Sök Stäng

Vanliga frågor om studier

När du ska börja studera, eller under din studietid, kan många frågor och funderingar uppstå. På den här sidan kan du läsa ett antal vanliga frågor och svar om allt från ansökning och behörighet till examensbevis och kursplaner.

Nedan hittar du information om studier på Högskolan. Om du inte hittar det som du letar efter är du välkommen att kontakta Högskolans studie- och karriärvägledare.

Frågor om högskolestudier

Hur söker jag till Högskolan?

Nedan kan du läsa om hur du anmäler dig till kurser och program på Högskolan.

Söka till Högskolan

Du kan även läsa mer på antagning.se.

Antagning.se Länk till annan webbplats.

Behöver jag skicka in mina betyg och andra handlingar när jag anmäler mig till en utbildning?

De flesta behöver inte ladda upp någonting men det beror på när och var du har studerat tidigare. Ta reda på om du behöver ladda upp något och läs mer om hur du gör för att ladda upp rätt dokument på antagning.se.

Antagning.se – Ladda upp rätt papper Länk till annan webbplats.

Hur vet jag om jag är behörig?

För att kunna studera på högskolan behöver du ha vissa förkunskaper (behörighet). Det finns grund­läggande och särskild behörighet.

Du kan vara behörig genom gymnasie­skolan, International Baccalaureate (IB), Komvux, folk­högskola, utländsk gymnasieutbildning eller reell kompetens.

På Antagning.se hittar du information om vad som gäller för dig beroende på vad och var du läst, men också när du fick ditt betyg.

Antagning.se – Betyg och behörighet Länk till annan webbplats.

De flesta utbildningar kräver inte bara grundläggande behörighet utan även särskild behörighet. Kontrollera noga att du har den behörighet som krävs innan du anmäler dig till en utbildning. Om du saknar någon behörighet kan du komplettera.

Vad gör jag om jag inte är behörig?

Kontakta Vuxenutbildningen i den kommun där du är folkbokförd för att läsa in den behörighet som du saknar. Om du vill läsa ett ingenjörsprogram vid Högskolan i Halmstad kan Tekniskt basår eller Teknisk bastermin möjligen vara alternativ.

Tekniskt basår Länk till annan webbplats.

Teknisk bastermin Länk till annan webbplats.

Hur görs urvalet?

Om det är fler behöriga sökande än det finns platser till en utbildning fördelas platserna genom urval. Urvalet resulterar i att du blir antagen, reservplacerad eller struken. Vilken urvalsgrupp just du tillhör beror på din studiebakgrund. Om du har flera olika meriter, till exempel både betyg och högskoleprovet, kan du placeras i flera urvalsgrupper samtidigt.

Du kan läsa mer om platsfördelning och urval på antagning.se.

Antagning.se – Platsfördelning och urval Länk till annan webbplats.

Du kan läsa mer om urval vid Högskolan i Halmstad på webbsidan Urval.

Urval

Vad är högskoleprovet?

Högskoleprovet är ett frivilligt prov. Om du skriver det deltar du i fler urvalsgrupper i antagningen till Högskolan. Det ökar dina chanser att komma in på populära utbildningar om du har behörighet. Provet skrivs normalt två gånger om året.

På studera.nu kan du läsa mer om anmälan och hur du kan förbereda dig samt öva på gamla prov.

Studera.nu – Det viktigaste om högskoleprovet Länk till annan webbplats.

Vad händer om jag står som reserv?

Har du en reservplats vid Högskolan i Halmstad kan du läsa mer om reservantagning på webbsidan Reservantagning.

Reservantagning

Kommer jag in på utbildningen?

Om du vill se vilken antagningspoäng som har krävts under tidigare terminer för att komma in på en viss utbildning kan du titta på antagningsstatistiken hos UHR (Universitets-och högskolerådet).

UHR – Antagningsstatistik Länk till annan webbplats.

Mina betyg syns inte på antagning.se. Hur kommer det sig?

När du har en aktiv anmälan på antagning.se kommer dina nytillkomna meriter att uppdateras.

Hur gör jag om jag har en utländsk gymnasieutbildning och vill studera vidare i Sverige?

