Sök
Ett kollage av fyra olika byggnader från vänster till höger, där färgen gradvis skiftar från svartvitt till färg. Foto. 

Högskolan i Halmstad fyller 40 år

2023 firande Högskolan i Halmstad 40 år som ett självständigt lärosäte. Jubileet pågick under hela 2023 och visade på olika sätt vad som har gjort Högskolan i Halmstad till den kreativa och innovativa högskola vi är i dag.

Fanfar, firande och forskningskrönikor

Högskolans unika 40-årsfanfar

Vid akademisk högtid den 17 november 2023 framfördes för första gången Högskolans alldeles egna fanfar. Den är komponerad särskilt för Högskolan av tonsättaren Jakob Norin med anledning av 40-årsjubileet. Fanfaren bygger på Högskolans initialer HH. Det är tonen H som upprepas två gånger som en signal. Denna signal spelas tre gånger i fanfaren. Efter respektive signal följer tre olika svar, ett för varje ledord i Högskolans vision: värdeskapande, innovationsdrivande och samhällsutvecklande. Temat, alltså själva melodin, utgörs dessutom av exakt 40 toner – en ton för varje år som Högskolan funnits.

Akademisk högtid 2023

Rektorsinstallation, professorsinstallationer och doktorspromoveringar. Läs artikeln från Akademisk högtid den 17 november 2023.

Årets akademiska framsteg firades under festlig och stämningsfull högtid

Jubileumskrönikor

Under året har flera personer på Högskolan skrivit krönikor med ledorden "... skriv om din akademi/ditt forskningsområde i dagens situation och dess framtida potential ...". Läs krönikorna som handlar om allt från forskningsområden till Högskolans framtid.

Forskningsmagasinet Samspel

Fler födelsedagsbarn

30 år med medie- och kommunikationsvetenskap

Samtidigt som Högskolan firar 40 år fyller programmet i medie- och kommunikationsvetenskap 30 år! Mycket har hänt sedan 1993, och medieproduktion har alltid varit den röda tråden i utbildningen. I dag har programmet en unik profilering mot hälsa, livsstil och välfärdsfrågor. I samband med födelsedagen i november ordnas en träff för alumner, lärare och andra som har varit engagerade i programmet.

Medier och kommunikation i teori och praktik

Grattis Servicecenter, tio år!

Högskolans Servicecenter har funnits i tio år. Mångas första kontakt med Högskolan är just Servicecenter och hjältarna som jobbar där. Den 7 november 2013 invigdes Servicecenter med körsång, bandklippning och många lyckönskningar. Sedan dess har Högskolan i Halmstad en samlad plats för service och information till studenter, anställda och besökare. Servicecenter finns vid Högskolans huvudentré och ersatte det som tidigare var sektionernas fem expeditioner, studerandeavdelningens reception, internationella avdelningens så kallade ”front desk” och Högskolans reception. 

Servicecenter

40 år med förskollärare

Att utbilda förskollärare har Högskolan gjort sedan starten 1983. Med ledord som samverkan, praktik och innovation är det ett populärt program. Hela 94 procent av de som tillfrågades i en alumnenkät 2022 sa att de var nöjda med sin utbildning – en utbildning som leder till ett av de viktigaste yrkena i vårt samhälle.

Event: 40 år av förskollärare

Innovation – då, nu och i framtiden

Innovation och värde för det hållbara samhället

Som en del i en serie krönikor under jubileumsåret skriver fokusområdesledaren Kristian Widén om Högskolans arbete med smarta städer och samhällen. Samhället står inför en rad utmaningar för att kunna säkra en god framtid för kommande generationer. Det behövs genomgripande förändringar för att åstadkomma detta – och det börjar bli bråttom. Det är dessutom så att utmaningarna skiljer sig mellan olika delar av världen. ”Tillsammans har vi en möjlighet att göra något bra för framtida generationer,” skriver professor Kristian Widén i sin krönika.

Krönika: Fokusområde Smarta städer och samhällen skapar innovation och värde för det hållbara samhället

Grattis studentkåren, 40 år!

