Sök

Inspiration: Vad kan du jobba med efter utbildningen?

Simon Strandvik började sin hållbarhetsresa när han utbildade sig till agronom vid Uppsala universitet, där han fördjupade sig i ämnen som kretslopp, markanvändning, klimatutsläpp och matproduktion. Idag är han VD och hållbarhetsrådgivare på Greentime, ett bolag han startade 2014 för att utifrån de globala målen hjälpa evenemangarrangörer att få struktur och inspiration i hållbarhetsarbetet i sin helhet, såväl miljömässig och social som ekonomisk.

"När människor är på evenemang blir vi mer mottagliga för budskap. Vi vill att arrangörer agerar på det, utan att det ska bli spel för gallerierna."

Simon Strandvik

När hållbarhet och affärsidé blir ett

– Efter att ha avlagt min masterexamen i miljövetenskap jobbade jag nationellt med energifrågor inom lantbrukssektorn och fick sedan möjlighet att jobba med miljöfrågor kring större evenemang. När jag äntligen blev varm i kläderna kom jag till klarhet om det stora kunskapsgapet i miljöfrågor inom evenemangsbranschen, säger Simon Strandvik.

Idag utfärdar Greentime Sveriges främsta hållbarhetscertifiering för evenemang och driver digitala planeringsverktyg för att göra det komplexa hållbarhetsarbetet enkelt och strukturerat för evenemang. Tillsammans med ett fantastiskt team och många samverkanspartners har Simon Strandvik funnit en viktig plats i den globala utmaningen. Vid evenemang finns det stora möjligheter att skicka med positiva och fina signaler till besökare och deltagare, som de i sin tur kan ta med sig hem till sin vardag. Han förklarar:

– När människor är på evenemang blir vi mer mottagliga för budskap. Vi vill att arrangörer agerar på det, utan att det ska bli ett spel för gallerierna. Det är just här vi kan bidra med omställningen. Det kan leda till massiva ringar i vattnet när det handlar om stora evenemang som till exempel O-ringen, Malmöfestivalen eller handbolls-VM, som vi idag har som kunder.

Simon Strandvik, VD och hållbarhetsgivare på Greentime. Fotograf: Susanna Jonasson

Miljö, innovation och hållbarheträtt i tiden

Det roligaste med Simon Strandviks jobb är att varje dag få inspirera andra till att agera. Hållbarhet är och kommer vara på tapeten en lång tid framöver, men förvånansvärt många vet lite om vad de kan göra i praktiken:

– Jag gillar att få vara med och knuffa lite i rätt riktning, och bidra till att andra känner sig stolta och börjar gå till action. Det är oerhört kul att få ta del av resan som andra gör, och som jag känner att jag själv startat.

Simon Strandvik kan försäkra oss om att kompetens inom hållbarhet idag är eftertraktad, och att en utbildning inom området kommer förbli en konkurrensfördel även i framtiden. Människor, medarbetare och kunder värdesätter i allt högre utsträckning hur företag arbetar med hållbarhet, och därmed ser han bara fördelar med att läsa programmet Miljö, innovation och hållbarhet.

– Gör det bara! Går du utbildningen och får fördjupad kunskap om hållbarhet i kombination med innovation och affärsutveckling kommer du kunna göra stor skillnad i framtiden. Gör det däremot inte för enbart jobbets eller pengarnas skull – du måste känna att du på riktigt vill göra skillnad i riktning mot det hållbara samhället, oavsett om det handlar om att minska kemikalieanvändning och klimatutsläpp eller bidra till ökad jämställdhet, avslutar Simon Strandvik.

Text: Katarina Tran
Foto: Privat

Publicerad

kontakt

Dela