Sök

Masterprogram i informationsteknologi

120 hp

Som informationsteknolog kan du vara med och lösa många av framtidens samhällsutmaningar inom till exempel autonoma fordon och hälso- och sjukvård. Masterprogrammet utvecklar dina kunskaper i informationsteknologi med fokus på data science, maskininlärning och artificiell intelligens (AI).

Om utbildningen

Vad läser du inom programmet?

På Masterprogram i informationsteknologi utvecklar du teoretisk och praktisk kompetens för forskning, utveckling och implementering av datateknik. Grunden för programmet är ett tekniskt, mjukvarubaserat perspektiv på informationsteknologi i nära samarbete med industrin. Det krävs därför att du har goda förkunskaper i programmering.

Under första året får du fördjupade kunskaper inom datavetenskap för ämnesområdena data science, maskininlärning, artificiell intelligens, edge computing och internet of things, bildanalys och parallelldatorprogrammering för bearbetning av stora datamängder. Under andra året djupdyker du i data mining, digital tjänsteinnovation och djup maskininlärning. Samtidigt får du erfarenhet av projektarbete kopplat till forskning och tjänsteutveckling – allt i en internationell miljö.

Programmet genomförs på engelska.

Programmets innehåll

Nedanstående kurser ingår i utbildningsprogrammet med start HT24.

Klicka på länkat kursnamn för att söka fram aktuell kursplan med kurslitteratur. Observera att du behöver skrolla nedåt på sidan du kommer till för att hitta kursplanen.

* ingår i huvudområdet datateknik

År 1

År 2

  • Data Mining, 7,5 hp
  • Digital tjänsteinnovation, 7,5 hp*
  • Deep Learning, 7,5 hp*
  • Examensarbete, 30 hp*

Valbara kurser:

  • Datorseende i 3D, 7,5 hp*
  • Artificiell intelligens för hälsa, 7,5 hp*
  • Intelligenta fordon, 7,5 hp*

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen genomförs i samarbete med industri och offentlig sektor.

Innovativa miljöer, metoder och verktyg

Utbildningen på Högskolan i Halmstad präglas av vår profilering som det innovationsdrivande lärosätet. Detta program är starkt kopplat till Högskolans forskning inom AI och maskinlärande. Fokus ligger på utveckling av digitala tjänster baserade på kunskaper utvunna ur data.

En del av utbildningen genomför du tillsammans med masterstudenter i informatik. Det ger dig ett tvärvetenskapligt perspektiv och möjlighet att utveckla tekniska lösningar som matchar befintliga behov i samhället.

Din akademiska bakgrund

Utbildningen vänder sig till dig som har en kandidatexamen inom teknikområdet, högskole­ingenjörs­examen eller motsvarande. Dessutom krävs kurser i datateknik, datavetenskap eller elektroteknik omfattande 90 hp. Dessa högskolepoäng ska inkludera ett självständigt arbete och kurser i matematik omfattande antingen 30 hp eller analys, linjär algebra och transformmetoder.

Observera att detta program även kräver att du kan skriva datorprogram. Därför förväntas du som sökande ha haft viss erfarenhet av programmering innan du börjar på programmet.

Efter utbildningen

Examen

Utbildningen leder fram till en masterexamen i datateknik.

Vad kan du jobba med?

Masterprogram i informationsteknologi förbereder dig för avancerat utvecklingsarbete inom industrin.

Möjligheter att studera vidare

Efter utbildningen är du behörig att söka till vidare doktorandstudier, till exempel inom Högskolans forskarutbildning i informationsteknologi.

Studera utomlands

Du kan genomföra en del av utbildningen utomlands, till exempel genom Högskolans utbytesavtal med lärosäten i och utanför Europa. Kontakta gärna programansvarig innan programmet börjar, om du vill studera utomlands.

Kontakt

Mer information

Vi vill göra våra program bättre!

Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program

Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program

HT 2024 (Campus, Halmstad, 100%)
Programansvarig:

Nivå:

Avancerad nivå

Anmälningskod:

13021

Behörighetskrav:

Högskoleingenjörsexamen eller kandidatexamen i ett tekniskt ämne. 90 hp datateknik, datavetenskap eller elektroteknik inklusive 15 hp programmering i generiska programmeringsspråk (t.ex. Python/C/C++/Java/Matlab eller liknande) och ett självständigt arbete 15 hp. 30 hp matematik inklusive analys, linjär algebra och transformmetoder. Engelska 6.

Urvalsregler:

Urval görs på grundval av behörighetsgivande utbildning.

Mer information om urvalsregler.

Undervisningstid:

Dagtid

Studieavgift:

För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift

Undervisningsspråk:

Undervisningen bedrivs på engelska.

Visa utbildningsinfo

Sidansvarig

Dela

SIDANSVARIG

Dela