Energigruppen vid Högskolan i Halmstad
Energigruppen vid Högskolan i Halmstad är en informell grupp som bedriver både undervisning och forskning.
Utbildning inom energi
Ingenjör i hållbar energi
Ingenjör i hållbar energi är ett treårigt ingenjörsprogram. Undervisningen ges på svenska, men vårterminen år två hålls på engelska, och till de kurserna (Elektriska distributionssystem för förnybar energi, Bioenergi med biogas, Vindkraftteknik och Fjärrvärmeteknik) välkomnar vi utbytesstudenter från våra partneruniversitet.
Masterprogram i energismart innovation i byggd miljö
Masterprogrammet är tvåårigt och ges i samarbete med byggruppen vid Avdelningen för bygg- och energiteknik. Programmet innehåller flera avancerade energikurser och erbjuds både svenska och internationella studenter.
Masterprogrammet i energismart innovation i byggd miljö
Fristående kurser och sommarkurser
Energigruppen ger flera olika populära fristående kurser och sommarkurser, både på distans och på campus.
Fristående kurser och sommarkurser Länk till annan webbplats.
Uppdragsutbildning
Uppdragsutbildning är utbildning som anordnas mot avgift för en arbetsgivare/juridisk person. Uppdragsutbildning kan vara kurser ur vårt ordinarie kursutbud men ofta diskuterar vi fram lösningar med kurser som både utvecklas och specialanpassas efter beställarens önskemål och behov.
För förfrågningar om uppdragsutbildning, kontakta Erik Möllerström, avdelningschef för Avdelningen för bygg- och energiteknik.
Forskning inom energigruppen
Forskningen kan delas in i två underområden – fjärrvärme och vindkraft. Det bedrivs också forskning i gränslandet mellan områdena, samt inom andra områden.
Forskning vid Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
Vindkraftforskning
Vindkraftforskningen har haft fokus på vertikalaxlade vindkraftverk. Denna forskning har finansierats av det strategiska forskningsinitiativet StandUp for Energy i samarbete med Uppsala universitet. Den experimentella basen har varit ett lokalt vertikalaxlat vindkraftverk på 200 kW. De studerade aspekterna inkluderar påverkan av atmosfärisk turbulens och generering av buller. Nyligen har forskningen bytt fokus till konventionella vindkrafts- och systemaspekter, med ett projekt finansierat av Energimyndigheten.
StandUp for Energy Länk till annan webbplats.
Fjärrvärmeforskning
Fjärrvärmeforskningen inom energigruppen har under många år leds av professor emeritus Dr. Sven Werner, en internationellt känd och erkänd expert inom fjärrvärme och kylning. Gruppen består idag av sju forskare som är dedikerade till olika områden inom fjärde generationens fjärrvärme, till exempel lågtempererad värmefördelningsteknologi, geografiska informationssystemanalyser av tillgångar och krav, affärsmodeller och ekonomi för värmedistribution, exergi och energisystemanalyser och allmänna studier av fjärrvärme- och kylutrustning i Europa och resten av världen. Medarbetarna deltar aktivt i nationella och internationella (europeiska) forskningsprojekt. De har också byggt och förvaltar en europeisk databas för fjärrvärme och kylning.
Energigruppens medarbetare
Urban Persson, professor i förnybara energisystem
Urban Persson forskar om fjärrvärme- och kylsystem ur ett europeiskt perspektiv, med fokus på geografisk kartläggning av krav och tillgångar, investeringskostnadsmodellering, användande av överskottsvärme och integration av förnybara värmekällor. Han undervisar i kurser i geografiska informationssystem (GIS) och energidistribution i den byggda miljön. Han är medlem i Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskaps akademiråd och i styrkommitéen för forskningsmiljön RLAS.
Profilsida Urban Persson Länk till annan webbplats.
Artikel: Heat Roadmap Europe ritar om kartan för EU:s energiförsörjning Länk till annan webbplats.
Sven Werner, professor emeritus i energiteknik
Sven Werner är inte längre aktiv inom utbildning, men han är fortfarande nyfiken på ytterligare utveckling av fjärrvärme. Han deltar i forskningsprojekt som rör olika aspekter av fjärde generationen fjärrvärme.
Profilsida Sven Werner Länk till annan webbplats.
Artikel: Forskning driver fram europeisk fjärrvärme Länk till annan webbplats.
Artikel: Värmedetektiven som kom in från kylan Länk till annan webbplats.
Fredric Ottermo, docent i energiteknik
Fredric Ottermo undervisar i kurser i tillämpad fysik, förnybara energisystem och vindkraft. Han forskar om vindkraft, till exempel integrationsfrågor, men också fysiska aspekter av specifika applikationer som vindkraftverk med vertikal axel. Fredric Ottermo är ledamot i RLAS styrkommitté.
Profilsida Fredric Ottermo Länk till annan webbplats.
Mei Gong, docent i energiteknik
Mei Gong undervisar i olika energirelaterade kurser. Hennes huvudområde för forskning är fjärrvärme, integrerade energisystem och exergyanalys. Mei Gong är medlem i Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskaps akademiråd.
Profilsida Mei Gong Länk till annan webbplats.
Kristina Lygnerud, universitetslektor i energiteknik
Kristina Lygnerud forskar om affärsmodeller för fjärrvärme. Hon är också ansluten till Svenska miljöforskningsinstitutet IVL.
Profilsida Kristina Lygnerud Länk till annan webbplats.
Svenska miljöforskningsinstitutet IVL Länk till annan webbplats.
Heidi Norrström, arkitekt SAR/MSA och universitetslektor i energiteknik
Heidi Norrströms nuvarande forskning är ett tvärvetenskapligt projekt i samarbete med Halmstad Energi & Miljö och Malmö universitet som handlar om implementering av 4GDH, fjärde generationen fjärrvärme. Syftet är att undersöka acceptans för att identifiera eventuella hinder som kan uppstå när denna nya teknik introduceras. Inom arkitekturområdet är hennes forskningsfokus energieffektivitet och bevarande i existerande byggd miljö. Hon undervisar i vetenskaplig metod på kandidatnivå och på Masternivå håller hon kurser i bland annat hållbar byggnad och planering samt energi i byggnader.
Profilsida Heidi Norrström Länk till annan webbplats.
Erik Möllerström, universitetslektor i energiteknik
Erik Möllerström undervisar främst inom vindteknik men ansvarar även för solenergikurser som hålls i samarbete med Högskolan Dalarna. Hans forskning handlar om vindkraft och inkluderar vindkraftverk med vertikal axel samt systemrelaterad forskning om konventionell vindkraft. Erik Möllerström är avdelningschef för Avdelningen för bygg- och energiteknik. Han är också inernationell koordinator vid Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskap.
Profilsida Erik Möllerström Länk till annan webbplats.
Artikel: Vertikalaxlade vindkraftverk kan bli ännu tystare Länk till annan webbplats.
Helge Averfalk, universitetslektor i energiteknik
Helge Averfalk är programansvarig för programmet Ingenjör i hållbar energi. Han forskar om fjärrvärme- och kylsystem, med ett särskilt intresse för lågtemperaturaspekter. Han undervisar i kurser i energiförsörjning, fjärrvärmeteknik och energipolitiska verktyg.
Profilsida Helge Averfalk Länk till annan webbplats.
Petter Eklund, universitetslektor i energiteknik
Petter Eklund undervisar huvudsakligen i elektroteknik och förnybar kraftproduktion. Hans forskning handlar främst om design av elektriska maskiner med permanentmagnet, med fokus på generatorer för förnybar kraftproduktion och alternativ till permanentmagneter med sällsynt jord.
Profilsida Petter Eklund Länk till annan webbplats.