Sök

Gröna företagare i skolbänken

För företagare och rådgivare som arbetar med gröna näringar inom jord, skog och vatten utvecklas det unika magisterprogrammet GAIN – Green Agri Industry Innovation. Forskare och lärare inom forskningsområdet grön innovation står bakom utvecklingen och genomför utbildningen. I april avslutades den första kursen och deltagarna fick presentera sina affärsmodeller inför sakkunniga.

Under avslutningsdagen fick kursdeltagarna presentera sina arbeten kring företagsutveckling och affärsmodell för kursens lärare, Henrik Barth och Per-Ola Ulvenblad, Högskolan i Halmstad, samt för tre experter från näringslivet, Per Greiff, SEB Halmstad, Emil Johansson, ALMI och Anders Richardsson, LRF Halland.

Tuff men konstruktiv kritik

Deltagarna fick besvara tuffa men konstruktiva frågor när de presenterade sina affärsmodeller.

– Om jag inte hade gått den här utbildningen hade jag fått anlita dyra konsulter, nu har jag har fått redskap så att jag kan tänka och agera på egen hand, berättar Gill Croona som driver en hälsogård i Grimeton utanför Varberg.

Kursdeltagarna har olika inriktning på sitt företagande inom gröna näringar, såsom mejeri och osttillverkning, utbildning, rehab och hälsa, skogsbruk, köttproduktion samt transport.

Viktiga inspel till stödfunktioner

En av deltagarna är Ingvor Johansson, landsbygdsutvecklare vid Länsstyrelsen, hon berättar att det är viktigt att få ta del av denna kunskap och nätverk i sin roll som rådgivare:

– Att få ta del av gröna företagares tankar och problem gör att vi kan förstå förutsättningarna för företagare bättre, vilket gör att vi också kan hjälpa dem på bästa sätt.

Text: Ida Fridvall

Publicerad

kontakt

Dela