Hassan Mashad Nemati, signal- och systemteknik
Hur är det att komma från ett annat land och vara industridoktorand på Högskolan i Halmstad? Hassan Mashad Nemati kommer från Iran och han doktorerar inom inbyggda och intelligenta system.
Vad forskar du om?
– Mitt forskningsprojekt är ett samarbete med Halmstads energi och Miljö Nät AB (Hem Nät). Syftet med projektet är att minska antalet strömavbrott i eldistributionen. Vi undersöker och implementerar data mining-tekniker för att upptäcka fel, förebygga elavbrott, och optimera skötsel och underhåll.
– Det blir strömavbrott i genomsnitt cirka 20 minuter per kund och år i Hems nätverk. Företagets primära mål är att få ner detta till 10 minuter eller mindre per kund.
Hur är det att vara doktorand?
– Ibland är det stressigt, speciellt vid deadline eller när man ska påbörja ett nytt experiment. Men som doktorand får du det bästa av två världar eftersom du både är forskare och student. Du är ansvarig för ditt projekt, men har samtidigt hela tiden handledare som hjälper och vägleder dig. Det krävs att du undervisar, men du har också friheten att läsa egna kurser. Du har även möjlighet att vara med på konferenser över hela världen, och möta forskarkollegor.
– Så för det mesta gillar jag verkligen att vara doktorand och att ha möjlighet att skapa någonting som är intressant och användbart.
Hur ser en typisk dag ut?
– Jag tror inte att det finns något sådant som en typisk dag för en doktorand. Varje dag är det något speciellt som har hög prioritet och som man måste göra just då. Det kan exempelvis vara att arbeta med nya experiment, skriva en vetenskaplig artikel, träffa dina handledare eller att förbereda uppgifter eller powerpointpresentationer inför föreläsningar.
Hur är det att komma från ett annat land för att doktorera i Sverige?
– I början kan det vara svårt att anpassa sig och sin livsstil till den nya miljön. Men jag tror att det är lättare att studera eller arbeta i Sverige än i många andra europeiska länder. Allt i Sverige är välorganiserat och baserat på fasta regler. Därför kan man lätt anpassa sig. Nästan alla människor talar engelska, så man behöver inte lära sig svenska för att göra enkla saker som att handla, resa eller kommunicera med andra.
Hur är det att doktorera när man samtidigt är knuten till ett företag?
– För närvarande arbetar jag på företaget en dag i veckan, men det kommer förmodligen att bli mer med tiden. Där har jag ett eget kontor och tillgång till deras system. Det är verkligen bra att jag regelbundet kan träffa och prata med företagets egna experter. Resten av veckan är jag på Högskolan. Att arbeta med ett företag innebär mycket ansvar eftersom man ställs inför riktiga praktiska problem och min forskning leder till lösningar i verkliga situationer. Uppgiften är utmanande men framför allt motiverande och rolig.
Hur är det att undervisa?
– Jag gillar verkligen att undervisa och min mamma var själv lärare. Att kunna undervisa är en färdighet som jag tror kan vara väldigt användbar för mig i framtiden. Man får själv arbeta med att på ett enkelt sätt försöka förklara olika ämnen och göra sina meningar och sitt språk lätt att förstå. Det är bra att kunna när man sedan ska göra presentationer på konferenser och för att skriva artiklar.
Har du några råd till nya doktorander?
– Försök skaffa dig några hobbyer och njut av den lediga tid du har på helgerna. Träffa nya vänner och gå ut med dem och ha kul tillsammans. Jag tror även att det är bra att träna fysiskt när man är doktorand, eftersom man den mesta tiden annars sitter och arbetar framför en dator.
Text och bild: Mikael Evard