Även studentkåren firar 40 år i år. Grattis önskar Högskolan! ”Vi firar under hela verksamhetsåret 23/24, med bland annat en jubileumsgala. Det känns fantastiskt att fylla 40! Vi är stolta över att ha en så bra organiserad studentkår med många år på nacken och vi har definitivt ingen 40-årskris,” säger ordförande Linnea Håkansson. Håll utkik i studentkårens kanaler för mer information om vad som händer under året.

Halmstad studentkårs webbplats

Innovationskonferens: 40 år – dåtid, nutid, framtid, alumn.

Den 20 september gick den årliga innovationskonferensen på Högskolan av stapeln. Årets tema var 40 år – dåtid, nutid, framtid, alumn. Vi blickade tillbaka på vad som har gjort Högskolan i Halmstad till den kreativa och innovativa högskola som den är i dag, och vi uppmärksammade särskilt våra alumner. Bland annat var årets alumn Anagha Anand och Högskolans hedersdoktor i informationsteknologi Nicolas Hassbjer där och talade.

Se programmet, anmäl dig och läs mer om konferensen

Grattis på födelsedagen, Högskolan!

Vi fyller år!

Den 1 juli fyllde Högskolan 40 år! I maj firade vi med personaldag och en rejäl fest. På festen för alla medarbetare spelade bandet Family 40 – ett band som hade bildats just för jubileets skull och bestod av medarbetare på Högskolan. Under personaldagen medverkade tre tidigare rektorer och vår nuvarande rektor. ”Utveckling innebär något positivt. Det blir en tydligare akademisk miljö med högre ambitioner. Det är något som jag hoppas att medarbetarna tycker är roligt. Det skapar en stolthet över Högskolan”, konstaterade Stephen Hwang, rektor under åren 2017–2023.

”Högskolan i Halmstad ska vara en juvel”

I år fyller Högskolan i Halmstad 40 år! Och det var just i dag, den 1 juli 1983, som vi fick status som självständigt lärosäte. I en serie krönikor får du följa med på Högskolan i Halmstads 40-åriga forskningsresa, från då, till nu och in i framtiden. Först ut att göra en exposé är Thorsteinn Rögnvaldsson, professor i datavetenskap och vicerektor med ansvar för forskning och forskarutbildning.

Krönika: ”Högskolan i Halmstad ska vara en juvel”

Kungaparet besöker Högskolan

Som en del av firandet av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen besöker kungen och drottningen Sveriges 21 län under 2023. Den 24 augusti kom kungaparet i Halland och Halmstad. Ett besök på Högskolan stod först på programmet.

Kungabesök med studenter i fokus

Välkommen till Högskolan

Studenter gör forskningspodd

Forskning har Högskolan sysslat med länge, men hur har forskningen utvecklats? För att fira Högskolans 40-årsjubileum har flera personer på Högskolan intervjuats i en serie poddar. Följ med på en spännande resa genom 40 år av forskning!

Podd: Forskning nu och då
Porträttbild på kvinna som ler och tittar in i kameran. Foto.

Susanna Öhman ny rektor

Efter 40 år som självständigt lärosäte har Högskolan i Halmstad för första gången fått en kvinna som rektor. Susanna Öhman tillträdde sitt uppdrag den 20 mars 2023, då hon tog över efter Stephen Hwang. Susanna har varit verksam vid Mittuniversitetet under större delen av sin akademiska karriär, men har även varit akademichef vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle på Högskolan i Halmstad.

Se filmen och läs artikeln om Susanna
Flera personer sitter i rader och tittar på en person som gestikulerar med armarna. Hela bilden är oskarp. Foto.

Jubileumsföreläsningar

Under Högskolans 40-årsjubileum kommer det att hållas jubileumsföreläsningar med teman från flera av Högskolans olika forskningsområden. De populärvetenskapliga föreläsningarna är öppna för alla. Du hittar föreläsningarna under fliken Händer under året, där de listas under respektive månad, med start i mitten av april. Varmt välkommen att ta del av Högskolans forskning!

40 år av innovation och kreativitet

Guldkonfetti i luften, grön växt och människor i bakgrunden på en balkong. Foto.

