Profilområde Smarta städer och samhällen
Smarta städer och samhällen är ett profilområde som är övergripande för Högskolan. Det inkluderar all forskning, utbildning och samverkan som bedrivs inom smarta städer och samhällen på lärosätet. Fokus inom profilområdet ligger på smart mobilitet, smart energi och den smarta invånaren i små och medelstora städer. Mycket av det som görs sker tillsammans med organisationer och det omkringliggande samhället, med lokala förutsättningar som utgångspunkt.
Forskning i samverkan inom smarta städer och samhällen
Att bedriva forskning i samverkan är viktigt för att kunna utveckla samhället. Det är genom samarbeten mellan olika discipliner och organisationer verkliga förbättringar och förändringar kan komma. Forskningen på Högskolan är internationellt känd och bedrivs i lärosätets innovations- och forskningsmiljöer.
Pågående forskning
Inom profilområde Smarta städer och samhällen bedrivs forskning inom flera olika områden. Många projekt är mångvetenskapliga och gränsöverskridande. Profilområdets fokus ligger främst inom Smart Mobility, Smart Energy och Smart Citizens and Communities, men sträcker sig även till andra områden. Forskningen inom profilområdet inkluderar alla Högskolans fem forskningsmiljöer och de fyra akademierna.
Forskningsprojekt på Högskolan
Läs mer om Högskolans forskning i det digitala forskningsmagasinet Samspel:
Forskningsnyheter inom Smarta städer och samhällen
-
Professorsporträttet: från hobby till karriär
Ying Fu, professor i tillämpad elektromagnetism, har alltid haft ett intresse för teknologi och...
-
Högskolan knep en andra plats i internationell AI-tävling
Ett lag från Centrum för forskning om tillämpade intelligenta system vid Högskolan i Halmstad...
-
Biologisk mångfald naturligt i den smarta staden
Hur vill du att framtidens stad ska se ut? Drömmer du om en värld som grönskar och spirar av liv?...
-
Hållbar tillverkning mer relevant än någonsin
Ökande efterfrågan på formgivna produkter kombinerat med allt större medvetenhet kring jordens...
-
Inbyggda system blir intelligenta
Alla tekniska prylar med en dator och en specifik funktion är ett inbyggt system. Det kan vara allt...
Samverka med Högskolans forskare
Är du intresserad av att samarbeta med våra forskare? Ett samarbete med en forskare kan innebära allt från att utbyta erfarenheter och idéer till att samla forskningsresurser och dela finansiering.
Innovations- och samverkansarenor
Högskolans innovations- och samverkansarenor används till allt från att bolla idéer och testa färdiga produkter till att simulera miljöer för utbildning. Arenorna används av studenter, lärare, forskare och av företag och organisationer som Högskolan samverkar med.
Högskolan är också aktuell i flera nationella arenor, bland dessa Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI) och Drive Sweden.

