Objektiv klassificering av metallytor – METALsurf
Stora kostnader och ledtidsförluster orsakas av returnerade aluminiumprodukter – till stor del i onödan. En stor del av klagomålen på metallprodukter beror på visuella ytdefekter. Syftet med projektet är att utveckla kunskap och metoder som kan användas, helt eller delvis, för utveckling av objektiv klassificering av visuella krav på produktytor från profil till bearbetad och ytfärdig produkt.
Stora kostnader och ledtidsförluster orsakas av returnerade aluminiumprodukter – till stor del i onödan. En stor del av klagomålen på metallprodukter beror på visuella ytdefekter. Idag finns det ett antal bransch- och företagsklassificeringssystem som vanligtvis skiljer sig åt mellan olika leverantörer och kunder, och mellan olika branscher. Exempelvis används olika system beroende på om ytan ska exponeras utomhus eller inte, vilka estetiska krav som kännetecknar branschen, vilka krav slutkunden förväntas ha och så vidare.
Projektet avser, med stöd av objektiv och ISO-baserad 3D-ytmätningsteknik, och studier av användares och kunders upplevda kvalitet, att utarbeta allmänna riktlinjer för en mätbar och toleransbaserad klassificering av visuellt objektiv samt subjektiva krav på extruderade och pressgjuten aluminium och valsade stålytor.
Syftet med projektet är att utveckla kunskap och metoder som kan användas, helt eller delvis, för utveckling av objektiv klassificering av visuella krav på produktytor från profil till bearbetad och ytfärdig produkt. Projektet förväntas skapa förutsättningar för gemensamma nationella och i förlängningen internationella standarder för klassificering av metallytor.
Om projektet
Projektperiod
2019-11-01 till 2023-04-30
Finansiär
Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, en satsning som drivs av VINNOVA, Energimyndigheten och forskningsrådet Formas
Projektledare
Bengt-Göran Rosén, professor, Högskolan i Halmstad
Andra medverkande forskare
- Sabina Rebeggiani, universitetslektor, Högskolan i Halmstad
- Martin Bergman, universitetsadjunkt, Högskolan i Halmstad
- Lars Bååth, professor, Högskolan i Halmstad
- Lars Eriksson, Tekniska högskolan i Jönköping
Samarbetsparter
- Hydro Extrusion Sweden
- Svenskt Aluminium
- Ahlins i Habo
- A-lackering
- Profilgruppen
- Klarvik
- IKEA of Sweden
- Hydal
- Bodycote
- Alutrade
- Thule
- Holsby Metall
Mer information
Vinnovas projektsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.