Du som har utländsk gymnasieutbildning och har goda kunskaper i svenska och engelska kan söka högskoleutbildning i Sverige. På antagning.se finns mer information för dig med utländsk gymnasieutbildning.

Antagning.se – Utländsk gymnasieutbildning Länk till annan webbplats.

I UHR:s bedömningsstjänst på studera.nu kan du se vad din utländska utbildning motsvarar.

Studera.nu – Utländska meriter Länk till annan webbplats.

Jag läser på en annan högskola. Kan jag byta till Högskolan i Halmstad?

Om du funderar över möjligheten att fortsätta dina studier på Högskolan i Halmstad kan du ansöka om så kallad antagning till senare del av program. Det kan också vara bra att ansöka till programmet från början, som ditt andra val, om du inte kommer in på senare del av program. Om du blir antagen till senare del av program eller programmet från början ansöker du om tillgodoräknande för dina tidigare studier. Obs! Från och med vårterminen 2024 är det inte längre möjligt att söka till senare del av Sjuksköterskeprogrammet.

Du kan läsa mer om senare del av program via länken nedan.

Senare del av program Länk till annan webbplats.

Vad behöver jag göra för att få studiemedel från CSN?

På CSN:s, Centrala Studiestödsnämndens, webbplats hittar du information om de fem steg som krävs för att få studiemedel från CSN, allt från ansökan till registrering på kurser.

CSN – Vad behöver jag göra för att få min första utbetalning av studiemedel? Länk till annan webbplats.

Hur fungerar det med högskolepoäng (hp)?

En termins heltidsstudier motsvarar 30 högskolepoäng (hp) som du läser under 20 veckor (en veckas utbildning på heltid = 1,5 hp). En utbildning på 180 hp innebär 3 års heltidsstudier. Det finns kurser och program som går på halvfart eller deltid, det vill säga 50 procent eller 25 procent av heltid. Exempelvis tar det 20 veckor att läsa en kurs på 15 hp som går på halvfart.

Vad är det för skillnad mellan att läsa program och kurser?

Ett program innehåller flera olika kurser som tillsammans leder fram till en examen. Programmen är kopplade till en utbildningsplan där kurserna finns specificerade och målen för utbildningen finns beskrivna. Om du vill läsa fristående kurser och bygga en egen examen (generell examen) finns det många saker som du behöver tänka på.

Kontakta gärna en studievägledare inom det område som du är intresserad av för att se om vi kan utfärda den examen som du efterfrågar samt för planering och information.

Vad är det för skillnad mellan högskole-, kandidat- och masterexamen?

Alla kurser och program på ett universitet eller en högskola delas in i tre nivåer: grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Varje nivå har sina egna examina. Läs mer om utbildningsnivåer och examina på studera.nu.

Studera.nu – Utbildningsnivåer och examina Länk till annan webbplats.

Vad är det för skillnad mellan en generell examen och en yrkesexamen?

En generell examen innehåller ett huvudområde som visar profilen i examen. En yrkesexamen har en tydlig koppling till ett visst yrkesområde och en sådan kan du endast få om du har följt ett program som leder till en yrkesexamen.

Hur kan jag få tag i en studentlägenhet i Halmstad?

Du hittar information om boendealternativ, samt om Halmstad Studentkårs verksamhet, på studentkårens webbplats.

Halmstad Studentkår – Bostad Länk till annan webbplats.

Finns det några lov på Högskolan?

Som student har du inga lov med undantag av sommaruppehållet.

Var hittar jag kursplan och litteraturlista?

I kursplanen kan du se kurslitteratur, kursens innehåll, mål och vad du förväntas kunna vid kursens slut samt undervisningsformer och examinationsformer för kursen. Du kan söka efter kursplaner via länken nedan.

Kurs- och utbildningsplaner

Var hittar jag utbildningsplaner?

I utbildningsplanen finns information om ett program, bland annat utbildningens mål, det huvudsakliga upplägget i programmet, vilka kurser som ingår, uppflyttningskrav samt den examen som utbildningen leder till. Du kan söka efter utbildningsplaner via länken nedan.

Kurs- och utbildningsplaner

Vad innebär registrering på en kurs?