Kompetensutveckling inom smarta städer och samhällen
Högskolan i Halmstad erbjuder både kompetensutveckling och kompetensförstärkning. Inom smarta städer och samhällen görs detta främst via nedanstående projekt och satsningar.
Utbildning inom informationsteknologi
Arbetar du inom området informationsteknologi, eller har du ett intresse för till exempel AI eller cybersäkerhet? Höj din kompetens med någon av våra IT-kurser för yrkesverksamma.
Utbildning inom entreprenörskap och företagsledning
Arbetar du som företagsledare eller entreprenör eller vill utvecklas inom AI, digital marknadsföring eller globalt entreprenörskap? Läs mer om våra kurser för yrkesverksamma entreprenörer och chefer.
Entreprenörskap och företagsledning
Ciscoakademi
Cybersäkerhet blir ett allt viktigare ämne, inte minst för studenter inom IT. Högskolan i Halmstad bedriver både utbildning och forskning inom området och har fått förtroendet att hålla i cybersäkerhetskurser för andra lärosäten.
Läs mer
Utbildning inom smarta städer och samhällen
Mycket av den utbildning som Högskolan erbjuder genomsyras av Smarta städer och samhällen. Den handlar dels om hur smarta städer och samhällen fungerar, och om hur vi ska ta oss dit. Utbildningen bedrivs på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
Profilområde Smarta städer och samhällen går väl i linje med att Högskolan är det innovationsdrivande lärosätet.
Forskarutbildning
Högskolan har examensrättigheter för forskning i tre områden: innovationsvetenskap, informationsteknologi samt hälsa och livsstil.
Forskarskolor inom Smarta städer och samhällen
Embedded and Intelligent Systems Industrial Graduate School (EISIGS)
Nationell företagsforskarskola inom området Smart industri
2020 startade den nya företagsforskarskolan Smart Industry Sweden på Högskolan i Halmstad, Högskolan Väst, Högskolan i Skövde, Jönköping University och Mittuniversitetet i nära samarbete med KK-stiftelsen. Det är den största företagsforskarskolan i Sverige inom området Smart industri. Den riktar sig till företag som vill stärka sin konkurrenskraft genom att forma framtida nyckelpersoner för industriell utveckling med ny värdefull kompetens kopplat till Smart industri.
Sommarskolor inom Smarta städer och samhällen
DHC+ sommarskola
Swedish Summer School on Cyber-Physical Systems
Grund- och avancerad nivå
Inom området smarta städer och samhällen erbjuder Högskolan flera utbildningar på grundnivå och avancerad nivå. Både enskilda kurser och hela program finns i utbudet, bland annat masterprogram i energismart innovation i byggd miljö, inbyggda och intelligenta system samt digital tjänsteinnovation.

Kontakta profilområde Smarta städer och samhällen
Vill du komma i kontakt med någon inom profilområde Smarta städer och samhällen? Fyll i formuläret och beskriv vad vi kan hjälpa dig med, så sätter vi dig i kontakt med rätt person.
Om profilområde Smarta städer och samhällen
Smarta städer och samhällen ska stödja ett brett samarbete vid Högskolan inom forskning och utbildning samt mellan olika forskningsspecialiseringar där man möter utmaningarna tillsammans med relevanta intressenter, exempelvis industri, kommuner och region.
Fokus inom profilområdet
Profilområdet är tvärvetenskapligt och bygger på befintliga starka forskningsmiljöer, med särskild inriktning på innovativa och hållbara lösningar för företag och region, för att kunna möta utmaningar för utveckling av städer och samhällen. Tyngdpunkten inom profilområdet ligger på små och medelstora städer och samhällen. Profilområdet är en del av Högskolans KK-miljö Forskning för Innovation.
Profilområde Smarta städer och samhällen handlar om att skapa hållbarhet genom att använda informations- och kommunikationsteknik. Hållbarheten kan i det här sammanhanget ses ur tre olika perspektiv, ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar. Alla aktiviteter inom profilområdet kan kopplas till ett eller flera av FN:s 17 globala hållbarhetsmål.
Fokus inom Smarta städer och samhällen ligger främst inom Smart Mobility, Smart Energy och Smart Citizens and Communities. Exempel på aktiviteter inom Smarta städer och samhällen finns också inom Smart Buildings och Smart Health, vilket också blir en del av Högskolans andra profilområde Hälsoinnovation.
Smarta städer och samhällen är ett av två lärosätesövergripande profilområden, och det senaste etablerade av de två, vid Högskolan i Halmstad. Det andra profilområdet är Hälsoinnovation.
Årsberättelse
Beställ eller läs 2019 års årsberättelse för profilområde Smarta städer och samhällen.

Innovationskonferensen 2019
Den 19 september samlades forskare, studenter, näringslivsrepresentanter och andra intressenter på Högskolan i Halmstad för att diskutera framtidens smarta städer och samhällen.