Sök

Susanna Öhman utnämnd till ny rektor för Högskolan i Halmstad

Regeringen har i dag beslutat att anställa Susanna Öhman som ny rektor för Högskolan i Halmstad, i enlighet med högskolestyrelsens förslag. Susanna Öhman är professor i sociologi vid Mittuniversitetet och har tidigare bland annat varit akademichef för Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad. Hon tillträder den 20 mars, dagen efter att nuvarande rektor Stephen Hwang har lämnat sitt uppdrag för att gå i pension.

”Jag trivdes väldigt väl på Högskolan i Halmstad och ser fram emot att få komma tillbaka som rektor. Det är ett fint och välskött lärosäte, med god ekonomi och spännande profilering.”

Susanna Öhman, tillträdande rektor

Porträttbild på kvinna som ler och tittar in i kameran. Foto

Susanna Öhman tillträder som ny rektor den 20 mars.

Susanna Öhman har under större delen av sin akademiska karriär varit verksam vid Mittuniversitetet, där hon i dag är föreståndare för forskningscentrumet Risk and Crisis Research Centre (RCR) och proprefekt vid Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap. Hon känner väl till Högskolan i Halmstad från sin tid som akademichef vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle 2018–2020.

– Jag trivdes väldigt väl på Högskolan i Halmstad och ser nu fram emot att få komma tillbaka som rektor. Det är ett fint och välskött lärosäte, med god ekonomi och spännande profilering. Jag har tidigare varit chef på alla nivåer vid ett lärosäte, men aldrig ytterst ansvarig, vilket jag ser fram emot att bli nu som rektor, säger Susanna Öhman.

Lång chefserfarenhet

– Susanna Öhman har lång chefserfarenhet och god kunskap om verksamheten vid Högskolan i Halmstad. Hon är en lugn och trygg ledare med stort engagemang för att bygga en god arbetsmiljö och organisationskultur. Hon kommer att skapa goda förutsättningar för att Högskolan fortsätter att utvecklas i den utstakade riktningen, säger styrelseordförande Harald Castler.

Harald Castler var också ordförande i den rekryteringsgrupp som genomförde rekryteringen under hösten 2021 och våren 2022. Efter urval, intervjuer och hörande var rekryteringsgruppen, liksom samtliga hörandegrupper som mötte Susanna Öhman, enig om att föreslå henne till styrelsen som rektor.

Text: Selma Sedelius
Bild: Dan Bergmark

Susanna Öhmans bakgrund i korthet

Utbildning och utnämningar

 • Professor i sociologi, 2020, Mittuniversitetet
 • Docent i sociologi, 2009, Mittuniversitetet
 • Filosofie doktor i sociologi, 2002, Mittuniversitetet

Förordnanden

 • 2021–f.f.: föreståndare, Risk and Crisis Research Centre, Mittuniversitetet
 • 2020–f.f.: proprefekt, Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap, Mittuniversitetet
 • 2018–2020: akademichef, Akademin för lärande, humaniora och samhälle, Högskolan i Halmstad
 • 2011–2018: dekan, humanvetenskapliga fakulteten, Mittuniversitetet
 • 2005–2011: prefekt, Institutionen för samhällsvetenskap, Mittuniversitetet
 • 2002–2004: avdelningschef, forsknings- och utbildningsbyrån, Universitetsförvaltningen, Mitthögskolan
 • 2000: prefekt, Institutionen för mänskliga resurser, affärsutveckling och miljö, Mitthögskolan

Susanna Öhmans personsida på Mittuniversitetets webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad

kontakt

 • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt