk, text och målgrupper väger tungt för digital marknadsförare
Möt våra lärare och forskare
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningsinfo.
Mer information
Antagningspoäng hösten 2024
BI: *
BII: -
HP: *
SA: *
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla behöriga sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Vi vill göra våra program bättre!
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Bra länkar
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
11308
Behörighetskrav:
Grundläggande behörighet + Engelska 6.
Undervisningstid:
Dagtid
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.