Avslutningshögtid i sann Eurovision-anda
Klädbyten, konfettibomber, utmärkelser, högtidliga tal och grattishälsningar. Det är bara några av de måsten som en riktig avslutningshögtid ska innehålla – även ett pandemiår som läsåret 2020/2021. Trots att årets högtid blev digital bjöds det på festlig stämning när det i fredags var dags för Högskolan att tacka de drygt 1 000 studenter som tog examen.
Den sista fredagen på läsåret har Högskolan som tradition sedan 2018 (år 2020 undantaget) att arrangera en gemensam avslutningshögtid för alla avgångsstudenter. I år smällde konfettibomberna av den 4 juni och det var Halmstad Studentkårs ordförande, Timmie Hansson, och vice ordförande, Elin Kjellsson, som höll i trådarna på scen.
– Det kändes superkul att få äran att vara konferencier. Eftersom jag själv tog examen förra året och därmed blev utan högtid var det extra kul att få vara med i år, sade Elin Kjellsson efteråt.
Högtiden sändes via studentwebben
Med start klockan 15.00 streamades högtiden via Högskolans studentwebb till studenter, deras vänner och anhöriga, Högskolans personal och alla andra som ville titta. Sändningen hade tittare från hela landet och stora delar av världen. De drygt 560 enheter som var uppkopplade fanns bland annat i Halland, Skåne, Stockholm, övriga Norden, Tyskland, Grekland, Indien, Kina, Japan, Bolivia och USA.
Högskolans rektor Stephen Hwang var först ut med sin hälsning till studenterna.
– Ni har investerat i något som ingen kan ta ifrån er och det är en bra utbildning som ger er fantastiska möjligheter på er väg framåt. På Högskolan är vi stolta över er och glada över den tid som ni har varit hos oss. Jag hoppas att ni alltid kommer att bära med er ljusa och trevliga minnen från er tid här. Stort grattis till er alla!
En snabbgenomgång av avslutningshögtiden.
Utmärkelsen Årets alumn delades ut
Därefter uppmärksammade Högskolan i Halmstad för fjärde året i rad en alumn som har utmärkt sig efter examen och som är en positiv förebild. Årets alumn var en hedrad och stolt Peter Uppman, som fick ta emot utmärkelsen av Högskolans vicerektor, Anders Nelson.
– Högskolan i Halmstad ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Både yrkesmässigt och privat skulle jag säga att jag är helt beroende av att ha gått på Högskolan, det har format hela mitt liv, sade Peter Uppman, tidigare student på Utvecklingsingenjörsprogrammet och numera innovationsstrateg på Region Halland.
Timmie Hansson var inte bara konferencier, utan som traditionen bjuder höll han även ett tal till alla avgångsstudenter i egenskap av ordförande för Halmstad Studentkår. Och han erkände att det var svårt att hitta rätt ord efter ett läsår som detta.
– Ert sista år blev över huvud taget inte som någon hade kunnat tänka sig och jag tycker att ni ska vara otroligt stolta över att ni har tagit er igenom det här året. Oavsett vilka motgångar ni möter, hur framtiden än ser ut och vilka val ni än kommer att stå inför, kom ihåg: det viktigaste är inte att lyssna på alla andra, det viktigaste är att följa sitt hjärta.
”Ni ska vara otroligt stolta över att ni har tagit er igenom det här året.”
Timmie Hansson, ordförande, Halmstad Studentkår
Fyra studenter tilldelades utmärkelsen Årets student
Och hjärtat för ett lärosäte är alla fantastiska studenter. Utmärkelsen Årets student delas sedan 2018 ut till en student vid varje akademi, som har utmärkt sig lite extra under sin studietid och är ett sätt för Högskolan att visa hur viktiga studenterna och deras insatser är.
I år hade Högskolans prorektor Pernilla Nilsson nöjet att få gratulera årets studenter: Ema Krcic vid Akademin för informationsteknologi, Aida Ekberg vid Akademin för företagande, innovation och hållbarhet, Alexandra Roberg vid Akademin för hälsa och välfärd samt Sara Karlsson vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle.
Årets studenter kände sig stolta över utnämningen och fick möjlighet att blicka både bakåt på sin studietid och framåt i livet.
– I sommar ska jag börja på mitt nya jobb så det blir en otrolig utmaning. Sedan åker jag upp till Västerbotten för att träffa min familj och kära vänner som jag inte har träffat på ett år på grund av pandemin. Och i livet ska jag försöka hitta mig själv i min nya yrkesroll som sjuksköterska. Jag ser fram emot alltihop väldigt mycket, sade Alexandra Roberg.
Som avslutning på de digitala festligheterna regnade det guldkonfetti över bandet Kvartitåtta som spelade Linnea Henrikssons låt ”Halmstad” samtidigt som namnen på Högskolans alla utbildningar avlöste varandra i bild.
Grattishälsningar från Högskolans personal var också ett trevligt inslag under avslutningshögtiden.
Fullspäckad vecka med mässor och stipendieutdelningar
Avslutningshögtiden är bara en av höjdpunkterna under avslutningsveckan, läsårets sista vecka. I samband med avslutningen träffades också alla studenter med programansvarig i respektive klass digitalt för en chans att säga hej då till varandra. Innehållet styr klasserna själva över och på Statsvetenskap – samhällsanalys och kommunikation hade de bjudit in riksdagens talman Andreas Norlén som gäst.
Högskolans årliga examensmässa Utexpo var också digital i år med examensprojekt i videoformat och en livesänd stipendieutdelning där flera av de vinnande studenterna deltog via mötesverktyget Zoom. Förutom stipendierna som delades ut under Utexpo, fick studenter även stipendier från Lektor Sten Fåhrés minnesfond, Vårdförbundet och till ”Georgis minne”. Drygt en halv miljon kronor delades ut totalt.
Praktikexpo är en årlig mässa där sistaårsstudenterna på programmet Språk, textbearbetning och digital kommunikation (tidigare Språkvetarprogram – inriktning textbearbetning) visar vad de har gjort och lärt sig under sin praktik.
– Jag trivdes väldigt bra med arbetsuppgifterna, som var meningsfulla att utföra och jag skulle gärna arbeta på samma sätt och helst på samma plats i framtiden, säger Camilla Larsson, som gjorde sin praktik på fastighetsbolaget HFAB:s enhet för marknad och kommunikation, där hon bland annat ägnade sig åt textgranskning och -analys av webbsidor.
Även arbetsgivarna var nöjda med språkvetarstudenternas praktiktid. Flera av studenterna har blivit erbjudna någon form av fortsättning efter praktikperiodens slut.
Text: Emely Niemi Jonsson
Läs mer
Årets alumn: ”Värdet av att studera på en mindre högskola är stort”
Utexpo bjöd på inspiration, innovation och pengaregn