Sök

Odla utan jord – framtidens odling

Under sommaren ekar Högskolans lokaler ganska tomma, men i Fab Lab är det full fart. Här har det under tio intensiva veckor rått febril aktivitet, när studenterna på sommarkursen Fab Lab Summer Design Project har, i samarbete med företaget Futufarm, utvecklat system för hydroponisk odling, det vill säga odling utan jord.

I torsdags, den 15 augusti, redovisade studenterna sina projekt på Stadsbiblioteket i Halmstad. I publiken fanns representanter från bland annat Halmstads kommun och Region Halland. Martin Bergman, universitetsadjunkt och kursansvarig, hälsade både åhörarna och studenterna välkomna, och berättade hur stolt han är över resultaten:

– På tio veckor har fem riktigt intressanta projekt utvecklats. Det här hade inte varit möjligt utan studenterna, så jag vill tacka er å Högskolans vägnar, inledde han, och fortsatte med att även tacka projektets samarbetspartners Futufarm och Smarta Byar.

”Resultatet är jättehäftigt. Jag är så imponerad så jag vet inte riktigt vart jag ska ta vägen!”

Anders Nilsson, en av Futufarms två grundare

Intressanta presentationer med stor potential

Under kursen har studenterna varit indelade i fem olika grupper som alla har undersökt olika aspekter av hydroponisk odling. Arbetet har bland annat lett fram till visioner om flytande kolonilotter, väggmonterade odlingsmoduler och ett upplevelsecentrum för barn och vuxna. Anders Nilsson, en av Futufarms två grundare, var imponerad av studenternas insatser:

­– Resultatet är jättehäftigt. Jag är så imponerad så jag vet inte riktigt vart jag ska ta vägen! Varje projekt är intressant på sitt sätt. Vi kommer att titta på koncepten och se om det finns någonting som vi kan gå vidare med. Vi är jättenöjda med samarbetet.

Ett bord fullt med olika, kreativa saker. Foto.

Vad är hydropnisk odling?

När man odlar hydroponiskt använder man sig inte av jord. Istället odlar man i vatten och näringslösning. Växtens rötter befinner sig i vattnet, och kan på det sättet suga åt sig näringen. Genom att använda sig av speciella lampor som imiterar dagsljus kan man odla i till exempel containrar.

Projekt för stadsodling och utbildning

Ella Arenlind ska börja sitt tredje år på programmet Digital design och innovation till hösten. I stället för att ligga på stranden under juni, juli och augusti har hon spenderat sina dagar på Fab Lab. Hon har, tillsammans med sin grupp, arbetat med ett projekt kring implementering av hydroponisk odling i en stadskärna.Gruppen har utvecklat konceptet Hydro House, ett upplevelsecentrum dit barn och deras föräldrar skulle kunna komma för att uppleva hydroponik, och på det sättet lära sig mer om framtidens odling. Projektets syfte är att odla i stadskärnan, och också att utbilda och att främja hydroponiska odlingar.

– Genom att odla hydroponiskt kan man spara stora mängder vatten, vilket är avgörande för att skapa en hållbar framtid. Det gör det också möjligt att flytta odling in till städerna. På det sättet kommer odlingen närmare konsumenten, säger Ella Arenlind, och konstaterar:

– Den här sommarkursen har varit jätterolig! Jag kommer verkligen att sakna Fab Lab nu när den är slut!

En ung, blond kvinna vid en monter. Foto.

Ella Arenlind

Studenternas projekt finns utställda på Stadsbiblioteket i Halmstad, plan 2. De kommer också att ställas ut under Livsmedelsdagarna på Hotel Tylösand den 11–13 september.

Publicerad

kontakt

Dela