Sök Stäng

Avslutningshögtiden firades med fest och glädje i fullsatt arena

Förra veckan var vårterminens allra sista vecka på Högskolan i Halmstad, och det blev en aktiv avslutningsvecka med allt från mässor till stipendieutdelningar. Veckan fulländades på fredagen när över 3 000 personer samlades för en festlig avslutningshögtid på Halmstad Arena.

Avslutningshögtiden är en tradition för att fira och tacka alla avgångsstudenter innan de tar steget vidare ut i livet efter sina år på Högskolan i Halmstad. Till årets avslutningshögtid hade fler studenter och gäster än någonsin tidigare anmält sig och när över 3 000 personer samlades på Halmstad Arena var stämningen mäktig.

Högtiden leddes av studentkårens ordförande Johanna Sjögren Eliasson och vice ordförande Victoria Gerelius och besökarna bjöds på underhållning, prisutdelningar och inspirerande tal.

Unga människor står på en scen med viftande sjalar och under ett regn av konfetti. Framför scenen syns publik. Foto.

Stämningen var på topp under fredagens firande av årets avgångsstudenter.

Rektorn önskade studenterna lycka och framgång

Först att ta plats vid podiet för att gratulera och tacka studenterna för deras tid vid Högskolan var rektor Susanna Öhman, som deltog vid sin första avslutningshögtid som lärosätets rektor.

– Högskolan i Halmstad har fantastiska studenter! Eller hur? sade Susanna Öhman och fick hela arenans jubel till svar innan hon fortsatte sitt tal:

– Ett riktigt, riktigt stort grattis från alla oss på Högskolan. Vi är stolta över er och känner oss priviligierade och glada att ha fått möjligheten att vara en del av era liv och vara med på er resa till examen. Jag önskar er all lycka och framgång!

En kvinna står på en scen vid ett podium med strålkastarljus på sig. Till vänster om henne syns en vit flagga med Högskolans i Halmstads logotyp och två svenska flaggor. Foto.

Rektor Susanna Öhman talade till alla glada studenter som deltog i arenan.

Anagha Anand fick utmärkelsen Årets alumn

Traditionsenligt delades därefter utmärkelsen Årets alumn ut. Årets pristagare var Anagha Anand som är produktchef på företaget Robert Bosch i Tyskland. Årets alumn vände sig direkt till alla avgångsstudenter i en videohälsning:

– Högskolan har, och kommer alltid att ha, en speciell plats i mitt hjärta. Det var här som jag upptäckte kunskapens kraft och vikten av innovation, berättade Anagha Anand och gratulerade studenterna till deras examen.

En bild av en leeende kvinnas ansikte från en videoinspelning. Foto.

Anagha Anand tilldelades utmärkelsen Årets alumn och talade till högtidens alla besökare.

Fyra studenter blev Årets student

Därefter var det dags att särskilt uppmärksamma några av studenterna genom utdelningen av Årets student. Det är en utmärkelse som sedan 2018 delas ut till en student vid varje akademi som har utmärkt sig lite extra under sin studietid.

Årets mottagare var Erica Jonsson vid Akademin för informationsteknologi, Josefine Åhman vid Akademin för företagande, innovation och hållbarhet, Oscar Meyer vid Akademin för hälsa och välfärd och Dennis Jönsson vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle.

De stolta studenterna fick ta emot diplom och blommor av vicerektor Malin Hallén, och svara på frågor om studietiden på Högskolan, sina framtidsplaner och om hur det känns att bli Årets student:

– Det känns jättekul! Jag är stolt över att ha fått representera Högskolan i fem år nu och det är jättekul att få lämna med det här, konstaterade Erica Jonsson och sneglade på sitt diplom.

Två unga kvinnor och två unga män står på rad med blommor och diplom i sina händer. De är alla finklädda. Foto.

Fyra studenter, en vid varje akademi, fick mottaga utmärkelsen Årets student 2023.

”Kunskapen öppnar upp för en ny verklighet”

Innan det var dags för alla studenter och gäster att lämna arenan, gå ut i sommaren och fortsätta firandet tillsammans, summerades högtiden i ett tal av Halmstad Studentkårs ordförande, Johanna Sjögren Eliasson.

– Vi är här i dag för att fira er examen och den nya kunskap som ni har funnit. Den kunskapen öppnar upp för en ny verklighet och ger en möjlighet att vara med och förändra och utveckla den värld som vi lever i. Låt oss tillsammans förändra världen! uppmanade Johanna Sjögren Eliasson.

Högtiden var nu över och markerade slutet på studietiden vid Högskolan för alla glada och entusiastiska avgångsstudenter och samtidigt starten på ett spännande framtida arbetsliv.

En fullsatt arena med strålkastare mot scenen. På scenen syns en stor monterskärm och två personer. Foto.

I Halmstad Arena hade drygt 3 000 personer samlats för fredagens festliga avslutningshögtid.

Examensmässa och utdelning av stipendier

En annan tradition under avslutningsveckan är examensmässan Utexpo där examensarbeten ställs ut för uppdragsgivare, handledare, näringsliv och allmänhet. På årets mässa, som likt förra året hölls i hus S, ställdes över 100 arbeten ut. På mässan tilldelas studenter också stipendier från företag och organisationer som samverkar med Högskolan.

Under avslutningsveckan delas också en rad andra stipendier ut, bland annat från Lektor Sten Fåhrés minnesfond som främst går till utvecklingsingenjörsstudenter med syftet att uppmuntra till kreativitet och entreprenörskap. I år delades cirka 500 000 kronor ut från fonden.

Ytterligare två stipendier är Vårdförbundet Hallands stipendium och stipendiet Till Georgis minne. Det sistnämnda är ett matematikstipendium som delas ut till studenter som har visat ett stort intresse för matematik och även prov på goda kunskaper i ämnet, samt varit goda studiekamrater genom att visa särskild empati för andras behov av stöd i matematik.

– Det känns så roligt att någon har sett allt som jag har gjort och nu uppmärksammar det. Jag brinner för att göra skillnad och för att göra mitt bästa under min studietid, sade stipendiaten Tara Kadir från programmet Ingenjör i hållbar energi under årets utdelning av Till Georgis minne.

Text: Thimmy Mård
Bild: Albin Edin, Dan Bergmark

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt