Sök

1900–talets socialism, Ernst Wigforss och folkhemseran

Denna gång tar sig tankesmedjan Ideas för första gången ut på stan. I samarbete med Stadsbiblioteket i Halmstad kommer det hållas föredrag om Halmstadssonen Ernst Wigforss, 1900–talets Sverige och den offentliga konstens roll i folkhemmet och nu.

bokomslag till författares bok om Ernst Wigforss

Föredragen

Henrik Arnstad: Ernst Wigforss – Halmstadssonen som skapade Sverige

Finansministern, ideologen och socialdemokraten Ernst Wigforss (född i Halmstad 1881) benämns av den internationella statsvetenskapen som världshistoriens mest framgångsrike socialist. Mer än någon annan skapade han 1900-talets svenska välfärdsstat.

Wigforss vann sin berömmelse då han besegrade depressionen i Sverige på 1930-talet. Han gjorde den svenska socialdemokratin till den mest framgångsrika politiska rörelsen ”i Västerlandets demokratiska historia”, skriver de australiska statsvetarna Geoff Dow och Winton Higgins. De kallar Wigforss för ”Ernst den Store”.

Den 17 maj bör särskilt Wigforss engagemang för Norge under ockupationen 1940–1945 uppmärksammas. Under andra världskriget blev Wigforss Sveriges utan jämförelse viktigaste, stridbaraste och mäktigaste antinazist. Han stod upp för Sveriges neutralitet, självständighet och demokratiska oberoende i samlingsregeringen när alla andra partier – kommunister såväl som liberaler och höger – krökte rygg för Adolf Hitler.

Henrik Arnstad är historiker och författare till biografin ”Den förbannade optimisten Ernst Wigforss: Socialisten som skapade Sverige” (Historiska media)

Helen Fuchs: Offentlig konst i folkhemmet och nu

Under 1930-talet, i folkhemserans kontext, formulerades den så kallade 1%-regeln i riksdagen. Ambitionen var att avsätta en procent av kostnaderna för offentligt byggande till konstnärlig utsmyckning och därmed tillgängliggöra konsten i vardagen. Om detta och om gestaltningen av Ernst Wigforss plats talar Helen Fuchs, universitetslektor i konstvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

Mer information

  • Tid: 17 maj 2023 kl. 16.30–18.00
  • Plats: Hallandsscenen, Stadsbiblioteket i Halmstad
  • Alla är välkomna! Ingen anmälan krävs

Medverkande

  • Henrik Arnstad, författare och historiker
  • Helen Fuchs, lektor i konstvetenskap vid Högskolan i Halmstad

Program

  • 16.30–17.15 Henrik Arnstad: Ernst Wigforss – Halmstadssonen som skapade Sverige
  • 17.30–18.00 Helen Fuchs: Offentlig konst i folkhemmet och nu

Om vädret tillåter hålls senare delen av programmet på Ernst Wigforss plats, ett stenkast från Stadsbiblioteket.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt

Vill du ha nyheter från Ideas?