Firar 40 framgångsrika år

När Högskolan i Halmstads tidigare rektor Stephen Hwang invigde Högskolans 40-årsjubileum den 16 januari hyllade han Högskolans framgångar i sitt inledningstal:
”Som rektor är jag imponerad, stolt och glad över vad Högskolan i Halmstad har uppnått under sina 40 år. Vi har utbildat studenter som har bidragit till kunskap och tillväxt i samhället. Vår forskning genererar fantastiska kunskaper som gör avtryck i både samhället och forskarvärlden. Det som år 1983 var en liten regional högskola är i dag ett brett lärosäte med 12 000 studenter och viktig forskning i framkant. Vi har medarbetare och studenter från hela världen. Ända från starten har Högskolan i Halmstad skapat värden, drivit innovationer och bidragit till utveckling för både människor och samhället i stort. Den vägen kommer vi att fortsätta. Vi firar våra 40 år med stolthet!”

Nyhet: Guldkant på Högskolans 40-årsjubileum
Svartvit närbild på en byggnad med två entrédörrar. Högskolans gamla logotyp sitter på ett fönster i mitten. Foto. 

Så började det

År 1970 bildades den så kallade N-kommittén för att förbereda en högskola i Halmstad. 1975 beslutade riksdagen att Halmstad skulle bli en högskoleort och 1977 startade den första utbildningen. Under de första åren utbildades fritidspedagoger, förskollärare och utvecklingsingenjörer på Högskolan. Det fanns också kurser i idrottspedagogik.
1983 blev Högskolan i Halmstad ett självständigt lärosäte. Sedan dess har mycket hänt och Högskolan har vuxit till ett brett lärosäte med populära utbildningar och spännande, samhällsrelevant forskning. Läs mer om vad som har format Högskolan och hur den har utvecklats fram till i dag.

Högskolans historik
En äldre man i blå kavaj syns till vänster i profil prata med en person till höger som man enbart ser skymten av. Foto

Nybyggaranda och samhällsengagemang

När Högskolan i Halmstads första rektor, SvenOve Johansson, i dag tänker tillbaka minns han Högskolans första tid som kreativ och spännande. ”Vi fick verkligen bygga från grunden. Det rådde en väldigt kreativ nybyggaranda. Det var många intresserade och duktiga människor som hade samlats på samma ställe och drog åt samma håll. Gruppen studenter var också lite annorlunda. De var enorma på att ställa upp!”

Nyhet: Högskolans första rektor minns tillbaka

Jubileumsfilm

En särskild film har producerats till jubileet, som ger en bild av Högskolan i Halmstad – en kreativ och innovativ högskola. Filmen är gjord av Ida Fridvall, Albin Edin och Mia Lindh på kommunikationsavdelningen.

Hände under jubileumsåret 2023

Här syns de evenemang som hade med jubileet att göra, vissa evenemang var öppna för alla och andra för särskilt inbjudna. Övriga evenemang på Högskolan (inklusive jubileumsevenemang) hittar du i vår kalender.

  • Januari
  • 16 januari kl. 10.0011.00

    Jubileumsåret startar

    En sexkantig symbol där det står ”40 år, 1983–2023, Högskolan i Halmstad” med blå text. Grafik.

    I dag går startskottet för vårt 40-årsjubileum med tal av rektor Stephen Hwang, läcker jubileumstårta, avslöjanden om vad som händer under året, och visning av nya, spännande profilprodukter.

På gång

Två personer där man ser den ena framifrån tittar på varandra och ler. De bär kläder och andra profilprodukter där det står ”Högskolan 83 Halmstad”. Foto.

Profilprodukter till jubileet

Till jubileumsåret har vi nya profilprodukter, några med jubileumstema, till exempel tygkassar, huvtröjor, godis och studentmärken. Sortimentet utökas under året med bland annat mössor, kepsar, badlakan och tröjor. Du köper alla profilprodukter i Servicecenter.

Se sortimentet av profilprodukter
Ett konstverk fotograferat mot blå himmel. Foto.

Konst på campus

Följ med på promenad i konstens tecken genom campus! Vi tittar på och samtalar om konsten på området och den arkitektoniska inramningen. Promenaderna leds av Helen Fuchs, universitetslektor i konstvetenskap vid Högskolan. Mer information om promenaderna och fler konstaktiviteter i samarbete med Hallands Konstmuseum och Bærtlingstiftelsen kommer under året.

Konstevenemang