Du behöver anmäla till Högskolan att du tänker gå din kurs genom att registrera dig på kursen. Det gäller inför varje ny kurs som du ska studera. När registreringen är öppen hittar du en knapp för registrering direkt på startsidan i Ladok för studenter. Där kan du även se när registreringen stänger. Det är viktigt att du registrerar dig i tid för att inte mista din plats. Vi länken nedan finns mer information om registrering.

Registrera dig på kurs

Var hittar jag mitt schema?

Du hittar ditt schema genom att logga in på Min sida via studentwebben. Du kan också söka fram ditt schema, ta del av tentaschema och läsårsindelning på sidan Schema.

Schema

Hur får jag mitt examensbevis?

Efter dina studier behöver du själv ansöka om ditt examensbevis, du får inte det automatiskt. Nedan finns mer information om hur du ansöker om examensbevis.

Examensbevis

I Högskolans lokala examensordning finns mer information om, och bestämmelser för, varje examina.

Examen

Hur gör jag för att återuppta mina studier om jag vill slutföra en kurs eller ett program?

Om du läst en kurs tidigare men inte avslutat den kan du bli omregistrerad på kursen och delta i undervisningen i mån av plats. Observera att du inte är berättigad till studiemedel för redan avklarad delpoäng i en kurs. Kontakta Servicecenter för eventuell omregistrering och för att få tillgång till webbaserat kursmaterial. Du når Servicecenter via mejl.

servicecenter@hh.se

Om kursen har ändrats behöver du kontakta kursansvarig för att få reda på vad du behöver komplettera för att bli klar. Servicecenter kan hjälpa dig med kontaktuppgifter till aktuell kursansvarig. Om du läser en annan kurs som motsvarar kursen/delen på Högskolan i Halmstad kan du ansöka om tillgodoräknande.

Har du flera oavslutade kurser i ett program och vill få ut examen, kontakta programansvarig för ditt program. Finns inte ditt program kvar längre kontakta Högskolans studie- och karriärvägledare.

Kan jag tillgodoräkna tidigare studier om jag studerar på Högskolan i Halmstad?

Högskolan ger inga förhandsbesked på vad du kan tillgodoräkna dig från tidigare studier. För att ansöka om tillgodoräknande måste du vara student, antagen och studerande vid Högskolan i Halmstad. Att du studerar innebär att du är registrerad och aktiv på ett program eller minst en kurs vid Högskolan i Halmstad.

Läs mer om tillgodoräknande via länken nedan. På sidan Tillgodoräknande finns även en länk till validering med information om att tillgodoräkna tidigare arbetslivserfarenhet.

Tillgodoräknande

Du kan själva jämföra kursplaner för att se om innehållet i kursen och kursens mål motsvarar de kurser som du har läst tidigare. Du hittar kursplaner nedan.

Kursplan

Går det att validera mina erfarenheter från arbetslivet på Högskolan i Halmstad?

Syftet med validering inom högre utbildning kan vara att:

  • bli behörig till en utbildning. Du bedöms då utifrån andra meriter än formella betyg.
  • tillgodoräkna dig hela eller delar av en kurs.

Läs mer om vad reell kompetens och validering innebär och hur du ansöker om det på sidan Validering.

Validering

Vad kan jag jobba med efter utbildningen?

På respektive programsida finns exempel på vad du kan arbeta med efter studierna baserat på alumnenkäter. Du hittar Högskolans program nedan.

Hitta din utbildning

Du kan också kontakta Högskolans studie- och karriärvägledare för att få mer information om exempel på fler tjänstetitlar efter ett program.

Du kan även läsa om arbetsmarknadsprognoser och lönestatistik för yrken och arbetsområden på studera.nu.

Studera.nu – Etableringsgrad Länk till annan webbplats.

Vilket studiestöd kan jag få under min studietid på Högskolan i Halmstad?

Högskolan erbjuder bland annat IT-support, Studenthälsan, pedagogiskt stöd för dig med en funktionsnedsättning, studie- och karriärvägledning samt studietips för grupparbeten, goda studievanor och att skriva tenta.

Studiestöd

Studietips

Jag har en funktionsnedsättning, vilket stöd kan jag få under studietiden?

Om du har en funktionsnedsättning som blir ett hinder i studierna kan du få så kallat pedagogiskt stöd under din studietid. Det pedagogiska stödet ska ge förutsättningar för dig att nå lärandemålen – de mål för utbildningen som gäller för alla studenter. Läs mer via länken nedan.

Funktionsnedsättning och pedagogiskt stöd

Hur hittar jag aktiviteter och evenemang för studenter på Högskolan i Halmstad?

I Högskolans studentkalender samlas olika aktiviteter och evenemang för studenter.
Du kan till exempel hitta karriärföreläsningar, sociala träffar och andra aktiviteter för Högskolans studenter.

Studentkalender

På Högskolan finns programföreningar som är kopplade till utbildningarna samt många andra studentföreningar och nätverk, bland annat en egen kör, en förening som bygger en bil som drivs av solenergi samt en idrottsförening.

Föreningsliv och engagemang

Hur kan jag komma i kontakt med arbetsgivare under min studietid?

Högskolan har en platsbank med annonser från arbetsgivare som söker studenter och tidigare studenter för olika former av anställningar. Det finns även erbjudanden om praktikplatser och examensarbete/exjobb.

Platsbank

En del program har praktikperioder och/eller andra samarbeten med arbetslivet där du får möjlighet att knyta värdefulla kontakter.

Det arrangeras även arbetsmarknadsdagar och andra mässor på Högskolan i Halmstad. Läs mer om det i studentkalendern.

Studentkalender

Kan jag praktisera eller studera utomlands under min studietid?

På de allra flesta program vid Högskolan i Halmstad finns möjlighet att läsa en del av utbildningen vid ett av Högskolans partneruniversitet utomlands. Högskolans internationella handläggare finns tillgängliga för dig som student för att:

  • hjälpa dig att se vilka möjligheter som finns inom just din utbildning.
  • stötta dig i ansökningsprocessen.
  • hjälpa dig att få kontakt med andra studenter som har varit på studentutbyte eller ska åka på utbyte samtidigt som du.

Om det ingår praktik i din utbildning kan du passa på att få internationell erfarenhet genom att göra praktiken utomlands.

Läs mer om olika utlandsmöjligheter på sidan Studera utomlands.

Studera utomlands

Du kan även kontakta Högskolans internationella handläggare via mejl.

helpdesk.exchange@hh.se

Jag behöver pausa eller avbryta mina studier. Hur gör jag det?

För att få behålla din plats på din utbildning behöver du ha ett särskilt skäl till ditt studieuppehåll. Vad som gäller vid studieuppehåll, studieavbrott och anstånd med studierna kan du läsa om på sidan Studieupphåll.

Studieuppehåll

Vad gör jag om jag blir sjuk under studietiden?

Om du blir sjuk eller om ditt barn blir sjukt är det viktigt att du tar reda på vad som gäller för att du ska få sjukpenning eller få behålla ditt studiemedel. Läs hur du gör via länken nedan.

Sjukfrånvaro

Vad händer om jag inte klarar en tenta?

Om du blir underkänd på en tenta har du rätt att göra om tentan vid ett senare tillfälle, en så kallad omtenta. I en kurs ges totalt tre tentatillfällen – en ordinarie tenta och två omtentor. Om du behöver fler än två omtentatillfällen har du möjlighet att tentera nästa gång kursen ges. Det gäller oavsett om du har utnyttjat samtliga tre tentatillfällen i kursen eller inte. Om du ska skriva en omtenta nästa gång kursen ges måste du även vara beredd på att kursplanen och kursens innehåll kan ha ändrats. Läs mer via länken nedan.

Omtenta

Vad är uppflyttningskrav?

Uppflyttningskrav och eventuella utbildningsspärrar i din utbildning står skrivna i din utbildningsplan. De finns för att du ska ha tillräckliga kunskaper och förutsättningar för att kunna klara kurserna som följer på nästa läsår eller termin eller för att vissa kurser kräver en viss behörighet. Kraven kan vara utformade på olika sätt beroende på vilket program du studerar. Du hittar mer information om uppflyttningskrav via länken nedan.

Uppflyttningskrav

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt